421
O Σι Τζινπίνγκ με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο – μέχρι το 2027 ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πρέπει να είναι τεχνολογικά έτοιμος για απόβαση στην Ταϊβάν | cnsphoto via REUTERS

Οι Κινέζοι μελετούν με ζήλο τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 12:01
O Σι Τζινπίνγκ με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο – μέχρι το 2027 ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πρέπει να είναι τεχνολογικά έτοιμος για απόβαση στην Ταϊβάν
|cnsphoto via REUTERS

Οι Κινέζοι μελετούν με ζήλο τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 12:01

Σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι Ρώσοι δεν εξαπέλυσαν πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι «κρίση». Ωστόσο, οι κινέζοι στρατηγοί και οι στρατιωτικοί αναλυτές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μελετούν τις επιχειρήσεις στα ουκρανικά πεδία μαχών. Εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να βλέπουν «ζωντανά» τα αποτελέσματα της χρήσης εξελιγμένων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ που παρέχονται αφειδώς στους Ουκρανούς.

Ο κινεζικός στρατός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις αντιαρματικές ρουκέτες Javelin και για το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών Starlink. Και αυτό επειδή λογαριάζουν ότι σε περίπτωση σινο-αμερικανικού πολέμου στην Ταϊβάν, η αποβατική δύναμη της Κίνας θα αντιμετωπίσει την πολεμική τεχνολογία αιχμής των ΗΠΑ. Η Corriere della Sera έγραψε ότι οι Κινέζοι φοβούνται αυτά τα όπλα και αγωνιούν βλέποντας τα πλήγματα που καταφέρουν οι Ουκρανοί στους Ρώσους.

Απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι η αποδελτίωση καμιάς εκατοσταριάς άρθρων σε διάφορα κινεζικά έντυπα εξειδικευμένα σε αμυντικά θέματα, την οποία έκανε το πρακτορείο Reuters: όλα τους αναλύουν την πολεμική τεχνολογία των Αμερικανών.  Πιθανώς λόγω αναμενομένων εξελίξεων βάσει του χρονοδιαγράμματος ενεργειών που έχει καταρτίσει η ίδια Κίνα και αφορούν, φυσικά, την Ταϊβάν.

Οι Κινέζοι είδαν πώς λειτουργεί στην πράξη το δορυφορικό δίκτυο Starlink, πατέντα της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ. Πρόκειται για εργαλείο επικοινωνίας που στην πρώτη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έπαιξε καθοριστικό ρόλο υπέρ της ουκρανικής άμυνας.  «Η εξαιρετική απόδοση του Starlink ωθεί τις αμερικανικές δυνάμεις να επαναλάβουν τη χρήση του σε περίπτωση εχθροπραξιών στην Ασία» έγραψαν οι ερευνητές στο κινεζικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Στρατιωτικών Μηχανικών.

Και γνωμάτευσαν ότι «είναι επείγουσα η ανάπτυξη κινεζικών αντιμέτρων σε αυτό το σύστημα, ώστε να το καταστήσουν ανενεργό». Εν ολίγοις, σχολίασε η Corriere, μιλάμε για διαστημικό πόλεμο εναντίον του Ελον Μασκ, ανεξαρτήτως αν ως επιχειρηματίας αυτή την εποχή θριαμβεύει στην κινεζική αγορά με το αυτοκίνητο Tesla, παραγόμενο στη Σαγκάη.

Εκτός του Starlink, οι κινέζοι αναλυτές παρατήρησαν με ανησυχία «τις σοβαρές απώλειες που προκλήθηκαν στα ρωσικά άρματα μάχης και στα ρωσικά πλοία από τους αμερικανικούς πυραύλους Stinger και Javelin που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί».

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με τους αντιπροσώπους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (στο κοινοβούλιο του Πεκίνου, όπου εκπροσωπείται δεόντως ο στρατός). Ο νέος «τιμονιέρης» τούς επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης των αμυντικών δομών διά της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ο στόχος του Σι, κατά την Corriere, είναι η δημιουργία ενός «στρατού παγκοσμίου κλάσεως», ικανού να πολεμά και να κερδίζει. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα έχει καταληκτικό χρόνο το έτος 2027, όταν θα γιορταστεί η εκατονταετηρίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το 2027 αναφέρεται και από αρκετούς στρατηγούς του Πενταγώνου ως «τρομακτική ημερομηνία για την Ταϊβάν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...