890
H Εβίνα Μάλτση (Νο9) δείχνει τον δρόμο. Αριστερά η Στέλλα Καλτσίδου που φιλοδώρησε τις Ρωσίδες με 24 πόντους | Twitter

Η θηλυκή πλευρά του ελληνικού μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουνίου 2017, 16:19
H Εβίνα Μάλτση (Νο9) δείχνει τον δρόμο. Αριστερά η Στέλλα Καλτσίδου που φιλοδώρησε τις Ρωσίδες με 24 πόντους
|Twitter

Η θηλυκή πλευρά του ελληνικού μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουνίου 2017, 16:19

Τα κορίτσια έφτασαν στην Τσεχία -για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών- ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Οπως πάντα, άλλωστε, σε μεγάλη διοργάνωση. Ο ρεαλιστικός στόχος ήταν μία νίκη. Επί της Σλοβενίας, που ήταν στα μέτρα μας. Από τη Σλοβενία χάσαμε στις λεπτομέρειες (56-59), όμως νικήσαμε τη δεύτερη καλύτερη ομάδα του Κόσμου (τη Σερβία), τη Ρωσία των 14 μεταλλίων την τελευταία εικοσαετία (για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα), και κατατρομάξαμε την άλλη υπερδύναμη του ομίλου μας, τη Γαλλία. Η 12η θέση θα ήταν «μιά χαρά», όμως τώρα πάμε για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αρκεί την Πέμπτη (16:30) να κάνουμε ακόμα ένα «θαύμα», με αντίπαλο την Τουρκία. Αλλά και η πέμπτη θέση, που δίνει εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θρίαμβος θα είναι.

«Ολα τα άσχημα πέσανε μαζί», είχε δηλώσει κατά την αναχώρηση της Εθνικής από την Αθήνα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Κεραμιδάς. Ηθελε να μας προειδοποιήσει, να κρατάμε μικρό καλάθι. Ποια ήταν τα άσχημα; Πρώτα απ’ όλα, δύο σημαντικές απουσίες: της Ζωής Δημητράκου, που προσφάτως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, και της Ολγας Χατζηνικολάου, που τον Μάρτιο βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, στη διάρκεια του Final-4 Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών. Επειτα, το ότι οι καλύτερες ελληνίδες μπασκετμπολίστριες -η Εβίνα Μάλτση (38) και η Στέλλα Καλτσίδου (34)- δεν βρίσκονται στην πρώτη τους νιότη. Ενώ οι μικρές (Σταμολάμπρου, Χριστινάκη, Φασούλα), παραείναι μικρές -20, 21 και 21 ετών- και άπειρες.

Αλλά, οι μεγάλες έχουν «ψυχή». Η Καλτσίδου (24 πόντοι και 9 ριμπάουντ) και η Μάλτση ήταν εκείνες που έριξαν νοκ-άουτ τη… ρωσική αρκούδα. Και οι μικρές, σπάνιο ταλέντο. Η 22χρονη Αννα – Νίκη Σταμολάμπρου, για παράδειγμα, που αγωνίζεται ως πλέι-μέικερ στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ, τον περασμένο Ιανουάριο σημείωσε 39 πόντους – σχεδόν όσους έβαλε στο σύνολο η αντίπαλη ομάδα, με εκπληκτικά ποσοστά: 9/12 δίποντα, 6/10 τρίποντα και 3/5 βολές, μαζί με 9 ριμπάουντ, δύο ασίστ, δύο λάθη και τρία κλεψίματα σε 31 λεπτά συμμετοχής. Είναι ένα από τα πολλά ξενιτεμένα κορίτσια του ελληνικού μπάσκετ, που αναζητούν την τύχη τους στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Ρωσία, ή στην Αμερική (κυρίως όσες θέλουν να συνδυάσουν τον αθλητισμό με τις σπουδές.

DCy0CIkXcAEoYoP
Ελεάνα Χριστινάκη (Νο21) και Κατερίνα Σωτηρίου (Νο12) πανηγυρίζουν. Εχουν κάθε λόγο

Στην Ελλάδα, καλές προοπτικές -τα δύο τελευταία χρόνια- προσφέρει μόνον ο Ολυμπιακός. Οι υπόλοιπες ομάδες μας δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ το Πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών είναι σχεδόν ερασιτεχνικό. Οι ετήσιες αποδοχές μίας αξιόλογης αθλήτριας κυμαίνονται μεταξύ 8.000 και 15.000 ευρώ, συν μπόνους κατάκτησης στόχων. Οι ξένες παίκτριες αμείβονται με 15.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο, με ελάχιστες εξαιρέσεις (προς τα πάνω).

Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός -μέχρι στιγμής- ελληνικός σύλλογος που επενδύει σοβαρά στο γυναικείο μπάσκετ. Ο προϋπολογισμός του για τη σεζόν 2016-2017 ξεπέρασε το 1.000.000 ευρώ και ήταν πέντε έξι φορές μεγαλύτερος από εκείνο των υπόλοιπων ομάδων της Α1 Γυναικών. Ακόμη και από τις 14 ομάδες της Α1 Ανδρών, μόλις τέσσερις είχαν μεγαλύτερο μπάτζετ από τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης). Η εφετινή ομάδα των «ερυθρόλευκων» ήταν η ακριβότερη στα χρονικά της Α1 Γυναικών, και κόστισε στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό πολύ περισσότερο από τις ανδρικές ομάδες του βόλεϊ και του πόλο. Δεν είναι τυχαίο, ότι το Τμήμα κατέκτησε (αήττητο) δύο «νταμπλ» στη σειρά, ενώ την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη (EuroCup).

Ο Ολυμπιακός προσφέρει στις καλύτερες ελληνίδες μπασκετμπολίστριες κι έναν σπουδαίο λόγο για να επιστρέψουν στην πατρίδα – ή να μη μεταναστεύσουν. Η Μάλτση, η κορυφαία παίκτρια του σύγχρονου γυναικείου μπάσκετ, που έπαιζε στο εξωτερικό από το 2004, υπέγραψε (πέρυσι) στον Ολυμπιακό για 110.000 ευρώ. Το ίδιο και η Στέλλα Καλτσίδου (80.000 ευρώ ετησίως), η Σαλονικιά που έπαιξε για πολλά χρόνια στη Γαλλία, όπου κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα. Η (επίσης Σαλονικιά) Ζωή Δημητράκου, η οποία βασανίστηκε από τη μοναξιά της ξενιτιάς, τους -35 Κελσίου της Ρωσίας και τα καψόνια που συνηθίζουν να κάνουν στους rookies (και) στο γυναικείο ΝΒΑ, είχε αποφασίσει -πέρυσι τον Ιούλιο- να παρατήσει το μπάσκετ και να αφοσιωθεί στο μόντελινγκ. Τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, η σέξι αθλήτρια των 1,88μ (είχε λάβει μέρος στα Καλλιστεία του ΑΝΤ1 το 2006) υπέγραψε στον Ολυμπιακό.

g0ITSEQU6kq516Fdf1A-_A
Αρτεμις Σπανού (Νο15) και Κατερίνα Σωτηρίου (Νο12) διασκεδάζουν τη συμμετοχή. Και κάπως έτσι ήρθε και η νίκη

Αυτή η μοναδική professional γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα έδωσε -πέρυσι- το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία της Α1 Γυναικών, αξίας 250.000 δολαρίων: στην Ερλάνα Λάρκινς, την αμερικανίδα σέντερ που έχει πάρει και τίτλο στο WNBA. Πριν από λίγες ημέρες απέκτησε ακόμα μια ελληνίδα διεθνή, την Αγγελική Νικολοπούλου, από τον Πρωτέα Βούλας. Ηταν η έκτη εφετινή μετεγγραφή του Ολυμπιακού, μετά την Αννα Σπυριδοπούλου (κι αυτή από τον Πρωτέα), τη Μίρνα Μάζιτς (διεθνής με την Κροατία), τις Αμερικανίδες Βικτόρια Μακόλι και Ιβόν Αντερσον, και την Κατερίνα Σωτηρίου (έπαιξε αρκετά χρόνια στην Ισπανία και στην Ιταλία). Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στο ρόστερ τους εννέα αθλήτριες της Εθνικής μας ομάδας. Εκτός από τη Λολίτα Λύμουρα (του ΠΑΟΚ), όλες οι υπόλοιπες παίζουν σε συλλόγους του εξωτερικού.

Κόουτς των κοριτσιών είναι -από τον Οκτώβριο του 2015- ο Κώστας Κεραμιδάς, ο οποίος έχει καθοδηγήσει ανδρικές ομάδες όλων των κατηγοριών: από τοπικές, έως την Α1 (Απόλλων Πάτρας). Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις ΗΠΑ, ενώ διετέλεσε συνεργάτης του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Ευρωμπάσκετ 2005. Ο,τι κι αν συμβεί στον αγώνα της Πέμπτης με την Τουρκία, θα πρέπει να νιώθει περήφανος – για τις κοπέλες και για τη δουλειά του. Οταν άρχισε το Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας, λίγοι Ελληνες το πήραν χαμπάρι. Και τώρα, που απέχουμε μόλις 40 λεπτά από τους αγώνες για τα μετάλλια, αναρωτιούνται: μα, έχουμε τόσο καλό μπάσκετ και στις γυναίκες;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...