683
Πρεμιέρα του «Just the 2 of us» το Σάββατο: Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και εκκλήσεων για «Μένουμε Σπίτι», αυτοί όλο χορό, αγκαλιές και φιλιά! | Facebook/Just the 2 of us/CreativeProtagon

Μα τι στο καλό κάνουν τα κανάλια με τον κορονοϊό;

Πρεμιέρα του «Just the 2 of us» το Σάββατο: Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και εκκλήσεων για «Μένουμε Σπίτι», αυτοί όλο χορό, αγκαλιές και φιλιά!
|Facebook/Just the 2 of us/CreativeProtagon

Μα τι στο καλό κάνουν τα κανάλια με τον κορονοϊό;

Σε αυτά τα εικοσιτετράωρα του υποχρεωτικού εγκλεισμού, η τηλεόραση είναι μια κάποια λύση. Μεταξύ ατελείωτου σερφαρίσματος, Netflix, νοικοκυριού (τώρα έχεις απέραντο χρόνο να συγυρίσεις και το τελευταίο ντουλαπάκι σου), διαβάσματος και κουβέντας με τους ομοιοπαθείς έγκλειστους, διά τηλεφώνου και Skype, θες να χαζέψεις και τη μικρή οθόνη. Ειδικά για τους μεγαλύτερους, περισσότερο τώρα από ποτέ, η τηλεόραση είναι βάλσαμο.

Ομως και η τηλεόραση πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που απαιτεί ο περιορισμός του κινδύνου. Γιατί κι αυτή έχει έναν εργαζόμενο πληθυσμό που πρέπει να προστατευτεί και να προστατέψει και τους γύρω του. Το πρώτο που είδαμε να γίνεται, είναι να πραγματοποιούνται οι εκπομπές με κοινό, χωρίς κοινό. Με δεδομένο όμως ότι η εργασία όλων μας πλέον τροποποιείται, έτσι ώστε να μας προστατεύει, εμάς και το κοινωνικό σύνολο, από την εξάπλωση του ιού, θα ήταν ανεπαρκές η τηλεόραση να συνεχίζει όλα τα τηλεοπτικά της προγράμματα κανονικά. Και η αλήθεια είναι, δεν θα μπορούσε, και να ήθελε.

Ηδη ένα βαρύ χαρτί της πρωινής ψυχαγωγίας, το «Πρωινό», έβαλε λουκέτο, γιατί η Φαίη Σκορδά βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί και σε άλλες εκπομπές το ίδιο, αργά ή γρήγορα. Θα βάζουν λουκέτο αναγκαστικά, επειδή κάποιος ή κάποιοι θα νοσούν.

Ο ΑΝΤ1 και ο ΣΚΑΪ αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και έβγαλαν ανακοινώσεις. Ο ΑΝΤ1  ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις ψυχαγωγικές εκπομπές και τις σειρές του. Ο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι κόβει τις ζωντανές ψυχαγωγικές εκπομπές (φαντάζομαι, όμως, ότι θα πρέπει να σταματήσουν και τα γυρίσματα των ψυχαγωγικών εκπομπών που προβάλλονται μαγνητοσκοπημένες, κι εκεί πρέπει να προστατευτούν εργαζόμενοι και συμμετέχοντες). Παράλληλα, όλοι οι σταθμοί έχουν κάνει το πρόγραμμά τους πιο ενημερωτικό.

Μέτρα έχουν ληφθεί και στην ΕΡΤ, όπως υποχρεωτική απομάκρυνση του προσωπικού που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και κατ’ οίκον εργασία. Αποφασίστηκε, επίσης, σε όλες τις δημοσιογραφικές εκπομπές να υπάρχει στο εξής μόνο ένας παρουσιαστής, ενώ όπου απαιτείται ταυτόχρονη παρουσία εργαζομένων και καλεσμένων, να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ. Οσο για τις εκπομπές και τα δελτία, θα βγαίνουν με το λιγότερο δυνατόν τεχνικό προσωπικό.

Τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να ισχύσουν σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές, όλων των καναλιών. Η ενημέρωση, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, οφείλει να μείνει όρθια. Αλλά θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλές τηλεοπτικό περιβάλλον.

Αυτά διαβάζω όσο γράφω. Ελπίζω ότι ως τη στιγμή που θα δημοσιευτεί το άρθρο, θα έχουν ακολουθήσει κι άλλα κανάλια το παράδειγμα και θα έχουν βγάλει ανακοινώσεις τροποποίησης του προγράμματός τους. Γιατί, πραγματικά, κάποιες εκπομπές, εν μέσω των αυστηρών μέτρων που πρέπει πια να ακολουθούμε, μοιάζουν τώρα με κακόγουστη φάρσα.

«Αντελίνα, χτύπα το κουδούνι», ένα game show του Alpha με την Αντελίνα Βαρθακούρη, που ξεκινάει αυτή τη βδομάδα. Πηγαίνει σε γειτονιές, χτυπά τα κουδούνια και μπαίνει στα σπίτια των τηλεθεατών. Τέλειο κόνσεπτ, μόνο που είναι εντελώς άκυρο για την παρούσα φάση, όπου η λογική και οι ειδικοί σού λένε να μείνεις σπίτι, αλλά και να το αντιμετωπίζεις σαν γυάλα. Ποιος θέλει να του χτυπάνε το κουδούνι τώρα τηλεοπτικά συνεργεία και να εισβάλλουν μέσα;

Επειτα, τα σόου και τα ριάλιτι, είναι δυνατόν να συνεχίζουν κανονικά; Εβλεπα το Σάββατο την πρεμιέρα του «Just the 2 of us», στο Open Beyond: Χορός, τραγούδια και αγκαλιές, ασπασμοί, συγχρωτισμός, ιδρώτας… Ειλικρινά, αγχώθηκα! Εχοντας εργαστεί στην τηλεόραση, ξέρω ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να κρατήσεις τις αποστάσεις ασφαλείας που συνιστούν τώρα οι ειδικοί, σε ένα πλατό. Κι αν είναι μια φορά δύσκολο σε μια εκπομπή, είναι τρεις φορές δυσκολότερο σε τέτοιου είδους ψυχαγωγικά σόου. Για να μην πω ότι είναι αδύνατον.

Κι αν ο ψωνισμένος με την προβολή δεν μπορεί να το καταλάβει, και συνεχίζει τον τηλεοπτικό χορό του σαν να μη συμβαίνει τίποτα, λυπάμαι τον εργαζόμενο που δεν μπορεί να μην είναι εκεί, γιατί ακολουθεί τις οδηγίες μιας παραγωγής.

ΥΓ.: «Το εάν θα είμαστε εδώ το ερχόμενο Σάββατο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη διακριτική ευχέρεια του καναλιού. Δεν είναι δικό μας θέμα, εντάξει; Είμαστε υπάλληλοι σε ένα κανάλι. Ο,τι μας πει το κανάλι θα κάνουμε. Αυτό αποφασίζει. Να είστε καλά, να προσέχετε, υγεία σε όλους και περαστικά σε όσους είναι ασθενείς» είπε η Ναταλία Γερμανού στο κλείσιμο της εκπομπής της. Σχεδόν το είπε ξεκάθαρα η γυναίκα: αφήστε μας να μείνουμε σπίτια μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News