884
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Brainstorming» του Action 24 το βράδυ της Δευτέρας | Facebook/Action24

Φώφη, ο Βενιζέλος ήταν απολύτως σαφής…

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 09:42
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Brainstorming» του Action 24 το βράδυ της Δευτέρας
|Facebook/Action24

Φώφη, ο Βενιζέλος ήταν απολύτως σαφής…

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2018, 09:42

Ηταν ένας κλασικός Βαγγέλης Βενιζέλος. Πολιτικός λόγος χειμαρρώδης αλλά την ίδια ώρα απίστευτα συνεκτικός, μοναδική γνώση του αντικειμένου –ποιος άλλος ξέρει καλύτερα τα της συνταγματικής αναθεώρησης;–, απόλυτος όπου χρειάζεται, φυσικά αυτοαναφορικός. Ωστόσο, αν κάτι μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από την τηλεοπτική παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή «Brainstorming» του Action 24 το βράδυ της Δευτέρας, είναι αυτά που είπε για το τι πρέπει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής (απευθυνόμενος προφανώς προς τη Φώφη Γεννηματά) και το τι θα κάνει ο ίδιος. Αλλωστε σε αυτά τα σημεία φρόντισε να ρωτήσει τους συνομιλητές του: «Ημουνα σαφής;». Ηταν, απολύτως, με τον τρόπο του.

«Είμαστε υπερήφανοι για αυτό που κάναμε και αυτό πρέπει να είναι η πλατφόρμα μας. Αυτός ο χώρος του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, -της δημοκρατικής παράταξης για να μιλάμε ιστορικά-, είναι ο χώρος της ευθύνης και της στρατηγικής θεώρησης του μέλλοντος του έθνους» είπε αρχικά ο κ. Βενιζέλος, για να συνεχίσει:

«Εμείς λοιπόν έχουμε υποχρέωση να λειτουργούμε ως δύναμη που διευθύνει το μέλλον της χώρας. Οχι επειδή είμαστε μεγάλη δύναμη εκλογικά -πρέπει να γίνουμε – αλλά γιατί έχουμε μεγάλο μέγεθος υπευθυνότητας και εμπειρίας. Εχουμε υποχρέωση να προτείνουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, λέγοντας αλήθεια και μόνο αλήθεια, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς υποσχεσιολογία, με ακρίβεια, με επίγνωση των κινδύνων και των αναγκών του μέλλοντος της χώρας και μετά, επί τη βάσει των δικών μας ολοκληρωμένων προτάσεων, που θα είναι πατριωτικές, προοδευτικές και θα έχουν διορατικότητα και θα απευθύνονται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και της κοινωνίας, θα πούμε “ελάτε τώρα να μας πείτε ποιοι συμφωνείτε με αυτή μας την πρόταση με αυτή μας την πλατφόρμα”».

Στην ερώτηση αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και πει ότι συμφωνεί, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνεί με τη δική μας πρόταση. Γι’ αυτό πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην μπορεί να ελέγξει τις διαδικασίες σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης, να μην μπορεί να ελέγξει διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της Αναθεώρησης (του Συντάγματος). Πρέπει να κληθεί να συμπράξει, αλλά να μην παρεμποδίζει» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το Σύνταγμα είναι πατριωτικό»

«Το Σύνταγμα δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, ούτε προοδευτικό ούτε συντηρητικό, το Σύνταγμα είναι πατριωτικό, είναι εθνικό, είναι όλων των Ελλήνων. Πρέπει να είναι ευρύχωρο, να μπορεί να χωρέσει και μία πιο αριστερή και μία πιο συντηρητική πολιτική, ανάλογα με τις επιλογές του ελληνικού λαού κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Το Σύνταγμα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό, σύγχρονο, πολιτισμένο» είπε για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για τη σκανδαλολογία σημείωσε: «Η χώρα είναι εκτός θέματος. Η κυβέρνηση σπρώχνει τη συζήτηση εκτός θέματος. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει ”να τσιμπάει”».

Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε σε μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως κατά την άποψή του πρέπει να μην είναι αυτοδύναμη. Και εν συνεχεία άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική για την τακτική ίσων αποστάσεων που κρατά η κυρία Γεννηματά.

«Το μέλλον περνάει μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος που πρέπει η δημοκρατική παράταξη να έχει τη δύναμη, την οντότητα και την πειστικότητα να το αναδείξει ως μοναδική λύση. Και θα δείτε ότι αυτό μπορεί να μην μας κάνει πρώτη δύναμη σε ψήφους, σε έδρες, αλλά θα μας κάνει πρώτη δύναμη στην πολιτική, στην ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. Οποιος λέει “ίσες αποστάσεις”, συμψηφισμοί, μια έτσι μια αλλιώς…

» Η πολιτική αυτονομία κερδίζεται όχι όταν λες “δεν είμαι με τον έναν, δεν είμαι με τον άλλον, είμαι με τον έναν, είμαι με τον άλλον, θα δω”, αλλά όταν οι προτάσεις σου σε αναδεικνύουν σε αυτόνομη δύναμη και ως κεντρική δύναμη. Και μπορεί αυτό να μην σε κάνει αμέσως μια μεγαλύτερη, πρώτη δύναμη αλλά πάντως σου δίνει ρόλο.

» Αν το μήνυμα είναι “αφήστε τώρα, βρείτε μια άλλη λύση, δώστε μια στιγμιαία αυτοδυναμία στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ώστε εμείς να μην εμπλακούμε –δεν λέω ότι αυτό λέγεται, αλλά αν αυτό υποθέσουν οι πολίτες ότι λέγεται– αυτό είναι καταστροφή. Είναι καταστροφή και για τη χώρα διότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

» Πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση εσωτερικής σύνθεσης με αντίβαρα και πρέπει να δίνει στη δημοκρατική παράταξη τον ρόλο της τον προγραμματικό τον οποίο αξίζει να έχει και τον οποίο έχει αποδείξει με τη συνέπειά της ότι μπορεί να παίξει πραγματικό. Ο ηττημένος στρατηγικά ΣΥΡΙΖΑ θα καλείται να συμπράξει, αλλά όχι να παρεμποδίσει.

«Εχω παίξει στη ζωή μου πολλούς ρόλους, έχω όμως έναν ρόλο που δεν διαπραγματεύομαι… Θα απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο»

» Θα ήθελα να είναι απόλυτα σαφές: αυτό, λοιπόν, λέω εγώ και αυτό υποστηρίζω και μόνον αυτό μπορώ να υποστηρίξω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σε ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Η επόμενη ερώτηση δεν μπορούσε παρά να είναι για τον δικό του ρόλο στο ΚΙΝΑΛ. Θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Δεν θα είναι καθόλου στα ψηφοδέλτια;

«Εγώ σας είπα ποια είναι η άποψή μου για τη στρατηγική της παράταξης και της χώρας και τι είναι το μόνο που μπορώ να υποστηρίξω. Εχω παίξει στη ζωή μου πολλούς ρόλους, έχω όμως έναν ρόλο που δεν διαπραγματεύομαι. Θα εκφράζω την αλήθεια όπως τη ζω και την έχω βιώσει με πολύ επώδυνο τρόπο, θα απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο και κυρίως στο προοδευτικό δημιουργικό ακροατήριο, λέγοντας αυτό που εγώ καταλαβαίνω, αυτό που νιώθω και αυτό που διαβλέπω και αυτό δεν το χαρίζω σε κανέναν και δεν το χαραμίζω για κανέναν. Ημουν σαφής; Χαίρομαι»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...