271
Τα ζώα εντοπίστηκαν κοντά στο δέλτα του Οκαβάνγκο | BBC

Γιατί πεθαίνουν μαζικά οι ελέφαντες στη Μποτσουάνα;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 12:07
Τα ζώα εντοπίστηκαν κοντά στο δέλτα του Οκαβάνγκο
|BBC

Γιατί πεθαίνουν μαζικά οι ελέφαντες στη Μποτσουάνα;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 12:07

Μπροστά σε μια περιβαλλοντική καταστροφή, που ίσως αποτελεί και κρίση δημόσιας υγείας, είναι οι Αρχές στη Μποτσουάνα, όπου μέσα σε δύο μήνες περισσότεροι από 350 ελέφαντες έχουν βρεθεί νεκροί κάτω από συνθήκες που μένουν για την ώρα άγνωστες.

Τα μεγάλα θηλαστικά εντοπίζονται στο δέλτα του Οκαβάνγκο από τις αρχές Μαΐου, κατά κύριο λόγο κοντά σε νερόλακκους.

Μόνο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης τριών ωρών οι Αρχές εντόπισαν 169 νεκρούς ελέφαντες, ένας εντυπωσιακός όσο και ανησυχητικός αριθμός. Είναι αρσενικοί και θηλυκοί κάθε ηλικίας, γράφει ο Guardian.

Ηδη από τον Μάιο η κυβέρνηση της Μποτσουάνας απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι αυτοί να οφείλονται σε λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες είχαν τους χαυλιόδοντές τους.

Αν πάλι επρόκειτο για δηλητηρίαση από αρσενικό, θα υπήρχαν και άλλα είδη νεκρών ζώων. Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άνθρακα, από την οποία πέθαναν πέρυσι τουλάχιστον 100 ελέφαντες στη Μποτσουάνα. Ωστόσο οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άλλους παράγοντες ή κάποια ασθένεια.

Ο τρόπος θανάτου των ζώων –κάποια φαίνεται να έχουν απλώς πέσει μπρούμυτα, πράγμα που υποδηλώνει ξαφνικό θάνατο– και μαρτυρίες για ελέφαντες που περπατούν σε κύκλους υποδεικνύουν ότι κάτι μάλλον επιτίθεται στο νευρικό τους σύστημα. Ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν λιγότερα όρνια κοντά στα νεκρά ζώα.

Τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται σε δείγματα που ελήφθησαν θα γίνουν γνωστά έπειτα από εβδομάδες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μποτσουάνας.

Στη χώρα ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής. Στο δέλτα του Οκαβάνγκο ζουν περίπου 15.000 ζώα.

Εφόσον δεν είναι γνωστή η αιτία του θανάτου των ζώων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια ασθένεια να περάσει στους ανθρώπους, κυρίως αν η αιτία κρύβεται στους υδάτινους πόρους ή το έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...