405
Η διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατ. χρηστών του Facebook έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις | Shutterstock

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να κυνηγήσει το Facebook

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 15:50
Η διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατ. χρηστών του Facebook έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις
|Shutterstock

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να κυνηγήσει το Facebook

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 15:50

Πριν από τρία χρόνια το Facebook υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμα 5 δισ. δολαρίων για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων 90 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας. Το Facebook βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτή την φορά για την διαρροή προσωπικών δεδομένων 533 εκατ. χρηστών του.

Μπορεί η εταιρεία να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα συμβάν του 2019 στο οποίο οι τεχνικοί της επενέβησαν και διόρθωσαν το πρόβλημα αλλά όπως διαπιστώθηκε οι χάκερ που είχαν στην κατοχή τους αυτόν τον τεράστιο κατάλογο με τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις e-mail, ονοματεπώνυμα, κωδικούς πρόσβασης, βιογραφικά στοιχεία κ.α. τον ελευθέρωσαν στον κυβερνοχώρο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Politico η ιστορία αυτή θα έχει συνέχεια αφού η επιτροπή DPC που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Facebook στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε έρευνα για αυτή την διαρροή δεδομένων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή αναφέρει ότι εξετάζει τις αναφορές που υπάρχουν για αυτό το ζήτημα και προς το παρόν το Facebook δεν έχει δείξει κάποια διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας με την επιτροπή. «Επειδή η διαρροή συνέβη πριν την ψήφιση της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων GDPR το Facebook είχε επιλέξει να μην ενημερώσει κανένα. Όμως στην τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος έγιναν το καλοκαίρι του 2019 όταν το GDPR ήταν σε ισχύ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

Οι πρώτες μηνύσεις

Σύμφωνα με αυτή την νομοθεσία όταν μια εταιρεία διαπιστώσει μεγάλης έκτασης διαρροή δεδομένων είναι υποχρεωμένη να το αναφέρει στην αρμόδια ρυθμιστική Αρχή μέσα σε διάστημα 72 ωρών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας που παρακολουθεί την λειτουργία του Facebook στην Γερμανία δηλώνει ότι «τρομερά δυσάρεστο περιστατικό» την διαρροή των δεδομένων εκατοντάδων εκατ. χρηστών του Facebook και ρίχνει τα βέλη του στην επιτροπή DPC κατηγορώντας την για ολιγωρία από την στιγμή που το περιστατικό έχει συμβεί πριν από αρκετά χρόνια.

Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του Facebook στην Βρετανία δηλώνει ότι ξεκινά και αυτή την διαδικασία ελέγχου της υπόθεσης από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι 11 εκατ. βρετανοί χρήστες του Facebook είναι ανάμεσα στα θύματα της διαρροής.

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα περισσότερα θύματα είναι η Ιταλία με διαρροή δεδομένων 35 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας στην χώρα και ακολουθεί η Γαλλία με 20 εκατ. χρήστες. Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Προστασίας Δεδομένων (EuGD) έχουν ήδη φτάσει τα πρώτα αιτήματα ευρωπαίων χρηστών που έχουν πέσει θύματα της διαρροής που ζητούν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες εναντίον του Facebook. Πρόκειται κυρίως για χρήστες της πλατφόρμας από την Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...