926
Στο νοσοκομείο Jinyintan της Γουχάν 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείο έχουν κολλήσει τον ιό | Reuters

Στους έξι οι νεκροί από τον «κινεζικό» ιό – πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 14:00
Στο νοσοκομείο Jinyintan της Γουχάν 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείο έχουν κολλήσει τον ιό
|Reuters

Στους έξι οι νεκροί από τον «κινεζικό» ιό – πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 14:00

Το τελευταίο θύμα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, στην Κίνα είναι ένας 89χρονος, ο οποίος κατέληξε εξαιτίας της νέας μορφής πνευμονίας που προκαλεί. Πρόκειται για κάτοικο της Γουχάν, σύμφωνα με το BBC, της πόλης από όπου ξεκίνησε η λοίμωξη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος της πόλης, μέχρι στιγμή 291 περιστατικά έχουν καταγραφεί συνολικά.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι ασθενείς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, αλλά και εκτός της χώρας, καθώς διαγνώστηκαν τρεις ασθενείς, ένας στην Ιαπωνία, ένας στη Νότια Κορέα και ένας στην Ταϊλάνδη, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις άνδρα από την Αυστραλία που παρουσίασε συμπτώματα.

Αυτό το σκηνικό έχει σημάνει συναγερμό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως φοβούμενος μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του SARS στις αρχές του 21ου αιώνα.

Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικοί, όμως λαμβάνουν έκτακτα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να μην προκληθεί παγκόσμια επιδημία. Ειδικοί μιλώντας στον Guardian δίνουν τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν τον ιό, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός.

-Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιθανή και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Κίνας την Κυριακή. Ωστόσο, η μετάδοση δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολη όπως συνέβαινε με τον ιό Sars. Τα περιστατικά που καταγράφηκαν να γνωρίζουν ότι είχαν επαφή με ασθενείς, διάδωσαν ότι είχαν πιο «στενού τύπου» επαφή. Αρα ο ιός μάλλον δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα με τον αέρα, αλλά με την ανταλλαγή βιολογικών υγρών (φιλί). Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.

-Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της Γουχάν;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Οσοι αρρώστησαν εκδήλωσαν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Καθώς πρόκειται για ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά είναι τελείως άχρηστα. Τα αντιικά φάρμακα ενδέχεται να έχουν δράση, όμως χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση που τα συμπτώματα γίνουν έντονα.

Αν κάποιος μεταφερθεί στο νοσοκομείο, το πιο πιθανό είναι να τον βάλουν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής και να του χορηγήσουν υγρά ενδοφλέβια. Η ανάρρωσή του εξαρτάται από το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ολοι όσοι έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα ήταν ηλικιωμένοι και είχα συνοδά νοσήματα (διαβήτη, πίεση, γενικά ταλαιπωρημένο οργανισμό).

-Είναι επιθετικοι και θανατηφόροι κοροναϊοί;

Συνήθως όχι. Τα συμπτώματα που προκαλούν στον άνθρωπο οι περισσότεροι ιοί της συγκεκριμένης οικογένειας είναι ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο, υπήρξαν και δύο κοροναϊοί στην πρόσφατη Ιστορία, οι οποίοι προκάλεσαν το ανθρώπους το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ ή γνωστό ως Sars) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers), που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θανατηφόρα. Και αυτό είναι που φοβούνται τώρα οι επιστήμονες.

-Πόσο ανησυχούν οι ειδικοί;

Η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν αφορά τις μετακινήσεις για τον εορτασμό του νέου έτους στην Κίνα, που είναι στο τέλος του μήνα. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να ταξιδέψουν προς την Κίνα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Προς το παρόν, μόνο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα φέρονται να είναι υψηλού κινδύνου, όπως συμβαίνει και με την γρίπη. Σε κάθε τέτοιου είδους περίπτωση λαμβάνονται σοβαρά προληπτικά μέτρα (αναμένουμε την απόφαση και ανακοίνωση του ΠΟΥ) για προληπτικούς λόγους, ακόμη δηλαδή και αν δεν συντρέχει μεγάλος λόγος ανησυχίας και εκτίμηση για σοβαρή παγκόσμια επιδημία.

Εκτακτη συνεδρίαση στον ΠΟΥ

Η κατάσταση έχει χτυπήσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης «επείγουσας κατάστασης δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». Η απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στη Γενεύη. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αποκλειστικά στις περιπτώσεις σοβαρότερων επιδημιών.

Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί πνευμονία, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν μεταδίδεται από τον αέρα, όπως ο ιός της γρίπης, ή από επαφή, δηλαδή από ανταλλαγή σωματικών υγρών (φιλί κ.λπ.).

Αγνωστες παραμένουν και άλλες λεπτομέρειες, δηλαδή αν είναι υψηλής μεταδοτικότητας (εύκολα ή δύσκολα), αν παραμένει ζωντανός εκτός οργανισμού (δηλαδή πάνω σε μία επιφάνεια, όπου μπορεί να μεταδοθεί αγγίζοντάς την, για παράδειγμα μία πόρτα που κάποιος είχε φτερνιστεί πάνω) και άλλες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Τρίτη τη ζωή του.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Γουχάν.

«Η Γουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα”, δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust Global.

Επιβεβαιωμένα περιστατικά

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 291 κρούσματα του ιού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην πόλη Γουχάν.

Πέντε νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο Πεκίνο και άλλα 14 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Σε πιο πρόσφατη ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε και νέο κρούσμα στη Σανγκάη.

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε, επίσης, σήμερα το πρώτο κρούσμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εκδήλωσε τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι του στην Αυστραλία. Ο άνδρας είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Γουχάν και τώρα βρίσκεται στο Μπρίσμπεϊν. Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...