1121
Η αποστολή των κουβανών αθλητών, φεύγει για το Ρίο, με τις στολές που φέρουν την υπογραφή Christian Louboutin | Christian Louboutin

Κομμουνισμός και… Louboutin

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 26 Ιουλίου 2016, 14:55
Η αποστολή των κουβανών αθλητών, φεύγει για το Ρίο, με τις στολές που φέρουν την υπογραφή Christian Louboutin
|Christian Louboutin

Κομμουνισμός και… Louboutin

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 26 Ιουλίου 2016, 14:55

«Με ενδιαφέρει η ζωή των αθλητών. Όταν αγωνίζονται δεν ζουν την αληθινή ζωή, ζουν κάτι διαφορετικό. Αυτό δεν μπορώ να το ακολουθήσω. Όταν όμως επιστρέφουν στην αληθινή ζωή, στην τελετή λήξης για παράδειγμα, τότε γίνονται κανονικοί άνθρωποι, και τότε χαίρομαι πολύ που θα φοράνε τα ρούχα μου», δήλωσε ο γάλλος σχεδιαστής αξεσουάρ, που είναι παγκοσμίως διάσημος για τα ψηλοτάκουνα παπούτσια του με την κόκκινη σόλα.

Ο Κριστιάν Λουμπουτέν επισκέπτεται ως τουρίστας την Κούβα τα τελευταία 15 χρόνια. Οταν τον Ιούλιο του 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την άρση του εμπάργκο στη χώρα ύστερα από 50 χρόνια, ο Λουμπουτέν σκέφτηκε την ιδέα. Ωστόσο ο ίδιος δεν σχεδιάζει ρούχα, και δη αθλητικά. Ηρθε λοιπόν σε επαφή με τον γάλλο, πρώην παίκτη του χάντμπολ Ανρί Τάι, ο οποίος είναι πλέον σχεδιαστής μόδας και ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού καταστήματος SportHenri.com, με σκοπό να συνεργαστούν. Και συνεργάστηκαν. Όχι μόνο οι δυο τους, αλλά και ο Γάλλος πρέσβης στην Κούβα καθώς και οι αθλητές της αποστολής στο Ρίο.

Στόχος ήταν τα ρούχα που θα φορέσουν οι αθλητές στις τελετές έναρξης και λήξης, να εκφράζουν τη σημερινή αισθητική των νέων ανθρώπων στη χώρα και όχι να δείχνουν τη φολκλόρ εικόνα του παρελθόντος. Εδώ πράγματι υπάρχει ένα θέμα.

senatus_nxKuHC
Μπλε, κόκκινο, εκρού, λευκό. Η στολή της κουβανέζικης αποστολής ταιριάζει στους αθλητές και στη σημαία της χώρας (Christian Louboutin)

Η Κούβα είναι η αγαπημένη χώρα της μόδας τον τελευταίο χρόνο. Οι μεγάλες εταιρείες, ποντάρουν στην περιέργεια του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού αγοραστικού κοινού για την αισθητική της χώρας που τα τελευταία 50 χρόνια τελούσε σε αποκλεισμό από τις ΗΠΑ. Και ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εξαργυρώσεις την περιέργεια; Η εμπορική εκμετάλλευση των στερεοτύπων.

coliseo_henri_1.442d3110738.original
Ο γάλλος, πρώην αθλητής και νυν σχεδιαστής και επιχειρηματίας μόδας, Ανρί Τάι, με κόκκινο σακάκι και εκρού παντελόνι, και ο Κριστιάν Λουμπουτέν, με εκρού κοστούμι, φωτογραφήθηκαν μαζί με κουβανούς αθλητές (Christian Louboutin)

Η συλλογή resort 2016 της Στέλλα Μακάρτνεϊ, για παράδειγμα, η οποία παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το περασμένο καλοκαίρι, είχε θέμα «Κουβανέζικη φιέστα». Η εκδήλωση περιείχε ό,τι στερεοτυπικό μπορείτε να φανταστείτε: από ρούμι και κουβανέζικη μουσική μέχρι σωσίες του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα που έκαναν πικ νικ στον κήπο όπου στήθηκε η επίδειξη μόδας, κάπνιζαν πούρα και έπαιζαν ντόμινο.

Stella-McCartney-Resort-Party-2016
Η «Κουβανέζικη φιέστα» που οργάνωσε η Στέλλα Μακάρτνεϊ στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει τη συλλογή resort 2016, έβριθε στερεοτύπων, ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με τη χώρα

Μετά από αυτή τη χρωματιστή γιορτή, όλα τα μεγάλα περιοδικά μόδας στον κόσμο, φωτογράφιζαν τις μόδες τους στην Κούβα. Οσο για τους σχεδιαστές, πέρασαν όλοι από κει και γέμισαν το Instagram με φωτογραφίες τους από τη χώρα, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί τη νέα πηγή έμπνευσης. Εννοείται πως σ΄αυτές τις φωτογραφίες, παρελαύνουν και τα χρωματιστά αυτοκίνητα. Κάθε σχεδιαστής, έχει φωτογραφίσει τουλάχιστον από ένα.

senatus_29efoy
Τα παπούτσια του Λουμπουτέν, αν πουλιόντουσαν στις ανά τον κόσμο μπουτίκ του, σίγουρα θα γίνονταν μπεστσέλερ (Christian Louboutin)

Το αποκορύφωμα ήρθε τον περασμένο Μάιο, όταν έκανε την απόβασή του στην Αβάνα ο πολύς οίκος Chanel με στόλο χρωματιστών αυτοκινήτων, τα οποία μετέφεραν στα διάφορα αξιοθέατα τους 700 καλεσμένους του. Ο γαλλικός οίκος παρουσίασε στη λεωφόρο Πασέο ντελ Πράδο τη συλλογή resort 2017 και με αυτή την αφορμή οργάνωσε ένα τουριστικό ταξίδι για μερικές εκατοντάδες καλούς πελάτες, celebrities, μπλόγκερς και δημοσιογράφους στη χώρα-μυστήριο.

MTM4NDI3MDk4NzQ1MjgzOTA5
Στιγμιότυπο από τη φιέστα που οργάνωσε ο οίκος Chanel στην κεντρική λεωφόρο της Αβάνας, τον περασμένο Μάιο, η οποία επίσης δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή Κούβα. Μόναδικά σημεία αναφοράς στη χώρα ήταν τα μπερέ σε στιλ Τσε Γκεβάρα και τα μπλουζάκια που έγραφαν «Viva Coco libre!»

Ωστόσο αν εξαιρέσει κανείς τα T-shirts με το σλόγκαν «Viva Coco Libre!» και τα μπερέ σε στιλ Τσε Γκεβάρα που φορούσαν τα μοντέλα στην πασαρέλα που στήθηκε πάνω στην εμβληματική λεωφόρο της Αβάνας κατά τα’ άλλα η συλλογή σε τίποτα δεν θύμιζε την πραγματική αισθητική της χώρας. «Δεν ξέρω και πολλά πράγματα για την Κούβα, η αντίληψή μου είναι κάπως παιδική» δήλωσε ο Καρλ Λάγκερφελντ, για το γεγονός. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπρούνο Παβλόφσκι είπε πως το θέμα ήταν να πάνε εκεί και να αντλήσουν έμπνευση για την υπόλοιπη χρονιά. Εν κατακλείδι πάντως, πήγαν έφυγαν και δεν άφησαν ίχνος πίσω τους. Ολη αυτή η ιστορία ήταν σαν να μην έγινε.

13717460_10153975308941865_6934041493143816296_o
Η κουβανέζικη αποστολή σε απαρτία, με τις στολές για την τελετή έναρξης και λήξης (Christian Louboutin)

Οι μόνοι σχεδιαστές που ίσως έδωσαν λίγη παραπάνω σημασία στον αληθινό κουβανικό λαό είναι οι αμερικανοί Proenza Schouler. Οι σχεδιαστές Τζακ Μακόλοου και Λαζάρο Χερντάντες επισκέφθηκαν τη χώρα και συνάντησαν τους συγγενείς του Χερνάντες που ζουν εκεί. Εκείνοι τους ξενάγησαν και τους έδειξαν τη σημερνή ζωή και οι σχεδιαστές με τη σειρά τους εμπνεύστηκαν μια συλλογή resort για το 2016 η οποία καμία σχέση δεν είχε με τα προεπαναστατικά νοσταλγικά μοτίβα.

proenza-schouler-resort-2016
Τα ρούχα που εμπνεύστηκαν από τη σύγχρονη Κούβα, κατά το ταξίδι τους εκεί, οι αμερικανοί σχεδιαστές Proenza Schouler, για τη συλλογή resort 2016. Είναι τα μόνα απ΄όλες τις συλλογές που δεν μοιάζουν τουριστικά

Κάτι ανάλογο προσπάθησαν να κάνουν για τις στολές της κουβανέζικης αποστολής ο Λουμπουτέν και ο Τάι. Κατ’ αρχάς πήγαν εκεί. Συνάντησαν τους αθλητές. Μίλησαν μαζί τους. Εκείνοι τους έδειξαν τη σημερινή αισθητική της χώρας. Τους είπαν πώς φαντάζονται ότι αυτή μπορεί να διαμορφωθεί στο μέλλον, τώρα που η Κούβα δεν θα είναι αποκλεισμένη. Και μετά προχώρησαν ακόμη παραπέρα.

Οταν το σχεδιαστικό δίδυμο επέστρεψε στο Παρίσι και άρχισε να σχεδιάζει, κάλεσαν εκεί τους αθλητές και ζήτησαν τη γνώμη τους. Οι αθλητές παρενέβαιναν στα σχέδια. Παλιότεροι αθλητές, επίσης κλήθηκαν για να εκφέρουν άποψη, να δώσουν επιπλέον υλικό. Και τελικά, συγκροτήθηκε η συλλογή.

christian_louboutin_cuba_national_team_rio_olympic_games_2016-1200x675
Τα ρούχα του Λουμπουτέν, θα μπορούσε ίσως να τα φορέσει ένας νέος, ευκατάστατος φυσικά, Κουβανός, στο μπαρ της γειτονιάς του (Christian Louboutin)

Στα χρώματα της κουβανέζικης σημαίας, με καλοραμμένα σακάκια Γκαγιαμπέρα (αυτά με τις πολλές τσέπες), με χαριτωμένα παντελόνια κάπρι για τις γυναίκες και με κομψές βερμούδες για τους άνδρες, με το αστέρι της σημαίας ως λεπτομέρεια. Ρούχα νεανικά που μοιάζουν με στολή, που εκφράζουν μία κουλτούρα, που θα μπορούσαν να φορεθούν σήμερα σε ένα κουβανέζικο μπαρ από τους (ευκατάστατους) νέους της γειτονιάς.

Οσο για τα παπούτσια του Λουμπουτέν, αυτά αν πουλιόντουσαν στα καταστήματά του ανά τον κόσμο σίγουρα θα γίνονταν μπεστσέλερ. Αθλητικά μποτάκια στα χρώματα της σημαίας (κόκκινο, μπλε) με το λευκό αστέρι για τους άνδρες και πέδιλα με τακούνια τριών εκατοστών για τις γυναίκες στα ίδια χρώματα.

Δείτε στο βίντεο τι λένε οι σχεδιαστές για τις στολές της κουβανέζικης αποστολής στο Ρίο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...