1142
Ο Μπόλτον παρακολουθεί τον Τραμπ σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο του 2018. Τα όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο του πρώην προεδρικού συμβούλου είναι τρομακτικά | KEVIN LAMARQUE/REUTERS)

Η ογκώδης άγνοια ενός προέδρου: ο Μπόλτον αποδομεί τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 15:22
Ο Μπόλτον παρακολουθεί τον Τραμπ σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο του 2018. Τα όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο του πρώην προεδρικού συμβούλου είναι τρομακτικά
| KEVIN LAMARQUE/REUTERS)

Η ογκώδης άγνοια ενός προέδρου: ο Μπόλτον αποδομεί τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 15:22

Μπορεί οι Δημοκρατικοί να το περιφρονούν –το συγγραφικό πόνημα του Τζον Μπόλτον– αλλά ο Τραμπ καλά κάνει και τρέμει την έκδοση του βιβλίου του πρώην συμβούλου του επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να εμποδίσει ή έστω να καθυστερήσει την επικείμενη κυκλοφορία του, αλλά είναι ήδη γνωστό πως στις 577 σελίδες του «The Room Where It Happened» ο Μπόλτον υποστηρίζει μεταξύ πολλών άλλων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε να πείσει τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να τον συνδράμει στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο σκληροπυρηνικός και ακραίος στις απόψεις του όσον αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική πρώην σύμβουλος του Τραμπ εισήλθε στα άδυτα του Λευκού Οίκου τον Απρίλιο του 2018 και παρέμεινε εκεί έως τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς. Κατά την αποχώρησή του, ο ίδιος υποστήριξε πως αποφάσισε αυτοβούλως να εγκαταλείψει τη θέση του. Το πρώην αφεντικό του, ωστόσο, δήλωσε πως τον απέλυσε λόγω των σοβαρών διαφωνιών που τους χώριζαν.

Οπότε, το ότι ένας πικραμένος, πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ βάλθηκε να γράψει ένα βιβλίο για να τον ξεμπροστιάσει, δεν προκαλεί πλέον μεγάλη εντύπωση. Πριν από τον Μπόλτον προηγήθηκαν άλλοι πρώην σύμβουλοι του Τραμπ, ακόμη και νυν ανώνυμοι βοηθοί του, οι οποίοι δεν δίστασαν να αφηγηθούν ανέκδοτα για έναν πρόεδρο (των Ηνωμένων Πολιτειών) ο οποίος αδιαφορεί απόλυτα για τις βασικές αρχές της ορθής διακυβέρνησης, ενώ συγχρόνως είναι επικίνδυνα απληροφόρητος για βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, από τότε δηλαδή που ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία, έχουν κυκλοφορήσει πολλές ιστορίες για την ένταση και την αντιπαλότητα, πέρα από το χάος, που επικρατεί στον Λευκό Οίκο.

Ομως το βιβλίο του Μπόλτον ξεπερνάει το εν λόγω πλαίσιο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει στην ανάλυσή του o Αντονι Ζάρκερ, ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αμερική, επισημαίνοντας ότι ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ συνθέτει το πορτρέτο ενός προέδρου ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προβεί σε αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς κατά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, με στόχο να εξυπηρετήσει καλύτερα τα προσωπικά του συμφέροντα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Προσάπτοντάς του την ίδια κατηγορία, τον παρέπεμψαν στη γερουσία οι Δημοκρατικοί τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Τζον Μπόλτον επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους όσον αφορά τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον ουκρανό ομόλογό του (μέσω της παρακράτησης στρατιωτικής βοήθειας) για να του παράσχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον αντίπαλό του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.

Τώρα ο Τζον Μπόλτον προσθέτει πως ο Ντόναλντ Τραμπ συνομιλούσε και με τον Σι Τζινπίνγκ, έχοντας κατά νου και πάλι αποκλειστικά το προσωπικό του συμφέρον, αλλά και ότι συχνά πυκνά ενεργούσε κατά το δοκούν προς όφελος διακείμενων φιλικά τον ίδιο αυταρχικών ηγετών ανά την υφήλιο.

Ωστόσο, την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι ο Μπόλτον θέλει να εκδικηθεί τον Τραμπ επειδή τον έδιωξε από τη θέση του, βγάζοντας συγχρόνως λεφτά με την έκδοση του βιβλίου του, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται στην καλύτερη περίπτωση δύσπιστοι όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις του Μπόλτον, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είχε σπεύσει να καταθέσει όλα όσα αναφέρει στο βιβλίο του στο Κογκρέσο όταν ο Τραμπ δικαζόταν για το «ουκρανικό ζήτημα».

Τελικά ο Τραμπ αθωώθηκε και δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αλλά σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, το βιβλίο του Μπόλτον μπορεί να πλήξει και μάλιστα βαριά τον αμερικανό πρόεδρο, εμποδίζοντας τόσο τον ίδιο όσο και τους επιτελείς της προεκλογικής του εκστρατείας να βρουν τον βηματισμό τους λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σι Τζινπίνγκ – «ο πιο σπουδαίος ηγέτης στην κινεζική ιστορία»

Ολα όσα ισχυρίζεται ο Μπόλτον όσον αφορά την απόπειρα του Τραμπ να πείσει τον κινέζο ομόλογό του να τον βοηθήσει να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές φέρεται ότι έλαβαν χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας πέρυσι τον Ιούνιο κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου που δημοσίευσαν οι New York Times, ο Σι Τζινπίνγκ παραπονέθηκε τότε στον Τραμπ για το γεγονός πως κάποιοι επικριτές της Κίνας στις ΗΠΑ τάσσονταν υπέρ ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Και εκείνος, θεωρώντας πως ο Σι αναφερόταν στους Δημοκρατικούς αντιπάλους του, «έστρεψε εντυπωσιακά τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παραπέμποντας στις οικονομικές δυνατότητες της Κίνας και εκλιπαρώντας τον Σι να του εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει», σημείωσε ο Μπόλτον. Πώς, όμως, θα μπορούσε ο κινέζος ηγέτης να βοηθήσει τον Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία; Αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων τα οποία παράγονται σε κρίσιμες για την επανεκλογή του πολιτείες.

Οταν ο Σι συμφώνησε να τεθούν τα γεωργικά προϊόντα στην κορυφή της λίστας των θεμάτων προς συζήτηση στις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ευχαρίστησε, χαιρετίζοντάς τον ως τον «πιο σπουδαίο ηγέτη στην κινεζική ιστορία». Το απόγευμα της Τετάρτης ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τους ισχυρισμούς του Μπόλτον. Ο οποίος πάντως στο βιβλίο του αναφέρει επίσης πως κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, ο Σι ενημέρωσε τον Τραμπ για την ανέγερση στρατοπέδων «αναμόρφωσης» στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ. Σύμφωνα με τον Μπόλτον ο αμερικανός πρόεδρος τον επικρότησε, δηλώνοντας, μάλιστα, πως «αυτό είναι το σωστό». Εως σήμερα σε αυτά τα στρατόπεδα έχουν φυλακιστεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι, Ουιγούροι κυρίως αλλά και μέλη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της Κίνας.

Διαθέτει και η Βρετανία πυρηνικά; Ανήκει στη Ρωσία η Φινλανδία;

Σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Τζον Μπόλτον δεν εκφέρει άποψη όσον αφορά το κατά πόσο θα μπορούσε όντως να καθαιρεθεί ο Τραμπ λόγω των ενεργειών του. Στο βιβλίο του, όμως, εμπεριέχονται και μερικοί ισχυρισμοί πραγματικά απίστευτοι και εξωφρενικοί. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι πάρα πολύ πιθανό να ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ο νυν αμερικανός πρόεδρος φέρεται, για παράδειγμα, να πληροφορήθηκε πως η Βρετανία διαθέτει πυρηνικά όπλα μόλις πριν από μία διετία, τον Μάιο του 2018, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Τερέζα Μέι, όταν το ανέφερε τυχαία ένας βοηθός της τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μάλιστα ο Τραμπ εξέφρασε και την έκπληξή του διερωτώμενος «Α, είστε πυρηνική δύναμη;» και σύμφωνα με τον Μπόλτον, «πρόθεσή του δεν ήταν να αστειευτεί».

Μια άλλη φορά ο αμερικανός «ηγέτης» φέρεται να ρώτησε τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού οίκου Τζον Κέλι εάν η Φινλανδία ανήκει στη Ρωσία ενώ πέρυσι τον Μάιο την περίοδο των ταραχών στη Βενεζουέλα να δήλωσε πως θα ήταν «υπέροχα» (αν όχι «γαμάτα» κατά την ελεύθερη μετάφραση του «cool») εάν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στη χώρα, αναφέροντας συγχρόνως πως το πλούσιο σε πετρέλαια κράτος της Λατινικής Αμερικής αποτελεί «στη πραγματικότητα τμήμα των ΗΠΑ».

Οι δημοσιογράφοι «πρέπει να εκτελούνται»

Αναφερόμενος στην εκρηκτική σχέση του αμερικανού προέδρου με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, ο Μπόλτον σημείωσε μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους το 2019, ο Τραμπ υποστήριξε πως οι ρεπόρτερ, ειδικά των Μέσων που κατά τη γνώμη του διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με στόχο να τον βλάψουν προσωπικά, θα πρέπει να φυλακίζονται, στην περίπτωση που αρνούνται να αποκαλύψουν τις πηγές τους. «Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εκτελούνται. Είναι καθάρματα», φέρεται να πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...