446
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Η Λίνα Μενδώνη σε λεπτό πάγο

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 21:30
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Η Λίνα Μενδώνη σε λεπτό πάγο

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 21:30

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ίσως το δυσκολότερο της υπουργικής θητείας της Λίνας Μενδώνη. Η κεντρική ερώτηση που δέχονταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το βράδυ της Παρασκευής ήταν: «Υπάρχει περίπτωση παραίτησης της Μενδώνη;». Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητική. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η φημολογία δεν «έκατσε».

Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου δεν περίμεναν ότι η συνέντευξη Τύπου της κυρίας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού θα πήγαινε τόσο λάθος. Η εισήγησή της, προσεκτικά διατυπωμένη, ήταν έτσι δομημένη, προκειμένου να απαντά σε όλα τα ερωτήματα που είχαν εγερθεί. Καλώς ή κακώς, πάντως η κυρία Μενδώνη έδινε τις δικές της απαντήσεις, σε συνεννόηση, σαφώς και με το κυβερνητικό επιτελείο. Από εκεί και πέρα, όμως, η μπάλα χάθηκε εντελώς στις απαντήσεις της υπουργού. Όπως εκεί που χαρακτήρισε, ως οιωνεί δικαστής, «επικίνδυνο» τον Δημήτρη Λιγνάδη, όταν δεν είχε καν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον ηθοποιό, ούτε καν είχε προσέλθει μάρτυρας για να υποστηρίξει τη μήνυση του 25χρονου καταγγέλλοντος που είχε κατατεθεί το πρωί της Παρασκευής. Η βασική κριτική, πάντως, έγινε για τα περί «εξαπάτησης» από τον κ. Λιγνάδη που είπε η υπουργός. «Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά», είπε η κυρία Μενδώνη. Και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με πολλούς να διερωτώνται πώς η ίδια δεν παραιτήθηκε μόνη της, αφού δήλωσε εξαπατηθείσα από τον κ. Λιγνάδη.

Η υπουργός Πολιτισμού, σε αυτή τη φάση, περπατά σε αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «λεπτό πάγο»: δεν έχει σπάσει, αλλά αρκεί ένα λάθος βήμα, προκειμένου να πέσει μέσα στο παγωμένο νερό. Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να τη στηρίξει πολιτικά, όταν στο δευτεριάτικο πρωινό briefing της Αριστοτελίας Πελώνη τεθεί η ερώτηση, αν η κυρία Μενδώνη απολαύει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος» για τον σκηνοθέτη, υπό το πρίσμα της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, ούτε, βεβαίως, να υπεραμυνθεί των περί εξαπάτησης.

Τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα; Για ένα διάστημα η κυρία Μενδώνη θα έχει… αρκετή δουλειά στο υπουργείο. Ένα πρόσωπο, δε, που εκτιμάται ότι προοδευτικά θα βγαίνει στη δημοσιότητα είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον σύγχρονο πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης είναι αρμόδιος και για τη σύνταξη του γνωστού Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου, ενώ έχει επικοινωνία και με τα σωματεία όπως το ΣΕΗ που με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση εξαπέλυσε πυρ εναντίον της κυρίας Μενδώνη.

Η πολιτική διαχείριση της κατάστασης, ομολογουμένως, είναι μια δύσκολη άσκηση. Η κυβέρνηση καλείται, όμως, να βρει τη λύση, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πάντως, να εκτιμούν ότι ήδη η δημόσια συζήτηση για το #MeToo, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπων σε ευθεία επαφή με την Κουμουνδούρου, εκτρέπεται προς τον βούρκο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...