390
To κόκκινο «αλιευτικό του Ερντογάν» που υποτίθεται ότι αλώνιζε στα ελληνικά χωριικά ύδατα, δίπλα στη Μύκονο | Youtube

Τι ήταν τελικά τα «τουρκικά αλιευτικά» στη Μύκονο;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 11:50
To κόκκινο «αλιευτικό του Ερντογάν» που υποτίθεται ότι αλώνιζε στα ελληνικά χωριικά ύδατα, δίπλα στη Μύκονο
|Youtube

Τι ήταν τελικά τα «τουρκικά αλιευτικά» στη Μύκονο;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 11:50

Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν – με αποκορύφωμα την απόφαση για την Αγιά Σοφιά- επανήλθαν «δριμύτερα» και τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα περί θηριωδών τουρκικών αλιευτικών που μπήκαν στα ελληνικα χωρικά ύδατα και ψαρεύουν «ένα μίλι από τη Μύκονο», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν.

Η «είδηση» της «εισβολής» των Τούρκων με τα αλιευτικά τους στα νερά της Μυκόνου και της Πάρου συνοδευόταν μάλιστα από φωτογραφικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες ντόπιων και τουριστών που συνέβαλαν έτσι στην κάλυψη της «νέας τουρκικής πρόκλησης».

Και το ερώτημα που ηχούσε ήταν: «μα τι κάνει το Λιμενικό;». Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για έλλειψη προσωπικού και μέσων που τον τελευταίο καιρό έχουν επικεντρωθεί στην επιτήρηση των περασμάτων του ανατολικού Αιγαίου.

Η ευκολία όμως με την οποία διαδέχονταν το ένα συμπέρασμα μετά το άλλο, ήταν θλιβερή.

Τελικά με ανακοίνωσή του το Λιμενικό ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ενημερώνοντας με σαφήνεια -και πάνω από όλα ψυχραιμία- τι ακριβως συνέβη με την παρουσία των εν λόγω σκαφών στα ανοικτά της Μυκόνου – παρουσία που εν τω μεταξύ είχε πυροδοτήσει τεράστια αναστάτωση (σ.σ. και προβολή από τα ΜΜΕ της χώρας, με πλήθος σχολίων περί τουρκικής εισβολής κτλ).

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τα σκάφη που είναι αγκυροβολημένα έξω από τη Μύκονο δεν είναι τουρκικά αλιευτικά, αλλά πλοία μεταφοράς ιχθυοκλωβών με αλίευμα από τη Μεσόγειο και προορισμό τη Τουρκία. Και η παραμονή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν αποτελεί κάποιου είδους πρόκληση στο Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με τον καιρό. Τόσο απλά…

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από τουρκικά σκάφη εντός των χωρικών υδάτων της χώρας (όπως κάποιοι έσπευσαν να περιγράψουν).

Και κάπως έτσι «άδοξα» πήρε τέλος η διάδοση της είδησης για την «εισβολή» των ψαράδων του Ερντογάν στα νερά της Μυκόνου!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αλιευτικά τα οποία μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι Τουρκικά παράλια.

Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από Τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εντός των Ε.Χ.Υ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...