327
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ διευρύνει ακόμη περισσότερο τη δράση της και πιέζει για άμεση δράση κατά της κλιματικής αλλαγής | TT News Agency/Ali Lorestani via REUTERS

H Γκρέτα Τούνμπεργκ ίδρυσε ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 11:41
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ διευρύνει ακόμη περισσότερο τη δράση της και πιέζει για άμεση δράση κατά της κλιματικής αλλαγής
|TT News Agency/Ali Lorestani via REUTERS

H Γκρέτα Τούνμπεργκ ίδρυσε ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 11:41

Επένδυση στο μέλλον του πλανήτη έκανε η διάσημη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία χρησιμοποίησε ολόκληρο το ποσό που έλαβε από τη διάκρισή της ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νομπέλ» για το 2019, για να ιδρύσει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ).

Η ανακοίνωση έγινε την Πέμπτη από το Ιδρυμα Ορθής Διαβίωσης, που της απένειμε το βραβείο, και το ποσό για την ίδρυση του φορέα ανέρχεται σε περίπου 94.000 ευρώ.

Η 17χρονη Σουηδή είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της στο τέλος του Ιανουαρίου, λέγοντας ότι το ίδρυμα θα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης τη βράβευσε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης».

Η Τούνμπεργκ έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο και τους είχε προτείνει να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τους τελευταίους μήνες συμμετείχε και μίλησε σε διάφορα μεγάλα συνέδρια για το κλίμα, από την Ελβετία ώς τη Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης και της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.

«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τούνμπεργκ και το νέο της ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορούμε, για να δώσουμε μάχη για την οικολογική και την κοινωνική αειφορία», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του Ιδρύματος Ορθής Διαβίωσης, Ολε φον Εξκουλ.

«Απαιτούνται επείγουσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα είναι βιώσιμες από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος από τη Στοκχόλμη.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η ψυχική ασθένεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στον κόσμο, το οποίο δεν λαμβάνει την προσοχή και φυσικά την αντιμετώπιση που θα έπρεπε και γι’ αυτό θα αποτελέσει ακόμη μία δράση του Ιδρύματος Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το Ιδρυμα Ορθής Διαβίωσης ιδρύθηκε για να βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Για πρώτη φορά τα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νομπέλ που θεσπίστηκαν από τον σουηδό βιομήχανο Αλφρεντ Νομπέλ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...