293
Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του μετά τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν | REUTERS/Jonathan Ernst

Μήνυμα Μπάιντεν στον ISIS: «Θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε»

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 09:00
Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του μετά τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μήνυμα Μπάιντεν στον ISIS: «Θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε»

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 09:00

«Είναι μία δύσκολη μέρα». Με αυτήν την φράση -και εμφανώς συγκινημένος- ξεκίνησε τις δηλώσεις του σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι παραμένει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα ενώ υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την χώρα.

Χαρακτηρίζοντας «ήρωες» που εκτελούσαν «επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων» τους πεσόντες, ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα «καταδιώξουν» το Ισλαμικό Κράτος και θα ανταποδώσουν το πλήγμα με «δύναμη και ακρίβεια». «Θα τους κάνουμε να πληρώσουν», τόνισε. Έχει ήδη ζητήσει να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), πρόσθεσε, λέγοντας πως θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις εάν απαιτηθεί.

«Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε», είπε ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους για το μακελειό.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν κατά πόσο θεωρεί ότι ευθύνεται για την κατάσταση στο Αφγανιστάν απάντησε: «Εγώ παίρνω την ευθύνη για όσα συνέβησαν, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος έκανε συμφωνία με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ασκώντας κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για την τακτική που ακολούθησε επί προεδρίας του στο Αφγανιστάν.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ.

Σύμφωνα με την Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...