658
Κούρδοι μαχητές στη βορειοανατολική Συρία: περιμένοντας την τουρκική εισβολή | REUTERS

Η οργή των Κούρδων της Συρίας: «Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 20:50
Κούρδοι μαχητές στη βορειοανατολική Συρία: περιμένοντας την τουρκική εισβολή
|REUTERS

Η οργή των Κούρδων της Συρίας: «Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 20:50

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Ακόμα και εάν μας αφήσουν μόνους μας, θα αντιμετωπίσουμε με τα όπλα την εισβολή των Τούρκων στα εδάφη μας», δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση οι εκπρόσωποι της Ροζάβα. Και σίγουρα δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Κούρδοι της Συρίας αισθάνονται προδομένοι. «Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωναν πως θα παρέμεναν. Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα», καταγγέλλουν τώρα και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλά για τους πολίτες της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, της ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια και τη Βορειανατολική Συρία που ιδρύθηκε πριν από μια τριετία, η συμμαχία με τους Αμερικανούς θεωρούνταν εδώ και καιρό εύθραυστη και αβέβαιη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια βασιζόταν στις όποιες και κάθε άλλο παρά προβλέψιμες διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες ώρες οι μάχιμες κουρδικές μονάδες που είναι αναπτυγμένες κατά μήκος των 350 χιλιομέτρων των συριακών συνόρων με την Τουρκία τελούν σε κατάσταση συναγερμού. Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μιλούν για «γενική επιστράτευση». Στο Καμισλί, ωστόσο, την πολυπληθέστερη πόλη της Ροζάβα, οι κούρδοι ηγέτες διατηρούν χαμηλό προφίλ.

Αμερικανοί και τούρκοι στρατιώτες περπατούν μαζί κατά τη διάρκεια κοινής περιπολίας, κοντά στο Τίλ Αμπιάδ της Συρίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. REUTERS/Rodi Said/File Photo

Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την υπεροπλία τους μπορούν να αφανίσουν τα 50.000 μέλη, άνδρες και γυναίκες, των περιβόητων κουρδικών «μονάδων αυτοάμυνας» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και δεν ξεχνούν πως πριν από μια διετία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Αφρίν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η Αγκυρα. Οσον αφορά τους Αμερικανούς, το ότι επιθυμία του είναι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, ο αμερικανός πρόεδρος τελευταία φορά το δήλωσε ξεκάθαρα πριν από λίγους μήνες. Αλλαξε, ωστόσο, γνώμη εξαιτίας της μάχης κατά των τζιχαντιστών του ISIS στη Μπαγκούζ ενώ στη συνέχεια επέλεξε να διατηρήσει μια επίλεκτη μονάδα των ειδικών δυνάμεων στη Ροζάβα.

Πλέον, ωστόσο, οι απειλές κατά των Κούρδων της Συρίας είναι παραπάνω από απτές και δεν αφορούν μόνον αυτούς. «Δεν σταματήσαμε ποτέ να λέμε στην Ουάσινγκτον και τη διεθνή κοινότητα πως οι απειλές του Ερντογάν είναι σοβαρές, βαρύτατες. Εάν εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η χώρα. Η κατάσταση στην περιοχή θα φτάσει στο σημείο μηδέν. Θα επιστρέψει το χάος. Θα ξεπέσουμε εκ νέου στη φεουδαρχία. Το ISIS θα ενδυναμωθεί, θα επωφεληθεί από την αναρχία και θα αρχίσει να αποτελεί ξανά απειλή για ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποιεί ο Αμζέντ Οσμάν, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συμβουλίου που διοικεί τη Ροζάβα, απευθύνοντας έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να συνετίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μια απάντηση με ιστορική βαρύτητα. Πρέπει να τεθεί ανοιχτά κατά της πρόθεσης της Τουρκίας να καταλάβει τη Συρία», πρόσθεσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Αϊν Ισα, μιας κωμόπολης ανατολικά του Κομπάνι όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων και η βάση της αμερικανικής επιμελητείας, υπογραμμίζουν πως, σε περίπτωση επίθεσης, δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν ούτε τα στρατόπεδα εγκλεισμού στα οποία κρατούνται περί τους 12.000 πρώην μαχητές του ISIS, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 4.000 αλλοδαποί που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, ούτε τον καταυλισμό του Αλ Χολ όπου ζουν 75.000 γυναίκες και παιδιά του πρώην «χαλιφάτου».

Μια γενική άποψη του καταυλισμού Aτμάχ στη Βόρεια Συρία, 26 Σεπτεμβρίου 2019. | REUTERS/Mehmet Caliskan

Περαιτέρω σύγχυση επιφέρουν οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων. «Θα επιτεθούν; Σήμερα, σε μια εβδομάδα ή σε έναν μήνα; Παρατηρούμε τη συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων αλλά δεν πιστεύουμε πως ο Ερντογάν θέλει να εμπλακεί σε μια αστική μάχη για την κατάληψη του Καμισλί. Το ίδιο ισχύει και για το Κομπάνι. Είναι μια πόλη – σύμβολο του αγώνα κατά του ISIS. Αλλά δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο. Εδώ όλοι φαίνονται σαν να τρελάθηκαν. Δεν γνωρίζουμε εάν θα ξεσπάσει όντως ένας πόλεμος ή εάν θέλουν μόνο να μας τρομάξουν», εξήγησαν στην Corriere della Sera κούρδοι δημοσιογράφοι της Ροζάβα.