535
Αλέξης Τσίπρας - Ρένα Δούρου μαζί σε κομματική συνεδρίαση - Τώρα πάνε Μάνδρα, αφού βγήκε (για λίγο) ο ήλιος | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου

«Τυμβωρύχοι» όσοι ζητούν ευθύνες, λέει τώρα η Δούρου

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2017, 15:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/11/2017, 16:01
Αλέξης Τσίπρας - Ρένα Δούρου μαζί σε κομματική συνεδρίαση - Τώρα πάνε Μάνδρα, αφού βγήκε (για λίγο) ο ήλιος
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου

«Τυμβωρύχοι» όσοι ζητούν ευθύνες, λέει τώρα η Δούρου

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2017, 15:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/11/2017, 16:01

Πρώτα έσπευσε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, βγάζοντας τον εαυτό της από το κάδρο των ευθυνών. Ως άλλος εισαγγελέας βγήκε να διαλαλήσει ότι «θα συνδράμει ως επικεφαλής» στην αναζήτηση των ευθυνών και των αιτίων που έφεραν τους συμπολίτες της να  θρηνούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 

Μετά όμως ήρθε το ξεμπρόστιασμα δια του δημοσιογραφικού αρχείου και την «ευγενική υπενθύμιση» παλαιότερων δηλώσεών της για την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στη δυτική Αττική. Τότε (το 2014) έλεγε μάλιστα ότι της αρκούν έξι μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και επιτίθετο με σφοδρότητα στον προκάτοχό της, περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Αφού πέρασαν όχι έξι μήνες αλλά τρία  χρόνια –με την ίδια πια στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής– το σκηνικό της καταστροφής επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά όμως με 15 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Η ρότα του «κατηγορώ και αναζητώ υπευθύνους» (μόνο) στους άλλους έπρεπε πια να αλλάξει καθώς δεν απέδωσε πολλά η τακτική της επίθεσης μέσω της μηνυτήριας αναφοράς.

«Aν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κυρία Δούρου με την υπευθυνότητα να ξεχειλίζει. Διευκρίνισε όμως, ότι δεν πρόκειται για γίνει θύμα και να αναλάβει «τις ευθύνες όλων των αυτοδιοικητικών και πολιτικών που κρύφτηκαν τόσα χρόνια πίσω από ένα πολυδαίδαλο κράτος».

Η δήμαρχος Μάνδρας, όμως, Ιωάννα Κριεκούκη, ήταν αποκαλυπτική των ευθυνών της περιφερειάρχου: Η αντιπλημμυρική μελέτη, τόνισε, ήταν έτοιμη από το 2015 και ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας το έργο. Η πραγματικότητα συχνά είναι οδυνηρή για τους ρήτορες.

Η κυρία Δούρου υποστήριξε ότι βρήκε την περιφέρεια «γυμνή» όσον αφόρα τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ το φθινόπωρο του 2014, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κινητοποιήθηκε -λέει- για την δρομολόγηση τέτοιων έργων. «Κινητοποιήθηκε», «δρομολόγηση»… Ωραίες, εύηχες λέξεις. Η λέξη πράξη όμως συνεχίζει να απουσιάζει από το λεξιλόγιό της.

Η αντεπίθεση της Ρένας Δούρου ολοκληρώθηκε με τον χαρακτηρισμό όσων τολμούν να μιλήσουν για ευθύνες των ιθυνόντων, ως τυμβωρύχους. Με αυτούς, που όπως απείλησε, θα ασχοληθεί όταν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πληγέντων…

Χαρακτηριστικό της σπουδής της κυρίας Δούρου να καλύψει τα νώτα της, είναι το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου σχετικά με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελέας -λέει ο συντάκτης- ενημερώθηκε εκτενώς για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης καθώς και για την ένταξη 36 αντιπλημμυρικών έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα όμως, όπως σημειώνεται, η κυρία Ξένη Δημητρίου «έλαβε γνώση του ιδιαίτερα δαιδαλώδους και χρονοβόρου θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των έργων που, σύμφωνα με την περιφερειάρχη, προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, οι ενστάσεις, η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά.».

Από λόγια και δικαιολογίες έχουμε άφθονο απόθεμα, στις πράξεις δυσκολευόμαστε. Αυτές που θέλαμε μόλις έξι μήνες για να σχεδιάσουμε (κατά δήλωση της κυρίας Δούρου).

Υπό το βάρος της κριτικής για την ανετοιμότητα της κυβέρνησης (ή μήπως την ανικανότητα;) να ανταποκριθεί με ένα συγκροτημένο σχέδιο στις ανάγκες των πληγέντων, λίγο πριν από τις 15.00 έγινε γνωστό ότι η περιφερειάρχης θα επισκεπτόταν τις κατεστραμμένες γειτονιές της Μάνδρας μαζί με τον Πρωθυπουργό.

Επίσης έγινε γνωστό ότι οι κηδείες των θυμάτων της καταστροφής στη Δυτκή Αττική, θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...