471
| CreativeProtagon

«Γουρούνια οι Ουκρανοί»: Μπορεί να το λέει αυτό η Εμα Στόουν;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2024, 17:59
|CreativeProtagon

«Γουρούνια οι Ουκρανοί»: Μπορεί να το λέει αυτό η Εμα Στόουν;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2024, 17:59

Η Eμα Στόουν τα έχει με τους Ουκρανούς και τους περιγράφει στον συνάδελφό της Μπράντλεϊ Κούπερ ως «γουρούνια από τις τρώγλες της Ευρώπης». Ο Aνταμ Σάντλερ τα έχει επίσης με τους Ουκρανούς και λέει στον συνάδελφό του Μπραντ Πιτ ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «ένα άτομο χωρίς αρχές» και «σύμμαχος των Ναζί». Ακόμα και ο Βιν Ντίζελ τα έχει με τους Ουκρανούς, τόσο που ισχυρίζεται ότι «δεν τους αντέχω άλλο».

Τι συμβαίνει στο Χόλιγουντ; Γιατί η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου και όλοι αυτοί οι διάσημοι συνάδελφοί της αποφάσισαν όλοι μαζί, ταυτόχρονα και ξαφνικά, να δηλώσουν την αντιπάθεια ή μάλλον την εχθρότητά τους για την Ουκρανία; Τίποτα δεν συμβαίνει, γιατί καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν είναι αληθινή, αντιθέτως, είναι όλες φτιαχτές, κυριολεκτικά, κατά πάσα πιθανότητα μέσω συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως αναφέρει η ιταλική La Repubblica σε ρεπορτάζ της.

Παλιές συνεντεύξεις μεταγλωττισμένες στα γαλλικά και γερμανικά 

Τα διάφορα deepfake βίντεο που εντοπίστηκαν από την ομάδα της NewsGuard, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην πάταξη της παραπληροφόρησης, είναι μόνο μερικά παραδείγματα όσον αφορά το πώς η φιλορωσική προπαγάνδα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες για να διαδίδει ψέματα μέσω των κοινωνικών δικτύων και να παραπλανεί.

Σε κανένα από αυτά τα βίντεο οι ηθοποιοί δεν μιλούν στη δική τους γλώσσα, τα αγγλικά, αλλά σε γλώσσες πιο κατανοητές σε όσους είναι οι πραγματικοί αποδέκτες των μηνυμάτων: η Εμα Στόουν και ο Ανταμ Σάντλερ μιλάνε γαλλικά ενώ ο Βιν Ντίζελ εκφράζεται στα γερμανικά.

Βάση όλων των βίντεο αποτέλεσαν πραγματικές συνεντεύξεις των ηθοποιών, οι οποίες, όμως, μεταγλωττίστηκαν κατά την προτίμηση των προπαγανδιστών της Μόσχας και με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων ΤΝ, τα οποία είναι ιδιαίτερα ικανά και στον συγχρονισμό χειλιών, αν και στην προκειμένη περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν ήταν τέλειο.

Το βίντεο του Ανταμ Σάντλερ, για παράδειγμα, είναι ένα σύντομο απόσπασμα από μια συνέντευξη 50 λεπτών που έδωσε ο ηθοποιός στο Variety τον Νοέμβριο του 2019 (και εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στο YouTube): στο «πειραγμένο» βίντεο ο διάσημος ηθοποιός αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο ουκρανός πρόεδρος αγόρασε μία βίλα στη Γερμανία η οποία κάποτε ανήκε στον Γιόζεφ Γκέμπελς, το οποίο, φυσικά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (ο ισχυρισμός διαψεύστηκε, μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2023 και ξανά πριν από μερικές εβδομάδες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συλλέξουν οι ερευνητές του NewsGuard, το ψευδές περιεχόμενο κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Twitter από μία χρήστρια ονόματι Jessica Ann Lindse, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην πλατφόρμα από τον Νοέμβριο του 2023 αλλά έχει μόνο μία ανάρτηση στο ενεργητικό της – ακριβώς το βίντεο με πρωταγωνιστή τον Σάντλερ. Και, παρότι έχει μόλις δέκα followers, το βίντεο συγκέντρωσε σχεδόν 4.500 θεάσεις και προωθήθηκε περί τις επτακόσιες φορές, πιθανώς, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, από μέλη της Doppelganger, μιας κολεκτίβας φιλορώσων παρά-πληροφοριοδοτών που δραστηριοποιούνται από το 2022 και επιχειρούν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας στο στόχαστρό τους χρήστες από τη Γαλλία και τη Γερμανία αλλά και από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...