465
O Τρία στο Eurogroup της Δευτέρας και ο Βαρουφάκης σε ένα από τα αξέχαστα Eurogroup του α' εξαμήνου του 2015. Στυλιστικά ο Γιάνης είναι αμίμητος, όμως η δημιουργική ασάφεια είναι ξανά εδώ... | REUTERS

Η Ευρώπη φοβάται: Είναι ο Τζοβάνι Τρία ένας νέος Βαρουφάκης;

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 11:38
O Τρία στο Eurogroup της Δευτέρας και ο Βαρουφάκης σε ένα από τα αξέχαστα Eurogroup του α' εξαμήνου του 2015. Στυλιστικά ο Γιάνης είναι αμίμητος, όμως η δημιουργική ασάφεια είναι ξανά εδώ...
|REUTERS

Η Ευρώπη φοβάται: Είναι ο Τζοβάνι Τρία ένας νέος Βαρουφάκης;

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 11:38

Η συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας ήταν η πιο επεισοδιακή εδώ και πολύ καιρό. Αν και δεν υπήρξε η ρήξη που θα συνιστούσε μια αναπομπή του ιταλικού προϋπολογισμού στη Ρώμη, το τελεσίγραφο προς την ιταλική πλευρά ότι έχει μια εβδομάδα, έως τις 13 Νοεμβρίου, να υποβάλλει διορθωμένο το σχέδιό της για το 2019 είναι ενδεικτικό του τι συνέβη. Χαρακτηριστική και η ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος βλέποντας τα τηλεοπτικά συνεργεία να πολιορκούν και να ανακρίνουν τον Τζοβάνι Τρία, τον ιταλό ομόλογό του, σχολίασε: «Τhat used to be me»…

Το ζήτημα όμως για την Ευρωζώνη είναι ότι ο Τρία δεν είναι ο Ιταλός Τσακαλώτος, ένας υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα έτρωγε «ξύλο» και τελικά θα επέστρεφε με επιστολές μετάνοιας πείθοντας την κυβέρνησή του για την ανάγκη νέων μέτρων. Ο φόβος των Βρυξελλών είναι κατά πόσο ο ιταλός υπουργός Οικονομικών είναι ο νέος Βαρουφάκης.

Το μήνυμα από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup προς τη Ρώμη ήταν ξεκάθαρο: «Συμμορφωθείτε». Δεν το είπε μόνο η Κομισιόν, αλλά όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, με την Επιτροπή συμφωνούν πλέον όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ολοι πλην Τζοβάνι Τρία, προφανώς.

Οπως σημειώνουν τα μεγάλα δίκτυα στις Βρυξέλλες ο Τρία «δεν είναι Βαρουφάκης», αλλά για να το σημειώνουν σημαίνει ότι ανησυχούν μήπως και τους βγει τέτοιος. Η απομόνωση του Τρία στο τελευταίο Eurogroup θυμίζει εκείνες τις μοναχικές νύχτες του κ. Βαρουφάκη στη Ρίγα το 2015. Και άλλωστε ο Ιταλός φρόντισε να θυμίσει κάτι από την αξέχαστη «δημιουργική ασάφεια» του Γιάνη: βγαίνοντας από τη συνεδρίαση σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι επενδυτές «δεν καταλαβαίνουν» τα θετικά στοιχεία της ιταλικής πρότασης…

Η μεγάλη διαφωνία Βρυξελλών και Ρώμης έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κόντε προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δεσμεύσεως για έλλειμμα 0,8%.

Η Ιταλία επιμένει ότι πρέπει να αυξήσει το έλλειμμα ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομίας το 2018-2019, μία άποψη που δεν δέχεται η Ευρώπη. Ο Τρία απάντησε ότι θα προσπαθήσει «να εξηγήσει καλύτερα» την ιταλική στρατηγική για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

Το πρόβλημα της Ιταλίας και του Τρία προσωπικά είναι ότι με τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η ιταλική κρίση γίνεται δύσκολη η ζωή και των υπολοίπων, με πρώτη την Ελλάδα που δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

Αλλά αν ο κ. Τσακαλώτος το έριξε στο χιούμορ, δεν είχε την ίδια διάθεση ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος κατά το ρεπορτάζ ξέσπασε στη συνεδρίαση του Eurogroup, υψώνοντας τη φωνή προς τον ιταλό ομόλογό του.

«Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Λεμέρ, σύμφωνα με το Politico. Ο Γάλλος κάλεσε τη Ρώμη να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι«ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Σολτς, είπε στον Τρία πως οι κινήσεις της Ιταλίας πρέπει να είναι «προσεκτικές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...