764
Με φόντο το πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσινγκτον, στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν έκανε μία απρόσμενη αποκάλυψη για τα σχέδιά του αναφορικά με την ρωσο-ουκρανική κρίση | REUTERS/Kevin Lamarque

Η «μικρή εισβολή» των Ρώσων στην Ουκρανία και η γκάφα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 12:26
Με φόντο το πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσινγκτον, στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν έκανε μία απρόσμενη αποκάλυψη για τα σχέδιά του αναφορικά με την ρωσο-ουκρανική κρίση
|REUTERS/Kevin Lamarque

Η «μικρή εισβολή» των Ρώσων στην Ουκρανία και η γκάφα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 12:26

Είχαν περάσει 28 λεπτά από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του Τζο Μπάιντεν, τη δεύτερη στον ένα χρόνο της θητείας του στον Λευκό Οίκο και την πρώτη μετά από 78 ημέρες, όταν ο αμερικανός πρόεδρος ξάφνιασε τους δημοσιογράφους, τους συμβούλους του, το Κίεβο και το Κρεμλίνο μαζί. Και αν μπορούσε να γυρίσει το κεφάλι ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, που εικονίζεται στον πίνακα πίσω από τον Μπάιντεν, την ώρα που μιλούσε στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, θα το έκανε κι αυτός.

Τι το «απρόσμενο» είπε ο αμερικανός πρόεδρος; Κάτι που ακόμα και να το έχει σκεφτεί και να το έχει αποφασίσει, δεν το λέει δημοσίως, όπως σημείωσε η Telegraph.

Είπε συγκεκριμένα, «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει· και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μια μικρή εισβολή και εμείς (στο ΝΑΤΟ) καταλήξουμε σε μια διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε κ.λπ.».

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε, προσπαθώντας να τα… μπαλώσει.

Θα είχε ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή η κάμερα να είναι στραμμένη στον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του, και τον Αντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Εξωτερικών για να δείξει την αντίδρασή τους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι λίγη ώρα μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, που κράτησε μία ώρα και 50 λεπτά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Μπλίνκεν θα μιλήσει στους δημοσιογράφους, την επόμενη ημέρα, για το ουκρανικό ζήτημα, στο Βερολίνο. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έχει ήδη κάνει σκληρές δηλώσεις για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.

Αμέσως μόλις έκανε αυτή τη δήλωση ο Μπάιντεν, ένας δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και του την διάβασε για να την ακούσει και ο ίδιος. Η ερώτησή του ήταν αν ο πρόεδρος μόλις έδωσε την «άδεια» στον Πούτιν για μία «μικρή εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν γέλασε και απάντησε, μάλλον αμήχανα: «Καλή ερώτηση. Ακούστηκε κάπως έτσι, δεν ακούστηκε;».

Οι δημοσιογράφοι σηκώνουν τα χέρια για να κάνουν ερώτηση στον αμερικανό πρόεδρο

Ακόμα πιο έκπληκτοι πρέπει να έμειναν οι Ουκρανοί που παρακολουθούσαν από το Κίεβο και αντέδρασαν αμέσως έξαλλοι, σύμφωνα με την Telegraph, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στο Κρεμλίνο και ότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε «διακρίσεις» στην έκταση μίας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Ουκρανικές πηγές δήλωσαν ότι αυτό που είπε ο Μπάιντεν είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς φάνηκε να προτιμά μία περιορισμένης έκτασης εισβολή ως επιλογή και ήταν σαν να αποκάλυπτε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν συμφωνήσει πίσω από την πλάτη του Κιέβου. Οι Ουκρανοί φοβούνται πλέον ότι ο Μπάιντεν δεν έκανε λάθος δήλωση, αλλά κατά λάθος φανέρωσε την αλήθεια.

Επισήμως βέβαια, η αντίδραση ήταν διαφορετική:

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θεωρεί ότι τα σχόλια του Μπάιντεν, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική και ότι η χώρα του χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανική κυβέρνησης», έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters.

«Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία; Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

«Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση», εξήγησε.

Το σίγουρο πάντως, ό,τι και να λένε επισήμως οι Ουκρανοί, είναι ότι ο Μπάιντεν το παράκανε στις δηλώσεις του, επισήμανε η Telegraph. Αντί να δώσει μία μεστή και σκληρή απάντηση, όπως είναι η επίσημη θέση του Λευκού Οίκου τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή σε περίπτωση εισβολής, οι Ρώσοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις χωρίς προηγούμενο από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος άρχισε να εξηγεί αναλυτικά την κατάσταση και τελικά δεν απέφυγε την γκάφα ολκής.

Αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, οι σύμβουλοί του ανέλαβαν δράση για να «ξεκαθαρίσουν» τι εννοούσε. Είπαν ότι «μικρή εισβολή» σημαίνει κυβερνοεπίθεση και όχι στρατιωτική δράση και ότι στο ΝΑΤΟ υπάρχει μία διαφωνία ανάμεσα στα μέλη για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν αν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επανέλαβε την επίσημη θέση της Ουάσινγκτον: «Αν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, αυτό θα αποτελέσει μια νέα εισβολή, η οποία θα προκαλέσει την άμεση, αυστηρή και συλλογική απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων μας».

Οσο για το Κρεμλίνο, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...