601
Κάτι λέει η Φώφη στον Σταύρο (στο συνέδριο του Ποταμιού). Ο εκλογικός νόμος θα δείξει αν θα προχωρήσουν μαζί ή θα βρεθούν απέναντι | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ/ INTIMENEWS

Το βαρόμετρο του εκλογικού νόμου και η «εξίσωση των 200»

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 14 Ιουλίου 2016, 08:14
Κάτι λέει η Φώφη στον Σταύρο (στο συνέδριο του Ποταμιού). Ο εκλογικός νόμος θα δείξει αν θα προχωρήσουν μαζί ή θα βρεθούν απέναντι
|ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ/ INTIMENEWS

Το βαρόμετρο του εκλογικού νόμου και η «εξίσωση των 200»

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 14 Ιουλίου 2016, 08:14

Με το μάτι στη ψηφοφορία της Βουλής για τον εκλογικό νόμο την επόμενη εβδομάδα αλλά και για επικοινωνιακούς και τεχνικούς λόγους η Επιτροπή Διαλόγου για την συνεργασία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά πρόκειται να ανακοινώσει το τελικό πόρισμα της στις 21 Ιουλίου.

Για καθυστέρηση της ανακοίνωσης του πορίσματος της Επιτροπής Διάλογου υπάρχει ένας πολιτικά καθοριστικός και –ολίγον- ανομολόγητος παράγοντας. Το τι θα γίνει τελικά με τον εκλογικό νόμο στη Βουλή, μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Είναι πρόδηλο ότι ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν τα κοινοβουλευτικά παζάρια για το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας θα καθοριστεί και η τελική στάση των κομμάτων. Πόσο γρήγορα ή… αργόσυρτα θα προχωρήσουν.

Στην περίπτωση που καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει την πρότασή της για την απλή αναλογική, δηλαδή συγκεντρώσει 200 ψήφους, δημιουργούνται δελεαστικές συνθήκες για αυτόνομη πορεία του κάθε κόμματος. «Τότε μπλέξαμε», όπως είπε στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Διαφορετική άποψη έχουν άλλα στελέχη της Επιτροπής θεωρώντας ότι οι διεργασίες θα επιταχυνθούν γιατί ο κατακερματισμός θα επιστρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να προσδέσει τις δυνάμεις του χώρου στη στρατηγική του.

Στην αντίθετη περίπτωση, εφόσον παραμένει σταθερή η στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, εκτιμάται ότι θα έχουν συμβάλλει στη πρώτη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ο δρόμος για την περαιτέρω κοινή πορεία θα είναι για αμοιβαίο όφελος.

Ταυτόχρονα όμως οι τεχνικές δυσκολίες και οι επικοινωνιακές ανάγκες καθυστερούν την ανακοίνωση του πορίσματος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι δεν οφείλεται σε ασυμφωνία απόψεων, καθώς σχεδόν σ΄όλα έχει βρεθεί ο κοινός τόπος. Παρά ταύτα στα ζητήματα του διαχωρισμού Κράτους -Εκκλησίας, στη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στη προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος οι αποκλίσεις με τις απόψεις κάθε πλευρές είναι καταγεγραμμένες και πρόκειται να τεθούν σε δημόσια συζήτηση.

Είναι όμως αυτή επαρκής εξήγηση γιατί το πολύ μαγείρεμα δίνει τροφή για δεύτερες σκέψεις;

Στην, προ δεκαημέρου, τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι μπορεί μεν να έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματικές επεξεργασίες στους δέκα βασικούς τομείς (κράτος-θεσμοί, παιδεία, υγεία, οικονομία-φορολογία, ανάπτυξη κ.λ.π), ωστόσο έλειπε το εισαγωγικό πλαίσιο-στίγμα αυτής της προσπάθειας, ποιο δηλαδή πολιτικό σχέδιο εξυπηρετεί το εγχείρημα, πάνω στο οποίο εντάσσονται . Ετσι συμφωνήθηκε δεκαήμερη προετοιμασία ώστε να ολοκληρωθεί, όπερ και εγένετο.

Στο σημείο αυτό ωστόσο προέκυψαν επικοινωνιακοί λόγοι εξ αιτίας της έντασης που έχει πάρει η δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Όπως εξηγούν μέλη της Επιτροπής, επιδίωξη τους είναι η ανακοίνωση του πορίσματος να αποκτήσει επικοινωνιακή δυναμική ώστε να εμπεδωθεί ότι σφραγίζεται η συνεργασία των εμπλεκομένων αφού έχει διαμορφωθεί ο κοινός πολιτικός και προγραμματικός τόπος. Η επιθυμία όμως αυτή κρίνεται ανέφικτη όταν οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές διαδικασίες για τον εκλογικό νόμο κορυφώνονται ενόψει της τελικής ψηφοφορίας την ερχόμενη Τετάρτη , 20 Ιουλίου.

Στην κατεύθυνση αυτή επιπροσθέτως θεωρήθηκε ότι θα ήταν παράταιρο βήμα η τοποθέτηση των κομμάτων επί του πορίσματος της Επιτροπής. Ποιο και πώς θα είναι το επόμενο βήμα; Από τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές συζητήσεις διαφαίνεται η κοινή θέληση για εκλογή αρχηγού από τη βάση το φθινόπωρο. Ομως αυτό είναι μια κουβέντα γιατί δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί ούτε ο τρόπος ούτε οι διαδικασίες, οι οποίες ως γνωστόν έχουν την… ιδιαίτερη σημασία τους.

Πάντως, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία πιέζουν και θεωρούν επείγον μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Κοινής Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, να συμφωνηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα, ένας οδικός χάρτης εξάμηνης διάρκειας, με την εκ των προτέρων δέσμευση όλων, ότι τελικός στόχος είναι η συγκρότηση ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης. Προτείνουν να ανατεθούν οι διαδικασίες σε ένα Πολιτικό Συμβούλιο με αντιπροσωπευτική σύνθεση και συμμετοχή σε αυτό των ηγεσιών και των προβεβλημένων στελεχών του χώρου το οποίο θα λειτουργεί συναινετικά και θα είναι ανοικτό σε νέες συμμετοχές, αλλά χωρίς πλειοψηφία κανενός από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...