592
Από την πραγματικότητα στον κινηματογράφο: Ανδρες της μονάδας Kidon στην ταινία «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αποστολή τους ήταν να εκδικηθούν τον θάνατο ισραηλινών αθλητών στα χέρια του «Μαύρου Σεπτέμβρη», στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972. Αποστολή εξετελέσθη | Dreamworks Pictures/Universal Pictures

Η «ξιφολόγχη» της Μοσάντ που χτυπάει μέσα στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 12:52
Από την πραγματικότητα στον κινηματογράφο: Ανδρες της μονάδας Kidon στην ταινία «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αποστολή τους ήταν να εκδικηθούν τον θάνατο ισραηλινών αθλητών στα χέρια του «Μαύρου Σεπτέμβρη», στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972. Αποστολή εξετελέσθη
| Dreamworks Pictures/Universal Pictures

Η «ξιφολόγχη» της Μοσάντ που χτυπάει μέσα στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 12:52

Μπορεί κανείς στο Ισραήλ να μην παραδέχεται, ούτε «off the record», ότι η χώρα ευθύνεται για τη δολοφονία, την Παρασκευή, του επικεφαλής επιστήμονα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει τη σφραγίδα της Μοσάντ.

Εδώ και δεκαετίες, η ισραηλινή υπηρεσία εξοντώνει τους εχθρούς της χώρας, όπου και αν βρίσκονται, με λεπτομερώς οργανωμένες αποστολές, ακόμα και στο φως της ημέρας, σε τοποθεσίες με πλήθος κόσμου.

Οι ειδικοί –όπως και οι Ιρανοί– σύμφωνα με τους Sunday Times, εκτιμούν ότι στελέχη της ελίτ μονάδας Kidon είναι αυτά που σκότωσαν τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ στην Τεχεράνη.

Η Kidon εδρεύει στην Καισάρεια και είναι ξεχωριστή μονάδα από την υπόλοιπη Μοσάντ. Τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από τους κομάντο του ισραηλινού στρατού και είναι εκπαιδευμένα να δρουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Οι αποστολές τους φέρουν την έγκριση του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1972 όταν οι Παλαιστίνιοι απήγαγαν ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Η Γκόλντα Μέιρ, τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, διέταξε τη Μοσάντ να εντοπίσει και να εκτελέσει τους υπεύθυνους της ομάδας Μαύρος Σεπτέμβρης, παρακλάδι του PLO, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Μάικ Χαράρι, στέλεχος της Μοσάντ, ανέλαβε να ιδρύσει τη νέα μονάδα, την οποία βάφτισε Kidon (ξιφολόγχη στα εβραϊκά).

Στην αρχή η μονάδα δεν τα πήγε τόσο καλά. Το 1973, δολοφόνησε έναν σερβιτόρο από το Μαρόκο, στη Λιλεχάμερ της Νορβηγίας, θεωρώντας ότι ήταν επικεφαλής των αποστολών στον Μαύρο Σεπτέμβρη. Αργότερα, η Kidon εντόπισε και σκότωσε τους περισσότερους υπεύθυνους της παλαιστινιακής οργάνωσης, είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Ευρώπη.

Οσο περνούσε ο καιρός, τόσο βελτιώνονταν τα χτυπήματα. Η μονάδα σκότωνε τους Παλαιστίνιους χωρίς να αφήνει ίχνη, ακόμα και στη Συρία ή το Ιράν.

Οι πράκτορες της Kidon χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να δολοφονήσουν τους στόχους τους: πυροβολώντας από αυτοκίνητο εν κινήσει (όπως στην περίπτωση του ιδρυτή της παλαιστινιακής ισλαμικής τζιχάντ, Φάτι Σικάκι, το 1995, στη Μάλτα και τέσσερις κορυφαίους ιρανούς επιστήμονες στην Τεχεράνη το 2010-12), με μικρές ποσότητες εκρηκτικών (όπως αυτές που είχαν κρύψει στο κινητό τηλέφωνο του βομβιστή της Χαμάς Γίχια Αγιάς, το οποίο εξερράγη όταν απάντησε σε κλήση, το 1996), με ελεύθερο σκοπευτή (όπως το 2008, στη δολοφονία του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Συρίας, που δολοφονήθηκε από απόσταση μέσα στη νύχτα, ενώ ήταν στο εξοχικό του σπίτι) και με έγχυση δηλητηρίου, σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.

Τέτοια ήταν και μία από τις ελάχιστες αποτυχημένες αποστολές της οργάνωσης, το 1997, όταν πράκτορες επιχείρησαν να δολοφονήσουν με έγχυση δηλητηριώδους ουσίας τον αρχηγό της Χαμάς, Χαλίντ Μασάλ. Οι πράκτορες που συνελήφθησαν,επιστράφηκαν στο Ισραήλ με αντάλλαγμα το αντίδοτο του δηλητηρίου και την απελευθέρωση του ιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Αχμάντ Γιασίν.

Από την ίδρυση της Kidon, η μονάδα έχει εκτελέσει εκατοντάδες δολοφονίες με επιτυχία.

Η εκτέλεση του Φαχριζαντέχ ήταν μία ακόμα από τις επιχειρήσεις της. Εδώ και 10 χρόνια, τουλάχιστον πέντε συνάδελφοί του είχαν δολοφονηθεί στους δρόμους της Τεχεράνης. Για αυτό και ο Φαχριζαντέχ ήταν ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ιράν. Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προσπαθούσε επί χρόνια να πάρει άδεια για να συνομιλήσει μαζί του, αλλά η κυβέρνηση δεν την έδινε.

Το φέρετρο με τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ στο ιερό μνημείο Ιμάμ Ρεζά στη Μασάντ του Ιράν / Massoud Nozari/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Τον Μάιο του 2018, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε παρουσιάσει τα ευρήματα μιας επιχείρησης της Μοσάντ σε αποθήκη της Τεχεράνης, όπου φυλασσόταν το πυρηνικό αρχείο της χώρας. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε τον δολοφονηθέντα επιστήμονα ως τον μυστικό επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. «Μοχσέν Φαχριζαντέχ: Θυμηθείτε αυτό το όνομα», είχε πει χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ίσως την τύχη του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...