780
| Reuters/CreativeProtagon

Η «προφητεία» του Γκέιτς για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 10:05
|Reuters/CreativeProtagon

Η «προφητεία» του Γκέιτς για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 10:05

Κάθε εποχή έχει τους προφήτες της, αλλά συνήθως δεν εισακούονται τα λεγόμενά τους. Και οι προφήτες αυτοί ενδέχεται να είναι πένητες και να φορούν χιτώνες, ενδέχεται να είναι και δισεκατομμυριούχοι και να φορούν άσπρο πουκάμισο και ροζ πουλόβερ. Οπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο άνθρωπος ο οποίος αφότου άλλαξε τον τρόπο ζωής ολόκληρης της ανθρωπότητας, βάλθηκε τώρα να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή της, έχοντας προβλέψει ήδη από το 2015 ότι περισσότερο από τους πολέμους, μας απειλούν πλέον κυρίως τα μικρόβια και οι ιοί.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο 64χρονος Γκέιτς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εγκαταλείψει και το διοικητικό συμβούλιο (μετά τη γενική διεύθυνση το 2000 και την προεδρία το 2008) της Microsoft, της εταιρείας που ίδρυσε, μαζί με τον Πολ Αλεν, πριν από 45 χρόνια και συνέβαλε (από κοινού με την Apple, το Facebook, την Google και την Amazon) στη γένεση ενός νέου «θαυμαστού», κατά γενική ομολογία, κόσμου.

Αλλά ο Μπιλ Γκέιτς δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τα κοινά. Επέλεξε απλώς να αποστασιοποιηθεί απόλυτα από τον κόσμο των επιχειρήσεων ούτως ώστε να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στη φιλανθρωπία, με στόχο, όμως, όχι μόνον την περαιτέρω πρόοδο της ανθρωπότητας, αλλά και την επιβίωσή της. «Οι προτεραιότητές μου τώρα είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn.

Λίγοι αμφιβάλλουν για το ότι η απόφαση του Μπιλ Γκέιτς να δημοσιοποιήσει στην παρούσα στιγμή τις προθέσεις του επηρεάστηκε και από την επέλαση του κορονοϊού ανά την υφήλιο. Εχοντας προσφέρει κατά το παρελθόν έναν πακτωλό χρημάτων για την καταπολέμηση και την εξάλειψη μολυσματικών ασθενειών που πλήττουν δυσανάλογα κυρίως τους φτωχότερους όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση, τώρα, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να διαθέσει ένα (σχετικά ελάχιστο) μέρος του πλούτου του, όπως και άλλοι ζάπλουτοι της παγκόσμιας κοινότητας, για την αντιμετώπιση του Covid-19.

To Ιδρυμα Bill & Melinda Gates προσέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού (Gates Foundation/Facebook)

Αμέσως μόλις άρχισε η διάδοση του νέου κορονοϊού στην Κίνα προσέφερε μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, 10 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσής του, ενώ τις προηγούμενες ημέρες καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται πλέον να αντιμετωπίσει μια πανδημία, έδωσε άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση εκπόνηση εξειδικευμένων ερευνών.

Αλλά σε έναν κόσμο που έχει μολυνθεί εδώ και καιρό «και από τον ιό της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera από το αποκλεισμένο και χειμαζόμενο Μιλάνο, κάποιοι κάνουν λόγο ήδη για «περίεργη σύμπτωση», ενώ άλλοι διερωτώνται καχύποπτα ακόμα και εάν ο Μπιλ Γκέιτς «γνώριζε κάτι» παραπάνω από την υπόλοιπη ανθρωπότητα για την εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού.

Τη φαντασία των πάσης φύσης δύσπιστων και συνωμοσιολόγων όλου του κόσμου τροφοδοτεί ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο με πρωταγωνιστή τον πρώην οραματιστή επιχειρηματία και νυν φιλάνθρωπο, ο οποίος εμφανίζεται με άσπρο πουκάμισο και ροζ πουλόβερ να εισέρχεται στη σκηνή του TEDx Talks, τέτοια εποχή πριν από μια πενταετία (τον Μάρτιο του 2015) στο Βανκούβερ του Καναδά, φέρνοντας μαζί του, πάνω σε ένα δίτροχο καρότσι, ένα μεταλλικό βαρέλι γεμάτο «προμήθειες επιβίωσης».

«Οταν ήμουν παιδί, η καταστροφή που φοβόμασταν περισσότερο ήταν το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Για αυτόν τον λόγο είχαμε ένα βαρέλι σαν κι αυτό στο υπόγειό μας γεμάτο με κονσέρβες και νερό», είχε εξηγήσει στο κοινό του ο Γκέιτς. Για να προειδοποιήσει αμέσως μετά πως «σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας παγκόσμιας καταστροφής» δεν μοιάζει με ένα πυρηνικό μανιτάρι, αλλά με έναν θανατηφόρο ιό.

«Αν κατά τις επόμενες δεκαετίες σκοτωθούν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί όχι εξαιτίας ενός πολέμου, αλλά λόγω της εξάπλωσης ενός εξαιρετικά μεταδοτικού ιού», είχε επισημάνει ο σχεδόν προφήτης (όπως φαίνεται) πέρα από αναμορφωτής, των καιρών μας, Μπιλ Γκέιτς, κάνοντας λόγο για μελλοντικά, τότε, θύματα «όχι πυραύλων, αλλά μικροβίων», ενώ πίσω του προβαλλόταν η εικόνα ενός ιού αξιοσημείωτα παρόμοιου με τον νέο κορονοϊό.

Ως ανθρωπότητα ξοδέψαμε τεράστια ποσά αλλά και ενέργεια και δυνάμεις για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, παραμελώντας, ωστόσο, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος αντιμετώπισης και αναχαίτισης μιας πανδημίας ενός εξαιρετικά μεταδοτικού θανατηφόρου ιού, είχε υποστηρίξει ο Γκέιτς, υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη επιδημία».

Ηδη από τότε κάποιοι έσπευσαν να τον αντιμετωπίσουν με καχυποψία, ενώ άλλοι να του αποδώσουν προφητικές ικανότητες και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Αλλά ο Μπιλ Γκέιτς κατά πάσα πιθανότητα είναι απλώς διορατικός και διαβασμένος και άρτια πληροφορημένος. Ο, τι άλλο λέγεται, καλώς ή κακώς, δεν ξεπερνά το στάδιο της συνωμοσιολογίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...