537
O τετραπληγικός Βενσάν με τη μητέρα του Βιβιάν στο νοσοκομείο | EPA/PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS FRANCE OUT

Στην «υπόθεση Βενσάν Λαμπέρ» κέρδισε ο θάνατος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2019, 09:40
O τετραπληγικός Βενσάν με τη μητέρα του Βιβιάν στο νοσοκομείο
|EPA/PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS FRANCE OUT

Στην «υπόθεση Βενσάν Λαμπέρ» κέρδισε ο θάνατος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2019, 09:40

Ολη η Γαλλία ανέμενε την Παρασκευή 28 Ιουνίου το δικαστικό φινάλε μίας συγκλονιστικής κοινωνικής ιστορίας που δίχασε όχι μόνο μία οικογένεια αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

Η «υπόθεση Βενσάν Λαμπέρ» έχει για πρωταγωνιστή της τη σκληρή οικογενειακή διαμάχη γύρω από το κρεβάτι του πόνου ενός εξουδετερωμένου ανθρώπου, τετραπληγικού, ασθενούς από το 2008 εξαιτίας τροχαίου.

Ετσι στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας παίχτηκε η ζωή ή ο θάνατος ενός βαρύτατα νοσούντος – και θα μπορούσε να πει κανείς ότι κέρδισε ο θάνατος, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο ώστε να παύσουν η θεραπεία και η παροχή κάθε φροντίδας και σίτισης στον ασθενή.

Διχασμός σε όλη τη χώρα

Μέσα στη δεκαετία που πέρασε από το τροχαίο οι οικογενειακές συγκρούσεις για την τύχη του Βενσάν -μία απόλυτη διάσταση γνώμης μεταξύ της συζύγου του και της μητέρας του- προκάλεσαν αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις και ενέπλεξαν πολιτικούς, ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν! Η υπόθεση του τετραπληγικού και με εκλάμψεις συνείδησης Βενσάν ουσιαστικά αφορά το δικαίωμα στην ευθανασία, ευθανασία η οποία είναι παράνομη στη Γαλλία – έφθασε δε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ειδική επιτροπή δικαιωμάτων αναπήρων του ΟΗΕ!

Στη Γαλλία δημιουργήθηκαν μέσω των σόσιαλ μίντια κινήσεις υπέρ της συνέχισης της ζωής του Βενσάν, με αιτήματα για καλύτερη φροντίδα του σε ειδικευμένο νοσοκομείο. Στις διαδηλώσεις τα πλακάτ έγραφαν: «Ο Βενσάν είναι άνθρωπος, όχι λάχανο!».

Το επίδικο ζήτημα ήταν αν η βαλτωμένη κατάσταση του 43χρονου Βενσάν θα τερματιστεί με διακοπή της σίτισης και της θεραπείας του ή αν θα συνεχιστεί. Η γυναίκα του, Ρασέλ, επιθυμεί ο άντρας της να σταματήσει να ταλαιπωρείται. Η μάνα του επιθυμεί ο γιος της να συνεχίσει να ζει, έστω σαν «φυτό», επειδή η ίδια ως πιστή Καθολική περιμένει ίσως κάποιο θαύμα.

Ως τώρα έχει κρατηθεί ζωντανός με τρόφιμα και νερό τα οποία του χορηγούνται μέσω γαστρικού σωλήνα. Μπορεί να αναπνεύσει χωρίς τεχνητή βοήθεια και μερικές φορές ανοίγει τα μάτια του. Το 2013 η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί συνέστησε τη διακοπή της θεραπείας., σε συνεννόηση με τη σύζυγό του, έξι από τα αδέλφια του και τον ανιψιό του.

Ο άτυχος Βενσάν, τετραπληγικός και με εκλάμψεις συνείδησης έπειτα από τροχαίο ατύχημα

Επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη της υπόλοιπης οικογένειάς του, η απόφαση αμφισβητήθηκε και άρχισε μια μακρά νομική μάχη για τη φροντίδα του. Οι ευλαβείς χριστιανοί γονείς του Πιέρ και Βιβιάν και δύο από τα αδέλφια του παρέμεναν και παραμένουν ανένδοτοι στη θέση ότι ο γιος και αδελφός τους πρέπει να συνεχίσει να ζει. Μάλιστα το 2015 οι γονείς κυκλοφόρησαν και ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο έλεγαν ότι ο Βενσάν έδειξε να αντιδρά κοιτώντας τα μέλη της οικογένειας. Ομως οι γιατροί του είπαν ότι το βίντεο ήταν παραπλανητικό για την κατάστασή του και ότι δημιουργήθηκε για να χειραγωγήσει το ευρύτερο κοινό του Ιντερνετ.

«Ζήτημα πολιτισμού η ζωή»

Μετά τη δικαστική απόφαση της Παρασκευής, που κρίνεται ως πολύ σκληρή για τους γονείς, αναμένεται η νομική αντίδρασή τους σε άλλα επίπεδα. Οι δικηγόροι τους μίλησαν ακόμη και για «δολοφονία ενός ευάλωτου ανθρώπου», ενώ απειλούν να διώξουν με αυτήν την κατηγορία τον γιατρό ο οποίος αποφάσισε να σταματήσει τη σίτιση και την ενυδάτωση του ασθενούς στις 20 Μαΐου. Χαρακτήρισαν δε τη δίκη (που χάθηκε για αυτούς) «πολιτικό αγώνα» και ζήτημα πολιτισμού για το γαλλικό έθνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...