1112
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων λοιδορούν την Τερέζα Μέι. Ωστόσο η ανησυχία για το μέλλον είναι έκδηλη | CreativeProtagon

Η Μέι και η Βρετανία αντιμέτωπες με την επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 12:17
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων λοιδορούν την Τερέζα Μέι. Ωστόσο η ανησυχία για το μέλλον είναι έκδηλη
|CreativeProtagon

Η Μέι και η Βρετανία αντιμέτωπες με την επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 12:17

Μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό είναι το συμπέρασμα όλων μετά την ιστορική συντριβή της Τερέζα Μέι, στην ψηφοφορία την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, όσον αφορά στην πρότασή της σχετικά με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εβδομήντα δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ η χώρα πλέει στο άγνωστο, χωρίς ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται σε αμηχανία και το Λονδίνο σε ένα πολιτικό χάος.

Εξω στους δρόμους οι οπαδοί του Bremain πανηγυρίζουν, ελπίζοντας σε μια ανατροπή, ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit φανατίζονται ακόμα περισσότερο, απαιτώντας έξοδο χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Ενα έθνος διχασμένο…

Οι εξελίξεις δεν είναι πλέον γραμμικές, οι Εργατικοί ζητούν αποπομπή της Μέι από την Ντάουνινγκ Στριτ αλλά και αυτοί δεν έχουν μια σοβαρή αντιπρόταση για το πώς η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι δυόμιση χρόνια μετά το (καταστροφικό όπως αποδεικνύεται) δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν φαίνεται ότι υπάρχει ικανό πολιτικό δυναμικό να οδηγήσει τη Βρετανία σε μια νέα εποχή.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία και την ίδια την Τερέζα Μέι είναι αυτή της απογοήτευσης, της πικρίας και του φόβου.

Ο βρετανικός Τύπος αποτιμά ως ιστορικών διαστάσεων και ταπεινωτική για την πρωθυπουργό την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο κατά την οποία δύο στους τρεις βουλευτές είπαν «όχι» στη συμφωνία με την ΕΕ που έφερε από τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός.

Δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που σχεδόν σύσσωμη απέρριψε το σχέδιο (πλην μόλις τριών Εργατικών και τριών ανεξάρτητων) Η Μέι είδε ένα μεγάλο μέρος του κόμματός της να στρέφεται εναντίον της: 118 βουλευτές των Τόρις καταψήφισαν!

Σε αυτή την ήττα στο κόμμα εστιάζουν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, χωρίς να ξεχνούν και τις επιπτώσεις στη χώρα από τη διαφαινόμενη άτακτη έξοδο.

Ο Guardian μιλά για την «ιστορική ήττα που υπέστη η Μέι καθώς οι Τόρις  στράφηκαν εναντίον της». Μια (τυχαία;) λεπτομέρεια στο πρωτοσέλιδο έχει το ενδιαφέρον της: Ενα άρθρο για τον διάσημο πίνακα του Εντβαρντ Μουνκ «Η Κραυγή» εικονογραφείται με την περίφημη φιγούρα που είναι σαν να σχολιάζει με τον τρόπο της τα γεγονότα.

Αντίθεση μεταξύ του τίτλου και της φωτογραφίας στους Times: «Ιστορική ήττα υπέστη η Μέι» αναφέρει αλλά η φωτογραφία εικονίζει υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ που πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα.

Η Sun επιστρατεύει ένα λογοπαίγνιο και ένα φωτομοντάζ για να στραφεί κατά της Μέι: «Brextinct» γράφει συνδυάζοντας το Brexit με το «extinct», τον «εξαφανισμένο». Η πρωθυπουργός εμφανίζεται σαν ντόντο, ένα τεράστιο πουλί που ζούσε στον Μαυρίκιο στον Ινδικό Ωκεανό και εξοντώθηκε από τους ανθρώπους. Η συμφωνία είναι «τόσο πεθαμένη όσο το ντόντο» γράφει η εφημερίδα.

«Απόλυτη ταπείνωση» είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς Daily Telegraph που επίσης επιλέγει να προβάλλει την Μέι με κουρασμένο ύφος και στριμωγμένη ανάμεσα στους υπουργούς της.

Η λαϊκή Daily Mirror γράφει «Χωρίς συμφωνία, χωρίς ελπίδα, ανίδεη και χωρίς εμπιστοσύνη» και εικονογραφεί το πρωτοσέλιδο με μια εικόνα της περίλυπης Μέι που εμφανίζεται και σε άλλες εφημερίδες.

Λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωθυπουργού κάνει η Daily Express: «Dismay» («Απογοήτευση») γράφει και πάντως πιστώνει στην πρωθυπουργό ότι πάλεψε να περάσει τη συμφωνία της. Αναφέρεται πάντως και στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος «την ώρα που το έθνος κάνει με δάκρυα στα μάτια έκκληση για ενότητα, αυτός το μόνο που θέλει είναι να διώξει την πρωθυπουργό».

Αποτέλεσμα-βόμβα βλέπει η Daily Mail που εκτιμά ότι η πρωθυπουργός «δίνει μάχη για την ζωή της – προφανώς το πολιτικό της μέλλον.

«Ιστορική ήττα» βλέπει και ο Independent

Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί πιέζουν για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία με όπλο την πρόταση μομφής που υπέβαλαν και θα συζητηθεί άμεσα, εντός της Τετάρτης.

Εκπρόσωπος του κόμματος είπε μάλιστα ότι οι Εργατικοί πιστεύουν πώς η πρόταση μομφής «θα μπορούσε να κατατεθεί περισσότερες από μία φορές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψηφιστεί την Τετάρτη, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

«Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα για την 62χρονη Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυτή τη φορά σε μια προσπάθεια να διασώσει την ίδια της την κυβέρνηση –αν αυτό είναι δυνατόν.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, θα είναι εκείνος που θα πάρει πρώτος τον λόγο στη διαδικασία της συζήτησης, στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Η Μέι θα τοποθετηθεί επίσης.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 9 μ.μ. Κατόπιν, θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό πολύ γρήγορα, περί τις 9.15 μ.μ.

Σχέδιο αναβολής του Brexit

Στο μεταξύ βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη. Αφού η συμφωνία που έκλεισε η Μέι με την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Brexit -θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019- να αναβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Aρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».

Η Μέι οφείλει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, έκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (…). Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...