352
Σε αυτό το στιγμιότυπο από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης, μόνο οι μισοί πολίτες κυκλοφορούν με προστατευτική μάσκα | REUTERS/Aly Song

Η επιδημία του «κινεζικού ιού» είναι πολιτική δοκιμασία για το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 08:00
Σε αυτό το στιγμιότυπο από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης, μόνο οι μισοί πολίτες κυκλοφορούν με προστατευτική μάσκα
|REUTERS/Aly Song

Η επιδημία του «κινεζικού ιού» είναι πολιτική δοκιμασία για το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 08:00

Για την κυβερνητική νομενκλατούρα του Πεκίνου και ο νεοεμφανισθείς κοροναϊός στο Γουχάν είναι επικίνδυνος, υπό την έννοια ότι τίθεται σε δοκιμασία το μυστικοπαθές καθεστώς, καθώς, με την κρυψίνοια που το διακρίνει, ενδέχεται να ευθύνεται για την εξάπλωση της επιδημίας.

Η ιταλική «Corriere della Sera» επισημαίνει ότι στο δεδομένο πλαίσιο της απόκρυψης πληροφοριών δεν μπορεί η Δύση να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει ως προς τον αριθμό των νοσούντων, παρότι περίπου επτά εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με την ευκαιρία των εποχικών διακοπών τους.

Υπάρχει ανησυχία καθώς υπάρχει προηγούμενο: η υποτίμηση από την κινεζική εξουσία του εξαιρετικά θανατηφόρου ιού SARS, από τον οποίο τον χειμώνα της περιόδου 2002-2003 είχαν νοσήσει στη Νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ περί τα 9.000 άτομα και υπήρξε εξάπλωση σε 37 χώρες. Οι Ιταλοί λένε πως υπάρχουν φόβοι ότι οι αξιωματούχοι της Κίνας κάτι κρύβουν και αυτή τη φορά.

Τα νοσοκομεία της περιοχής Γουχάν είναι «στρατιωτικοποιημένα», λέει η ιταλική εφημερίδα, ενώ ορισμένες φωνές στον κινεζικό Τύπο ήδη αναφέρονται στη «δοκιμασία» που λόγω του νέου ιού θα υποστεί η ίδια η κινεζική ενημέρωση.

Μάλιστα, το υπό κρατικό έλεγχο κινεζικό φύλλο «Global Times» προσπάθησε να αντιστρέψει την κατάσταση, γράφοντας ότι η δυτική προπαγάνδα θα εξαπλώσει πληροφορίες στην Κίνα μέσω του ενδιαφέροντός της για την πνευμονία του Γουχάν: «Η διεθνής κοινή γνώμη ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την πνευμονία του Γουχάν, έτσι οι ξένες κερδοσκοπικές πληροφορίες θα εξαπλωθούν στην Κίνα. Η αρμοδιότητα της έρευνας για τον ιό πρέπει να παραμείνει στην Κίνα. Για τον σκοπό αυτό, οι αρχές πρέπει να κοινοποιήσουν όλα τα δεδομένα εγκαίρως και με κατανοητό τρόπο».

Οι Ιταλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για διαφοροποιημένη στάση σε σχέση με το προηγούμενο του SARS, το 2002, ωστόσο οι κινέζοι υγειονομικοί επιμένουν να ισχυρίζονται ότι τα κρούσματα αφορούν την περιοχή Γουχάν και ότι η κατάσταση «προλαμβάνεται και ελέγχεται» από το κινεζικό κράτος.

Στον κινεζικό κυβερνοχώρο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ελέγχους μέσα στα αεροπλάνα των εσωτερικών πτήσεων, με υγειονομικούς μασκοφορεμένους και ντυμένους με προστατευτικές φόρμες εργασίας να διενεργούν θερμομετρήσεις επιβατών, επειδή τα συμπτώματα της ίωσης είναι ανάλογα με αυτά της κοινής γρίπης. Η τυχόν εκδήλωση πνευμονίας είναι αποτέλεσμα βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού και προκεχωρημένης ηλικίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...