453
Η ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ ήταν σύντομη αλλά παθιασμένη | REUTERS/Carlo Allegri

Γκρέτα κατά των ηγετών: «Μας εγκαταλείψατε, δεν θα σας συγχωρήσουμε»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 08:34
Η ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ ήταν σύντομη αλλά παθιασμένη
|REUTERS/Carlo Allegri

Γκρέτα κατά των ηγετών: «Μας εγκαταλείψατε, δεν θα σας συγχωρήσουμε»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 08:34

Ηταν οπωσδήποτε μια στιγμή που θα θυμόμαστε για χρόνια, μια στιγμή που θα μείνει στην Ιστορία, όχι μόνο των συνόδων του ΟΗΕ.

Ειλικρινής, επιθετική, έξαλλη, ίσως και λίγο παραπάνω θεατρική, με μια επιτηδευμένη οργή, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέβηκε στο βήμα της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, για να επιτεθεί στις ηγεσίες όλων των κρατών με την αφοπλιστική δύναμη που της δίνει το γεγονός ότι είναι ένα παιδί που είδε τα όνειρά του να χάνονται από τους μεγάλους.

Σε προσωπικό επίπεδο είναι μια ιστορία θριάμβου και η απόδειξη πως ο καθένας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αν θέλει. Εναν χρόνο και κάτι μετά τις πρώτες μοναχικές παρασκευιάτικες «απεργίες για το κλίμα», μια έφηβη από τη Σουηδία έφτασε να απευθύνεται –και να επιτίθεται– στους πιο ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη, έχοντας και η ίδια πια ένα ακροατήριο εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Είναι μια ιστορία της νέας γενιάς, αυτής που θα επωμιστεί το βάρος της καταστροφής του περιβάλλοντος. Μια ιστορία ανυπακοής και εξέγερσης. Που φυσικά ως κάθε τέτοια προκαλεί…

Με μια παθιασμένη και οργισμένη ομιλία, η Γκρέτα άνοιξε τη Δευτέρα τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Ολα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.

«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας», είπε και συνέχισε λέγοντας: «Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Η σύντομη ομιλία της Τούνμπεργκ προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου, με ένα ιστιοφόρο.

Αφού επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ», είπε.

«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Το ζήτημα όμως είναι να εισακουστεί.

Σε ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο από την παρουσία της Γκρέτα στα Ηνωμένα Εθνη ήταν το βλέμμα που επιφύλαξε για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οχι ότι ο Τραμπ άφησε ασχολίαστη την παρουσία της Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ. Τη φιλοδώρησε με τόσο εγκωμιαστικά σχόλια που μοιάζει σαν να την ειρωνεύτηκε (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...