489
| Theodore Manolopoulos / SOOC

Μητσοτάκης: «Ετοιμοι για εκλογές ακόμα και αν γίνουν σε έναν μήνα»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 16:47

Μητσοτάκης: «Ετοιμοι για εκλογές ακόμα και αν γίνουν σε έναν μήνα»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 16:47

«Είμαστε έτοιμοι για εκλογές, ακόμη κι αν γίνουν σε έναν μήνα». Αυτό τόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν τη ΝΔ. Ακόμα και αν δεν είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες –αυτό αποτελεί προνόμιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας–, η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστική της πολιτικής ρευστότητας εν μέσω μιας ασταθούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Για πρώτη φορά δε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ένα χρονικό πλαίσιο που δεν έχει ακουστεί, προσδιορίζοντας τις κάλπες για τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο ίδιος άλλωστε εκτίμησε ότι στις τάξεις δανειστών και επενδυτών «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογών», προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπας δεν μπορεί, πλέον, να τους φοβίσει με αυτό το σενάριο.

Κι αυτό επειδή υπάρχει εναλλακτική, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ζούμε μια κανονική περίοδο». Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση και τόνισε: «Ή να κλείσει η αξιολόγηση, ή να πάμε σε εκλογές». Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι «να γίνουμε μια κανονική χώρα και να αποκαταστήσουμε μια δημοκρατία εύρωστη».

Επεσήμανε ότι ήδη «γίνεται δουλειά» για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τα οποία θα είναι ανανεωμένα και επανέλαβε ότι δεν αναλαμβάνει δέσμευση για κανέναν επιλαχόντα.

«Αυτό το έργο δεν περνάει πια», σχολίασε ειρωνικά για το ενδεχόμενο να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές προκηρύσσοντας πάλι ένα δημοψήφισμα, ενώ επανέλαβε ότι ο λογαριασμός ανεβαίνει όσο καθυστερεί η αξιολόγηση.

«Νομίζω ότι οι εκλογές δεν φοβίζουν κανένα. Τον Τσίπρα φοβίζουν. Δεν είδα κανέναν πανικό στο εξωτερικό, κανέναν πανικό ή ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, επίσης, ότι το χειρότερο σενάριο είναι να τρενάρει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούνιο και η χώρα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, κάτι που θα είναι «ασυγχώρητο» είπε για να προσθέσει: «Και να κλείσει η αξιολόγηση στην Oικονομία δεν θα αλλάξει κάτ»ι.

Για τη φημολογία περί δημοψηφίσματος σημείωσε ότι «το να πάει ο μνημονιακός Τσίπρας αφού χάσει την εξουσία να το παίξει επαναστάτης δεν νομίζω ότι θα βρει να τον ακολουθήσουν. Δεν γίνεται να τους κοροϊδεύεις όλους συνέχεια. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι η βασική του πρόθεση είναι να παραμείνει στην εξουσία».

Για τη σύγκρουση Τσίπρα-Σόιμπλε, τόνισε ότι καλό είναι οι προσωπικές αναφορές να αποφεύγονται. Οπως είπε, «κι εγώ διαφωνώ με τον Σόιμπλε π.χ. για πρωτογενή πλεονάσματα, άλλο αυτό και άλλο οι προσωπικές αναφορές τις οποίες μάλιστα προσπαθεί μετά να μαζέψει». Πρόσθεσε δε ότι ουδέποτε έχει συναντήσει ή μιλήσει με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και αν πήρε τηλέφωνο κάποιον, θα πήρε στο τηλεφωνικό κέντρο της ΝΔ και δεν μίλησε με κανέναν.

Χαρακτήρισε το επίδομα στους συνταξιούχους απίστευτη προχειρότητα: «Κι εγώ θα έδινα ένα κομμάτι του πλεονάσματος αλλά θα το έδινα σε συνεννόηση με δανειστές για να αποφύγω αυτά τα ευτράπελα με τις δηλώσεις μετανοίας και με διαφορετικούς όρους».

«Εμείς με τις δικές μας ψήφους δεν θα κρατήσουμε ζωντανή αυτή την κυβέρνηση ποτέ. Αν αυτή η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία θα πάμε σε εκλογές. Δεν έχω δεχτεί καμία πίεση για αυτό από πουθενά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News