855
Πολωνικά στρατεύματα παρελαύνουν στην Κρακοβία στις 3 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού της Ημέρας του Συντάγματος | Shutterstock

Πώς η Πολωνία δημιουργεί τον μεγαλύτερο στρατό της ΕE

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 14:00
Πολωνικά στρατεύματα παρελαύνουν στην Κρακοβία στις 3 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού της Ημέρας του Συντάγματος
|Shutterstock

Πώς η Πολωνία δημιουργεί τον μεγαλύτερο στρατό της ΕE

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 14:00

Λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, το 11ο Σύνταγμα Πυροβολικού της Πολωνίας, μονάδα κοντά στα ρωσικά σύνορα, παρέλαβε 24 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 νοτιοκορεατικής κατασκευής, δυνάμενα να βάλλουν στόχους σε απόσταση έως και 50 χλμ. Το βρετανικό μέσο Telegraph κατέγραψε τον ενθουσιασμό των αξιωματικών του: «Μπορούμε να χτυπάμε από οπουδήποτε. Δεν υπάρχει μέρος από το οποίο δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε. Το Πυροβολικό μας είχε πολύ παλιό υλικό, όμως τώρα έχουμε πολύ νέα όπλα».

Τα 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Κ9 κορεατικής κατασκευής παραδόθηκαν στο λιμάνι της Γκντίνια. (Ministry of National Defence, Republic of Poland)

Δεδομένου του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, τώρα οι Πολωνοί είναι σίγουροι ότι, αν η σύγκρουση φθάσει και σε αυτούς, θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και να αντεπιτεθούν. Αυτά τα 24 καινούργια στοιχεία Πυροβολικού είναι μόνο ένα δείγμα του τεράστιου προγράμματος αμυντικών δαπανών της Πολωνίας.

Υποκινούμενη από τον πόλεμο της διπλανής πόρτας και με αυξανόμενο τον φόβο ότι η Πολωνία θα μπορούσε μία ωραία πρωία να βρεθεί στο στόχαστρο του Κρεμλίνου, το οποίο θέλει να επιστρέψει στην εποχή που η Ρωσική Αυτοκρατορία εκτεινόταν έως και τον ποταμό Βιστούλα, η πολωνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οπλιστεί, και μάλιστα γρήγορα.

Εφέτος θα δαπανήσει το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, δηλαδή ποσό διπλάσιο από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Ορισμένες από τις εξοπλιστικές συμφωνίες χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όταν η Πολωνία, έχοντας συνείδηση της ρωσικής απειλής, είχε αρχίσει να απαλλάσσει τις ένοπλες δυνάμεις της από σοβιετικής εποχής εξοπλισμό. Η εισβολή του Πούτιν οδήγησε και σε νέα συμβόλαια.

Εκτός από τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, η Πολωνία παρέλαβε και 10 κορεάτικα άρματα μάχης Κ2. (Ministry of National Defence, Republic of Poland)

«Η εγκληματική επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία με στόχο την Ουκρανία και η απρόβλεπτη φύση του Πούτιν δείχνουν ότι πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο Μάριους Μπλάστσακ, υπουργός Αμυνας της Πολωνίας. «Είναι καίριας σημασίας να αυξηθούν τα επίπεδα ασφαλείας όσο το δυνατόν συντομότερα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο δημιουργώντας ισχυρό στρατό. Αρκετά ισχυρό ώστε να αποτρέψει την επίθεση οποιουδήποτε».

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοδοξία της Πολωνίας, σχολίασε το Telegraph. Αρχικά έκανε παραγγελίες για 1.000 τανκς K2 από τη Νότια Κορέα και για 250 νέα άρματα μάχης M1A2 SEPv3 Abram από τις ΗΠΑ. Ετσι, η Πολωνία θα καταστεί η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης σε τεθωρακισμένα, υποσκελίζοντας τη Βρετανία. Επίσης, το Πυροβολικό θα ενισχυθεί με την άφιξη 600 K9, με 18 εκτοξευτές HIMARS, 9.000 ρουκέτες και 288 νοτιοκορεατικά συστήματα K239 Chunmoo MRL.

Περισσότερα από 1.000 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Borsuk, πολωνικής κατασκευής, θα δύνανται να μεταφέρουν τους πολωνούς πεζικάριους στη μάχη, ενώ η αεροπορική κάλυψη θα προέρχεται από 96 ελικόπτερα AH-64E Apache που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και από επί πλέον 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50 από τη Νότια Κορέα. Η αλλαγή του εξοπλισμού είναι ταχύτατη. Οι πολωνοί στρατιωτικοί τη θεωρούν «επανάσταση».

Ο ίδιος ο πολωνικός στρατός θα διπλασιάσει το μέγεθός του και θα φθάσει τους 300.000 άνδρες, οπότε η Πολωνία θα μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ και από άποψη εμψύχου υλικού. Ακόμη, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την κατασκευή ενός «τεράστιου εργοστασίου όπλων» σε συνεργασία με τη Βρετανία, εν μέρει για να βοηθήσει στην παραγωγή και στην επισκευή εξοπλισμού και όπλων που προορίζονται για την Ουκρανία.

Το κόστος των εξοπλισμών

Ο εξοπλισμός, ωστόσο, έχει το βαρύ τίμημά του. Η Πολωνία έχει απολαύσει χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το ΑΕΠ της προβλέπεται ότι θα αυξηθεί εφέτος, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο το κόστος των αμυντικών δαπανών της θα είναι σημαντικό. Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 103,45 δισ. δολάρια μέχρι το 2035 για όπλα, ενώ ο εφετινός προϋπολογισμός άμυνας ανέρχεται σε 21,91 δισ. δολάρια. Πρόκειται ούτως ή άλλως για ρεκόρ, αν και ο πολωνικός Τύπος έγραψε ότι το ποσόν μπορεί να ανέλθει σε 29,21 δισ. δολάρια!

Τέτοιο επίπεδο δαπανών εγκυμονεί κινδύνους, σχολίασαν οι Βρετανοί. Και παρέθεσαν απόψεις εμπειρογνωμόνων οι οποίοι φοβούνται ότι θα γίνουν γενναίες περικοπές στις κοινωνικού χαρακτήρα δημόσιες δαπάνες. Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι η πολωνική οικονομία πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Tαμείο Aνάκαμψης.

Φυσικά, στις σχέσεις Βρυξελλών-Βαρσοβίας υπάρχουν προβλήματα, καθώς η Κομισιόν έχει αρνηθεί χρηματοδότηση (μέσω επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων) σε κεφάλαια 30 δισ. ευρώ, εξαιτίας των διαφωνιών περί το κράτος Δικαίου. Η πολωνική κυβέρνηση έχει υποχωρήσει, αφού νομοθέτησε όπως θέλουν οι Ευρωπαίοι ώστε να λυθεί το ζήτημα, αλλά προς το παρόν λεφτά δεν έχουν εισρεύσει στα πολωνικά ταμεία.

Πέρυσι, για να βοηθήσει την Πολωνία, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 288,6 εκατ. δολαρίων με σκοπό να ενισχύσει την πολωνική άμυνα έναντι της απειλής της Ρωσίας. Τα μετρητά θα βοηθήσουν, σχολίασαν ξανά οι Βρετανοί, όμως με τον πολωνικό πληθωρισμό περί το 17% και την οικονομική ανάπτυξη σε επιβράδυνση, ο αμυντικός προϋπολογισμός μπορεί να μην καλυφθεί εύκολα.

Οι προαναφερθέντες εμπειρογνώμονες φρονούν πάντως ότι ο λαός καταλαβαίνει και είναι έτοιμος να επωμιστεί το βάρος επειδή «με τον πόλεμο προ των πυλών, οι Πολωνοί συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουν θυσίες». Οι στρατιωτικές δαπάνες τυγχάνουν διακομματικής στήριξης, επειδή όλοι οι Πολωνοί έχουν επίγνωση ότι η Ρωσία τούς απειλεί. Μέσα σε όλα αυτά, θα στηθούν και κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...