372
Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάμερον για το δημοψήφισμα του Brexit: Ξέρω πως κάποιοι δεν θα με συγχωρέσουν ποτέ

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 12:21
Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάμερον για το δημοψήφισμα του Brexit: Ξέρω πως κάποιοι δεν θα με συγχωρέσουν ποτέ

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2019, 12:21

Σε μια περίοδο που η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ντέιβιντ Κάμερον, που θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που στην θητεία του αποφασίστηκε το Brexit, δήλωσε ότι δεν λυπάται που προκήρυξε το δημοψήφισμα του 2016 ενώ κρούει τον κώδωνα για το «no deal».

«Ανησυχώ για το τι θα συμβεί στο μέλλον» δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στους Times ενόψει της κυκλοφορίας, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, του βιβλίου με τα απομνημονεύματά του που θα έχει τίτλο: «For the Record» (Για την Ιστορία).

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανάις μιλά λεπτομερώς για το θέμα του Brexit, έπειτα από την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή σε συνέχεια του δημοψηφίσματος. «Είναι οδυνηρό για τη χώρα και είναι οδυνηρό να το βλέπει κανείς», είπε ο Κάμερον, αναφορικά με την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το Brexit.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον σημερινό πρωθυπουργό και πρώην συμφοιτητή του Μπόρις Τζόνσον ότι συμπεριφέρθηκε «αποκρουστικά» όταν ηγήθηκε της προεκλογικής καμπάνιας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016.

«Μερικοί άνθρωποι δεν θα με συγχωρήσουν ποτέ για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Άλλοι που το διοργάνωσα και το έχασα», παραδέχτηκε. Υπάρχουν όμως και «όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήθελαν ένα δημοψήφισμα και ήθελαν την έξοδο από την ΕΕ, οι οποίοι είναι ευτυχείς που μια υπόσχεση έγινε και τηρήθηκε».

Στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει για κάτι, ο Κάμερον απάντησε: «Αυτό που προσπάθησα να πω στο βιβλίο είναι να εξηγήσω γιατί νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο να γίνει το δημοψήφισμα». «Πραγματικά λυπάμαι για την ανασφάλεια που επέφερε» ανέφερε για να συμπληρώσει με την παραδοχή «απέτυχα».

«Η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά», πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε «τεράστια πολιτική πίεση». Η χώρα ήταν διχασμένη για το αν θα πρέπει να ανήκει στην ΕΕ και πριν το δημοψήφισμα υποστήριξε.

Το 2016, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αγωνιστεί για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του Brexit, μετά από έξι χρόνια παραμονής στην πρωθυπουργία. Έπειτα αποσύρθηκε από την πολιτική.

Είναι οδυνηρό να βλέπει τις βασανιστικές διαπραγματεύσεις για το Brexit είπε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν «κακό».

«Ελπίζω πραγματικά ότι δεν θα συμβεί». Πρόσθεσε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...