452
Οι καουμπόηδες των αυτοκινητόδρομων. Μια φωτογραφία του Ντάνι Λίον | Fine Arts Museums of San Francisco

Η Αμερική της παρανομίας

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 28 Δεκεμβρίου 2015, 16:16
Οι καουμπόηδες των αυτοκινητόδρομων. Μια φωτογραφία του Ντάνι Λίον
|Fine Arts Museums of San Francisco

Η Αμερική της παρανομίας

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 28 Δεκεμβρίου 2015, 16:16

Η τέχνη δεν έχει ανάγκη να ακολουθήσει την πραγματικότητα – μπορεί άνετα να δημιουργήσει μια δική της. Δεν γίνεται, όμως, να μην πάρει στοιχεία από αυτήν, ως το αναγκαίο πρόπλασμα για να προχωρήσει στη δική της, μη γραμμική, αφήγηση.

Ο αμερικανός φωτογράφος Ντάνι Λίον είναι γνωστός για την εμμονή του να δένεται με το «θέμα» που θέλει να φωτογραφίσει. Δεν του φτάνει η οπτική επαφή, καθώς επιθυμεί να προσδεθεί ολόκληρος με την κατάσταση και το βίωμα. Από το 1960 και εντεύθεν έχει καταγράψει σχεδόν τα πάντα: από τις διαδηλώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα έως τις περιβόητες συμμορίες με τις μηχανές (κάτι σαν το τραγούδι των Steppenwolf «Born to be wild») και από φυλακισμένους έως τον Τζον Λένον.

Γυμναστική και ανάγνωση επιστολών στη φυλακή Ramsey Unit στο Τέξας @Dunny Lyon

Ως προϋπόθεση για να του συμβεί η καλλιτεχνική ώσμωση και να «μπει» στο θέμα, ο Λιόν χρειάστηκε να γίνει ένας από όλους αυτούς (όχι, Τζον Λένον δεν χρειάστηκε να γίνει). Ετσι, εντάχθηκε στη συμμορία Chicago Outlaw Motorcycle Club, ενώ διέμεινε και έναν χρόνο στη φυλακή του Χάντσβιλ στο Τέξας.

Η φήμη του Λίον στις ΗΠΑ επανέρχεται, έπειτα από τόσα χρόνια, με την ευκαιρία δύο εκθέσεων που θα οργανωθούν στη Νέα Υόρκη, στο φημισμένο μουσείο Whitney  και στο Σαν Φρανσίσκο, στου Μουσείο  Καλών Τεχνών της πόλης. Οπως σημειώνει η Wall Street Journal, θα είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο Ντάνι Λιόν φωτογραφίζει τον εαυτό του
Ο Ντάνι Λίον φωτογραφίζει τον εαυτό του

Η έκθεση θα έχει τίτλο: «Ντάνι Λίον, μήνυμα στο μέλλον» και θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016. Από τώρα, όμως, έχει ξεκινήσει το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ για το τι πρόκειται να εκτεθεί στο κοινό και τους ειδικούς.

Στα 73 του, ο Λιόν ζει πλέον κάπου έτσι από την Αλμπουκέρκι στο Νέο Μεξικό. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ιδιαίτερο – σχεδόν αποσυνάγωγο σαν τους ανθρώπους τους οποίους φωτογράφιζε.

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Κοξ, του Μουσείου Καλών Τεχνών στο Σαν Φρανσίσκο, «ο Λίον ακολούθησε τον τρόπο ζωής αυτών που φωτογράφιζε – έγινε ένας από αυτούς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή ταύτισης που σκοπό είχε να του δώσει τη γεύση και τη μυρωδιά του πώς είναι να ζεις με αυτόν τον τρόπο. Οι φωτογραφίες τους προκαλούν αυτό το συναίσθημα με πολύ έντονο τρόπο. Είναι ένας καλλιτέχνης και όχι ένας απλός φωτογράφος».

 

 

* Η έκθεση «Danny Lyon: Message to the Future» θα φιλοξενηθεί στο Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης από τις 17 Ιουνίου ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φραντσίσκο από τις 5 Νοεμβρίου 2016 ως τις 12 Μαρτίου του 2017.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...