577
«Σύνταξη στα 64; Ε, όχι!». Γάλλος εκπαιδευτικός κολλάει στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου του ένα φέιγ-βολάν που καλεί σε συμμετοχή στην απεργία | REUTERS/Eric Gaillard

Η Γαλλία παραλύει από απεργία κατά του νέου Ασφαλιστικού

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 20:29
«Σύνταξη στα 64; Ε, όχι!». Γάλλος εκπαιδευτικός κολλάει στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου του ένα φέιγ-βολάν που καλεί σε συμμετοχή στην απεργία
|REUTERS/Eric Gaillard

Η Γαλλία παραλύει από απεργία κατά του νέου Ασφαλιστικού

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 20:29

Μελαγχολική είδηση, όχι για τον λόγο που τα διεθνή Μέσα την προβάλλουν: την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου η Γαλλία θα συγκλονιστεί από την απεργία εκατομμυρίων Γάλλων και Γαλλίδων κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη… Οι Ελληνες των 67 ετών βιοπάλης μέχρι τη σύνταξη –αν και εφόσον, δηλαδή, και πρώτα ο Θεός–, τι να πούμε και τι να κάνουμε;

Οι λονδρέζικοι Times έγραψαν ότι αυτή η πανεθνική απεργία συνιστά το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η προσπάθεια του οποίου να αλλάξει το Ασφαλιστικό είναι «βαθιά αντιδημοφιλής».

Αντίπαλα συνδικάτα ένωσαν τις δυνάμεις τους πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, ώστε να παραλύσουν τη «μηχανή» στις μεταφορές, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις αεροπορικές υπηρεσίες και στα διυλιστήρια. Κάλεσαν για μαζική προσέλευση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αν και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «καθοριστική για τη δεύτερη προεδρική θητεία του».

Απέναντι στον κοινό εχθρό ένωσαν τις δυνάμεις τους τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, «η Αριστερά και η σκληρή Δεξιά». Και οι δύο «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και την εχθρότητα των Γάλλων» προς το πρόσωπο του Μακρόν, ώστε «να προκαλέσουν την πολιτική ήττα του, αφού το κεντρώο μπλοκ δεν ελέγχει πλέον τη Βουλή».

Η θέση του 45χρονου Μακρόν και της 61χρονης πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν είναι συγκεκριμένη: το σύστημα φρακάρισε, λένε, είναι πολυδάπανο, άρα δεν θα επιβιώσει χωρίς περισσότερα χρόνια εργασίας από τον λαό. Και όντως, «η πλειονότητα των Γάλλων παραδέχεται ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, όμως τη λύση που δίνει ο Μακρόν την κρίνει άδικη».

Τα 2/3 του πληθυσμού της Γαλλίας υποστηρίζουν την απεργιακή κινητοποίηση. Το ιστορικό και μαχητικό συνδικάτο CGT ευελπιστεί σε μαζική συμμετοχή και προειδοποιεί ότι θα υπάρξει και αγωνιστική συνέχεια. Από την απέναντι όχθη, οι (νεαροί) κυβερνητικοί μάλλον προκαλούν – συν τοις άλλοις και την τύχη τους.

Ο 44χρονος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό εξέφρασε την ευχή «να μην αποκλειστεί όλη η χώρα», ενώ ένας συνάδελφός του στην κυβέρνηση, ο 41χρονος υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον προχώρησε παραπέρα, καλώντας τους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι τους τη «μαύρη Πέμπτη» της «μεγάλης μιζέριας»…

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι σιδηροδρομικές και αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Τα συνδικάτα στο παρισινό σύστημα λεωφορείων και τρένων ελπίζουν σε «μηδενική κίνηση». Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι, επειδή ο Μακρόν σκοπεύει να καταργήσει το ειδικό πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων του κλάδου, το οποίο μέχρι στιγμής επιτρέπει σε πολλούς να εγκαταλείψουν την εργασία τους στα 50 έτη τους.

Οι πτήσεις θα διακοπούν εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια θα απεργήσουν μαζικά. Το 70% των εκπαιδευτικών δεν θα πάει στα σχολεία να διδάξει. Θα ακυρωθούν και τα περισσότερα δρομολόγια των υπεραστικών τρένων.

Ο Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του την περασμένη άνοιξη, ελπίζει ότι η Βουλή θα εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο έως τις 26 Μαρτίου. Οι Βρετανοί σημειώνουν ότι «ο Μακρόν θέλει να αποφύγει την προσφυγή σε εκτελεστικά διατάγματα για να παρακάμψει το πρόβλημα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας» – κάτι που τον τιμά από απόψεως δημοκρατισμού, ωστόσο πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Οι ηγέτες των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι δύο ριζοσπάστες εχθροί του Μακρόν αλλά και μεταξύ τους, η εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν και ο αριστεριστής Ζαν-Λικ Μελανσόν, επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Μακρόν. Η ακροδεξιά πολιτικός είπε ότι ο Μακρόν έχει μια σαδιστική πλευρά και την εκδηλώνει την ώρα που οι Γάλλοι διανύουν πολύ δύσκολη περίοδο, ενώ χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «βάναυση και άδικη». Ο Μελανσόν αποκάλεσε τον Μακρόν «φίλο των πλουσίων, που παίζει με τις ζωές του γαλλικού λαού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...