631
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στους δημοσιογράφους, την σκοτεινότερη ημέρα της προεδρίας του | REUTERS/Jonathan Ernst

Η Καμπούλ δεν είναι Σαϊγκόν – είναι πολύ χειρότερη

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 11:16
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στους δημοσιογράφους, την σκοτεινότερη ημέρα της προεδρίας του
|REUTERS/Jonathan Ernst

Η Καμπούλ δεν είναι Σαϊγκόν – είναι πολύ χειρότερη

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 11:16

Το μόνο σίγουρο πλέον, μετά την επίθεση του ISIS την Πέμπτη, είναι ότι η Καμπούλ δεν είναι Σαϊγκόν.

Οχι μόνο γιατί από το Βιετνάμ, το 1975, οι Αμερικανοί φυγάδευσαν 7.000 ανθρώπους, ενώ  τις τελευταίες ημέρες, περισσότερους από 100.000, στη μεγαλύτερη εκκένωση διά αέρος στα χρονικά. Αλλά και γιατί, τότε, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν απειλούσε με επιθέσεις αυτοκτονίας, που στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους και 13 αμερικανούς στρατιώτες, τους περισσότερους από το 2011, μετατρέποντας την κρίση σε καταστροφή.

Η σκοτεινότερη ημέρα της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν δεν τον άφησε με καμία καλή επιλογή. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τις επιθέσεις, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, παρά τον τεράστιο κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων από το παράρτημα του ISIS στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Υπάρχουν ακόμα περίπου 1.000 αμερικανοί πολίτες στη χώρα, τα δύο τρίτα των οποίων θέλουν να φύγουν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και βέβαια αναρίθμητοι άλλοι αφγανοί πολίτες που συνεργάστηκαν με τους Δυτικούς την τελευταία 20ετία, καθώς και «ευάλωτοι» άνθρωποι που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, ακτιβιστές, μέλη γυναικείων οργανώσεων, δικαστές, δικηγόροι, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, τους οποίους ο Λευκός Οίκος επίσης απομακρύνει όλες αυτές τις ημέρες.

«Ο Μπάιντεν έχει ήδη απογοητεύσει τους συμμάχους του», γράφει ο Guardian, αλλά τώρα έχει προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας του. Τα ρεπουμπλικανικά γεράκια ήδη ζήτησαν την παραίτησή του, και τα φέρετρα με τις αμερικανικές σημαίες που θα γυρίσουν σύντομα στα σπίτια τους, θα φέρουν ξανά το Αφγανιστάν στο «τραπέζι της κουζίνας» των αμερικανικών νοικοκυριών.

Ο Guardian υπενθυμίζει ότι σε μία ιδιωτική συζήτηση, το 2010, ο Μπάιντεν είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθική δέσμευση στους Αφγανούς, που βοήθησαν τους Αμερικανούς. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτό. Το κάναμε στο Βιετνάμ, ο Νίξον και ο Κίσινγκερ το έκαναν και δεν είχαν πρόβλημα (στο εσωτερικό των ΗΠΑ)».

Ισως εδώ και καιρό, ο αμερικανός πρόεδρος να έχει αλλάξει γνώμη, πάντως, αυτό που χρειάζεται τώρα να δει ο κόσμος, Αφγανοί, Αμερικανοί και σύμμαχοι, από τον Μπάιντεν, είναι η συμπόνοιά του και η ενσυναίσθηση, χαρακτηριστικά τα οποία έχουν διαφημιστεί τόσο από το περιβάλλον του τα τελευταία χρόνια.

Μακροπρόθεσμα, η τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης βάζει σε μεγάλους μπελάδες τους Αμερικανούς, σημειώνει ο Guardian.

Μας δίνει μία ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων και μεγεθύνει την τρομακτική αποτυχία της Δύσης να εισάγει το δικό της σύστημα δημοκρατίας και να φτιάξει ένα κράτος κατά τα δικά της πρότυπα.

Αν το ISIS-K, όπως ονομάζεται το παράρτημα που ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, ήθελε να στρέψει τα φώτα του πλανήτη πάνω του και να τονίσει τα όρια της αμερικανικής ισχύος, τα κατάφερε πλήρως.

Είναι βέβαιο, ότι οι επιθέσεις του θα συνεχιστούν και μετά τις 31 Αυγούστου, καθώς είναι ορκισμένοι εχθροί των Ταλιμπάν και ακόμα πιο σκληροπυρηνικοί σκοταδιστές.

Αν προσθέσουμε τις απειλές από τους Ταλιμπάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους διεφθαρμένους αδύναμους κρατικούς θεσμούς και μία οικονομία στο χείλος του γκρεμού, το μείγμα στο Αφγανιστάν είναι εκρηκτικό. «Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Εν τέλει, το αίμα που έχυσαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έκανε καμία διαφορά προς το καλύτερο. το αντίθετο μάλιστα. Την Πέμπτη, άνοιξε διάπλατα το κουτί τις Πανδώρας.

Ο Μέντι Χασάν, παρουσιαστής στο MSNBC, έγραψε αυτό που σκέφτονται με τρόμο όλοι στον Λευκό Οίκο, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί βετεράνοι του Αφγανιστάν: «Εισβάλαμε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουμε μία τρομοκρατική οργάνωση, την Αλ Κάιντα, που μας επιτέθηκε. Και φεύγουμε, ενώ μας επιτέθηκε μία άλλη τρομοκρατική οργάνωση, το ISIS, χειρότερη από την Αλ Κάιντα, η οποία δεν υπήρχε όταν εισβάλαμε. Το έχω ξαναπεί: το μόνο που έκανε ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας, είναι να έχουμε περισσότερους πολέμους και περισσότερη τρομοκρατία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...