436
Η Ανγκελα Μέρκελ χαίρεται την τελευταία της οικογενειακή φωτογραφία σε σύνοδο κορυφής, ανάμεσα στους Σαρλ Μισέλ και Εμανουέλ Μακρόν | REUTERS/Johanna Geron

H Μέρκελ σε ρόλο ειρηνοποιού για να εμποδίσει το Polexit

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 18:00
Η Ανγκελα Μέρκελ χαίρεται την τελευταία της οικογενειακή φωτογραφία σε σύνοδο κορυφής, ανάμεσα στους Σαρλ Μισέλ και Εμανουέλ Μακρόν
|REUTERS/Johanna Geron

H Μέρκελ σε ρόλο ειρηνοποιού για να εμποδίσει το Polexit

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 18:00

Τη γνώριμή της μέθοδο του διαλόγου με τον αντίπαλο, πρότεινε η Ανγκελα Μέρκελ στους ευρωπαίους εταίρους, όσον αφορά την πολωνική ανταρσία κατά της ΕΕ, και αυτοί, ίσως και ως φόρο τιμής στη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία παραβρέθηκε στην 107η και τελευταία της σύνοδο κορυφής, υπάκουσαν.

Αντιδρώντας στην παρότρυνση του Εμανουέλ Μακρόν και άλλων ηγετών να τιμωρήσουν την Πολωνία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της οποίας αποφάσισε ότι το εθνικό δίκαιο είναι ανώτερο του ευρωπαϊκού, η 67χρονη γερμανίδα πολιτικός ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην καταλήξει η μάχη στην οδυνηρή κατάρρευση της Ενωσης.

Η Μέρκελ θύμησε σε όλους το Brexit, ένα διαζύγιο που μπορούσε να αποφευχθεί, όπως είπε. «Η Γερμανία δεν θέλει ένα Polexit. Η θέση της Πολωνίας είναι μέσα στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να μιλάμε για απομόνωση. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα», είπε στη σύνοδο κορυφής, παίρνοντας τον λόγο μετά από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, οι οποίοι με μία φωνή ζήτησαν να ληφθούν οικονομικά μέτρα κατά της Πολωνίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, που επί της ουσίας σημαίνει το πάγωμα της χρηματοδότησης ύψους 60 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, γαλλική διπλωματική πηγή είπε στην Telegraph: «Θα περάσουμε γρήγορα στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι ο ορισμός της πολωνικής δικαστικής απόφασης ως σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου, για το οποίο απαιτείται πλειοψηφία τεσσάρων-πέμπτων. Δεν πρόκειται για οικονομικό εκβιασμό, είναι αντίδραση σε βασικές αρχές, ανάμεσά τους την δικαστική ανεξαρτησία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, πριν από τη σύνοδο ο Μακρόν συναντήθηκε με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και «του εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου», ενώ τον «κάλεσε να βρει λύση συμβατή με τις αξίες μας και τους κοινούς μας κανόνες».

Πάλι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η καγκελάριος επιχείρησε να κόψει τη φόρα όσων ήθελαν άμεση απάντηση από την ΕΕ εναντίον της Πολωνίας.

Η Μέρκελ συναντήθηκε κι αυτή με τον Μοραβιέτσκι, λίγο πριν αυτός δηλώσει ότι η Πολωνία δεν θα υπακούσει σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας του.

«Μία χιονοστιβάδα μηνύσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα», είπε η Μέρκελ. «Το θέμα είναι πώς τα κράτη-μέλη οραματίζονται την ΕΕ. Είναι μία σφιχτοδεμένη Eνωση ή αφορά περισσότερο τα μεμονωμένα κράτη; Και δεν είναι θέμα μόνο της Πολωνίας, αλλά και των υπόλοιπων μελών. Πρέπει να βρούμε τρόπους να έρθουμε πάλι κοντά».

Τελικά, οι ευρωπαίοι ηγέτες άκουσαν την γερμανίδα καγκελάριο, δίνοντας το περιθώριο χρόνου για διάλογο με την Πολωνία, αντί για την άμεση λήψη μέτρων εναντίον της, παρόλο που κάποιοι προτιμούσαν μέτρα πρώτα και μετά διάλογο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...