829
Ακόμη και την περίοδο των ευτυχισμένων ημερών του διδύμου Τραμπ - Μπόλτον (2018) το προεδρικό βλέμμα πρόδιδε κάποιον βαθύ, σκοτεινό φόβο | EPA/JUSTIN LANE

Ο Τραμπ τρέμει το βιβλίο του Μπόλτον, οι Δημοκρατικοί το περιφρονούν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 15:26
Ακόμη και την περίοδο των ευτυχισμένων ημερών του διδύμου Τραμπ - Μπόλτον (2018) το προεδρικό βλέμμα πρόδιδε κάποιον βαθύ, σκοτεινό φόβο
|EPA/JUSTIN LANE

Ο Τραμπ τρέμει το βιβλίο του Μπόλτον, οι Δημοκρατικοί το περιφρονούν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2020, 15:26

Ο Τζον Μπόλτον, ένας πρώην «άνθρωπος του αμερικανού προέδρου», σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως άνθρωπος ακραίων απόψεων (και δη σε ζητήματα διεθνών σχέσεων), επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ από την πίσω πόρτα, με ένα βιβλίο που υποτίθεται θα αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει ο ίδιος για την προεδρία Τραμπ.

Τι και αν η συγκυρία είναι εκρηκτική, με τις ΗΠΑ να σιγοψήνονται καθημερινώς στη θράκα του φυλετικού προβλήματός τους και μάλιστα καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου; Ο Μπόλτον έχει άλλα κατά νου: θέλει να κυκλοφορήσει το βιβλίο του και, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, να βγάλει πολλά λεφτά. Τόσο απλό είναι το θέμα. Μα, ποιος τα λέει αυτά και δη τόσο άκομψα; Ο Τραμπ; Οχι βέβαια, οι Δημοκρατικοί! Αυτό τουλάχιστον υπαινίσσεται το σάιτ The Atlantic προβάλλοντας μία δήλωση ενός Δημοκρατικού του Κογκρέσου, ο οποίος βγάζει τον Μπόλτον κοινό «φραγκοφονιά» και τίποτε άλλο.

Βέβαια ο Τραμπ αναμένει το βιβλίο έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη, όμως ούτε οι Δημοκρατικοί θα ενθουσιαστούν με την εν λόγω έκδοση, καθ’ όσον ο Μπόλτον θεωρείται ιδιοτελής και αναξιόπιστος τύπος, ένας οπορτουνιστής που αποσκοπεί στο προσωπικό του κέρδος. Ετσι είναι μάλλον ενδεικτική η δηλητηριώδης προϋπάντηση του βιβλίου από πλευράς Δημοκρατικών, όπως γράφει το Politico.

O Μάικ Κουίγκλι, μέλος του Κογκρέσου, είπε ότι καλό θα ήταν ο επίδοξος αναγνώστης του βιβλίου του Μπόλτον να το δανειστεί από τη βιβλιοθήκη, αντί να το αγοράσει και να δώσει στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας μερικά δολάρια… Αλλά και στο Διαδίκτυο τα σχόλια για τον Μπόλτον είναι καυστικότατα και επιθετικά. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Μπόλτον απέφυγε να καταθέσει στο Κογκρέσο, όταν δικαζόταν ο Τραμπ για το «ουκρανικό ζήτημά του», στο αφήγημα του οποίου εμπλέκεται και η οικογένεια Μπάιντεν. Εξ αυτού του λόγου και μόνον, οι Δημοκρατικοί αλλά και κάθε επικριτής του προέδρου Τραμπ έχουν πολλούς λόγους να είναι δύσπιστοι, ακόμη και εντελώς απορριπτικοί για την περίπτωση Μπόλτον.

Ο,τι είχε να κερδίσει ο Μπόλτον σε μία προσωπική αντιπαράθεση με τον Τραμπ και με τα πεπραγμένα του το έχασε τότε και μονομιάς, όταν αρνήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο. Τότε οι άνθρωποι ήθελαν να ακούσουν και να μάθουν τι είχε γίνει στο «ουκρανικό ζήτημα». Τότε, που η κατηγορία ήταν μία εν εξελίξει διαδικασία, ζεστή, έπρεπε ο Μπόλτον να ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία και να μιλήσει και για το αντάλλαγμα που πήρε. Αλλά στο Κογκρέσο ο Μπόλτον δεν εμφανίστηκε να καταθέσει.

Ως γνωστόν, από πλευράς του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το πόνημα του Μπόλτον περιέχει διαβαθμισμένες πληροφορίες και πρέπει να αναθεωρηθεί, κάτι που ήδη έχει γίνει δύο φορές έπειτα από κυβερνητικούς ελέγχους των χειρογράφων. Ο ίδιος ο Τραμπ αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και η περίπτωση το βιβλίο του Μπόλτον να του κάνει κάποια ζημιά, παρά τις όποιες τροποποιήσεις του, έτσι απειλεί τον συγγραφέα ότι μπορεί να καταλήξει ακόμη και στη φυλακή: «Αν εκδοθεί, ο Μπόλτον θα έχει ένα μεγάλο ποινικό πρόβλημα» είπε, εννοώντας ότι οι μεταξύ των δύο συνομιλίες, την εποχή της στενής συνεργασίας τους, καλύπτονται ακόμη από τον υψηλότερο βαθμό εμπιστευτικότητας.

Την απαίτηση του Λευκού Οίκου να μην εκδοθεί το βιβλίο έχει απορρίψει κιόλας η πλευρά Μπόλτον, ο δικηγόρος του οποίου παρουσίασε την αντίδραση του Τραμπ σαν προσπάθεια λογοκρισίας, με ένα άρθρο που φιλοξένησε η Wall Street Journal. Ο εκδότης του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου και θα έχει 600 σελίδες (!) διατείνεται πάντως ότι πρόκειται για έργο «απολογισμού» της διοίκησης Τραμπ, για το «χρονικό» μίας προεδρίας που «αγκάλιασε τους εχθρούς μας και απέρριψε τους φίλους μας».

Αγωγή άσκησε η κυβέρνηση

Τελικά, την περασμένη Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε νομικά μέσα ώστε να εμποδίσει ή, έστω, να καθυστερήσει την κυκλοφορία του επίμαχου βιβλίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή εναντίον του Τζον Μπόλτον, η οποία επικεντρώνει στην από πλευράς του παραβίαση των όρων της σύμβασης την οποία είχε ο ίδιος υπογράψει κατά την ανάληψη των καθηκόντων τού συμβούλου εθνικής ασφαλείας. Ενας από αυτούς τους όρους αφορά τη μυστικότητα που πρέπει ο σύμβουλος να τηρεί όσον αφορά τις συζητήσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο. Η ενάγουσα πλευρά ισχυρίζεται ότι το βιβλίο περιέχει διαβαθμισμένες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος του εναγομένου δήλωσε ότι θα απαντήσει εγκαίρως στην αγωγή που άσκησε η κυβέρνηση εναντίον του πελάτη του. Στον χορό των δηλώσεων μπήκε και ο εκδότης του Μπόλτον, ο οποίος είπε ότι «η αγωγή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την τελευταία προσπάθεια της διοίκησης Τραμπ να σταματήσει την έκδοση ενός βιβλίου που θεωρεί τον πρόεδρο ασήμαντο άνθρωπο».

Εμπειροι δικηγόροι σε ζητήματα του αμερικανικού αστικού δικαίου αλλά και της εθνικής ασφαλείας λένε ότι η αγωγή μάλλον δεν θα σταματήσει την κυκλοφορία του βιβλίου, ωστόσο θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στον Μπόλτον: «Πιθανότατα ο Μπόλτον θα βγάλει το καρνέ επιταγών και θα γράψει ένα πολύ μεγάλο νούμερο για να εισπράξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...