801
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, με το σκουφάκι-σήμα κατατεθεν, σε αγώνα του ΠΑΟΚ. Θα το πάρει μαζί του στη Σαουδικη Αραβία; | SOOC

Γιατί «το ‘σκασε» ο Λουτσέσκου;

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2019, 10:51
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, με το σκουφάκι-σήμα κατατεθεν, σε αγώνα του ΠΑΟΚ. Θα το πάρει μαζί του στη Σαουδικη Αραβία;
|SOOC

Γιατί «το ‘σκασε» ο Λουτσέσκου;

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2019, 10:51

Στη Θεσσαλονίκη -κι όπου αλλού χτυπούν ΠΑΟΚτσήδικες καρδιές- ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα πρέπει να είναι, σήμερα, το πιο μισητό πρόσωπο. Το να εγκαταλείπει ένας προπονητής την ομάδα του δύο μέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας της για τη νέα σεζόν και 39 πριν από το πρώτο της επίσημο παιχνίδι (στα προκριματικά του Champions League) δεν είναι, απλώς, αντιεπαγγελματικό. Είναι και ανήθικο. Ο Ρουμάνος μοιάζει να έχει όλο το άδικο με το μέρος του. Δελεάστηκε από τα χρήματα που του πρόσφεραν οι Σαουδάραβες της «Ρεάλ της Ασίας» (τα τετραπλάσια απ’ όσα κερδίζει στον ΠΑΟΚ) και «πούλησε» τους συντρόφους του στην Τούμπα. Αλλά, τα πράγματα δεν είναι, πάντοτε, όπως φαίνονται.

Ο Λουτσέσκου είναι βαθύπλουτος, με τεράστια οικογενειακή περιουσία. Ο πατέρας του, ο διάσημος προπονητής Μιρτσέα Λουτσέσκου, έχει φροντίσει και για τα δισέγγονά του. Αυτό που ο Ράζβαν κυνηγά στη ζωή του, είναι η δόξα. Στην Αλ-Χιλάλ, μια ομάδα που πρωταγωνιστεί στην αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου, δεν θα τη βρει – και το ξέρει καλά. Το νέκταρ της επιτυχίας το γεύτηκε για πρώτη φορά στον ΠΑΟΚ. Στα 50. Ηρθε με μόλις δύο Κύπελλα Ρουμανίας στο βιογραφικό του, κι εκεί κατέκτησε ένα «στοιχειωμένο» επί 34 χρόνια Πρωτάθλημα. Εκεί θα είχε, τώρα, την ευκαιρία να διακριθεί στο Champions League. Κοντά σε έναν πρόεδρο που τον εμπιστευόταν, και σε ένα κοινό που τον λάτρευε.

Η «βόμβα» της απόδρασής του από την Τούμπα έσκασε το βράδυ της Παρασκευής, όμως το «τικ-τακ» ακουγόταν από καιρό, για όποιον μπορούσε να το ακούσει. Τον περασμένο Φεβρουάριο έδινε παράσταση, όταν χαρακτήριζε «μ@λ@κίες» τα σενάρια που τον ήθελαν να φεύγει για την Τουρκία. Διότι, γι αυτές τις «μ@λ@κίες» είχε φροντίσει ο ίδιος του ο πατέρας, που με τις γνωριμίες του προσπαθούσε να του βρει μια καλή δουλειά στη γειτονική χώρα. Τον Μάρτιο, σε μια επίδειξη του υποκριτικού του ταλέντου, ο Ράζβαν δήλωνε τα εξής συγκινητικά: «Είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου με τον ΠΑΟΚ και έχω πολύ καλή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη. Υποσχέθηκα στον πρόεδρο ότι πρώτα θα μιλήσω μαζί του για ό,τι αφορά το μέλλον μου. Αν αποφασίσει να τελειώσει την συνεργασία μας θα φύγω. Αν θέλει να συνεχίσω, θα μείνω στον ΠΑΟΚ». Οπως αποδείχθηκε χθες, δεν εννοούσε ούτε λέξη.

Κάτι δεν του πήγαινε καλά, από τότε. Και θα είχε φύγει -για την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, ή οπουδήποτε- εάν δεν τον φρέναρε η βεβαιότητα της κατάκτησης του τίτλου. Δεν του πήγαινε η καρδιά, να… στήσει στο ραντεβού το πρώτο του μεγάλο τρόπαιο. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, τώρα μπορούμε να δούμε την εικόνα καθαρά. Τη βραδιά που η Θεσσαλονίκη «καιγόταν» για το παρθενικό νταμπλ του ΠΑΟΚ, και η ομάδα γινόταν μια αγκαλιά, ο στρατηγός του θριάμβου είχε απαντήσει σε ερώτηση για τα επόμενα σχέδιά του, ότι το μόνο που ήθελε ήταν να γιορτάσει μόνος, στη βεράντα του σπιτιού του, με ένα ποτήρι κρασί!

Το πρόβλημα -τώρα το γνωρίζουμε- ήταν ο Γιώργος Σαββίδης. Οσο ο γιος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ δεν ήξερε μπάλα, ο Λουτσέσκου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην ομάδα. Οταν (πίστεψε ότι) έμαθε το ποδόσφαιρο τόσο καλά ώστε να αποφασίζει ερήμην του προπονητή, ο Ράζβαν ένιωσε πως, πλέον, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά. Η «αρχή του ενός» ήταν το κλειδί της επιτυχίας του. Το είπε ο ίδιος, στη σύσκεψη του αποχαιρετισμού. Αλλά το υπονόησε και στη γραπτή του δήλωση: «… Μέσα σου ξέρεις ποια είναι η σωστή στιγμή να ακολουθήσεις διαφορετικό μονοπάτι, προτού καταλήξεις να πληγώνεις και να πληγώνεσαι».

Ο Λουτσέσκου πήρε τη μεγάλη απόφαση, όταν έκανε fast forward στον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν. Δύο παίκτες που είχε ζητήσει να παραμείνουν οπωσδήποτε, ο Κάνιας και ο Ζάκχοφ, αποχώρησαν, χωρίς η διοίκηση να προσπαθήσει πολύ να τους αλλάξει γνώμη. Οι μεταγραφές που έγιναν, ή σχεδιάζονται, δεν είναι από τη δική του λίστα. Ο τεχνικός διευθυντής, Μπράνκο, κατέληξε να είναι… διακοσμητικός. Ο Σαββίδης Τζούνιορ προσπάθησε να πουλήσει τον Ελ-Καντουρί, παρά τη διαφωνία του προπονητή. Και ο Βιεϊρίνια με τον Μαουρίσιο, δύο από τους πρωταγωνιστές της θριαμβευτικής σεζόν, είναι αμφίβολο πότε και πώς θα επιστρέψουν από τους σοβαρούς τους τραυματισμούς. Ο Ιβάν προσπάθησε να μεταπείσει τον Λουτσέσκου, προσφέροντάς του ένα νέο συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές. Αλλά, απέφυγε να του πει τι θα κάνει με τον Γιώργο, που διαρκώς «μπλέκεται στα πόδια του».

Ετσι, άδοξα, γράφτηκε ο επίλογος στο βιβλίο του πιο επιτυχημένου προπονητή στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ενός πανέξυπνου ανθρώπου, που δεν δίστασε να ξεπεράσει τα όρια (με τις αλήστου μνήμης δηλώσεις του περί Χίτλερ, κλεφτών, κ.λπ), στην προσπάθειά του να αγαπηθεί ακόμη περισσότερο από τους οπαδούς. «Θα φέρουμε καλύτερο προπονητή», ήταν η πρώτη -ανεπίσημη- αντίδραση της ΠΑΕ μετά το «σοκ». Την ίδια ώρα κατέφθαναν στη Θεσσαλονίκη δύο νέα αποκτήματα: ο Μίροσλαβ Στοχ και ο Ντάγκλας Αουγκούστο, που δεν ήταν επιλογές του Λουτσέσκου.

Οσο δύσκολο κι αν είναι να βρεις καλό (και συμβατό με την ομάδα) προπονητή τέτοια εποχή, ίσως αυτή η αναζήτηση να μην είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...