464
Μετά το φιάσκο με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στα σύνορα, για το οποίο ουδείς φυσικά παραιτήθηκε, την Κυριακή τα περιπολα του Στρατού έδειξαν μέγιστη ετοιμότητα | ΓΕΣ

Γιατί η Αθήνα επέστρεψε αμέσως τους δύο τούρκους στρατιώτες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:23
Μετά το φιάσκο με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στα σύνορα, για το οποίο ουδείς φυσικά παραιτήθηκε, την Κυριακή τα περιπολα του Στρατού έδειξαν μέγιστη ετοιμότητα
|ΓΕΣ

Γιατί η Αθήνα επέστρεψε αμέσως τους δύο τούρκους στρατιώτες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:23

Το επεισόδιο με τον εντοπισμό και σύλληψη δύο τούρκων στρατιωτών μέσα στο ελληνικό έδαφος, κοντά στο χωριό Φέρες στον Εβρο, έδειξε αφενός ότι το πάθημα έγινε μάθημα με την περίπτωση Μητρετώδη – Κούκλατζη και τα ελληνικά περίπολα βρίσκονται πλέον σε πλήρη ετοιμότητα στα σύνορα, και αφετέρου ότι η Αθήνα επέλεξε να μην λειτουργήσει στη λογική αντιποίνων για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους δύο έλληνες αξιωματικούς ο Ερντογάν.

Ετσι η περιπέτεια των δύο τούρκων κράτησε μόλις εννέα ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε αντίθεση με εκείνη των δύο Ελλήνων που έφθασε τους έξι μήνες.

Πέρα από την κινητοποίηση του Στρατού στα σύνορα, για το θέμα των δύο Τούρκων υπήρξαν διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο, με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο να ενημερώνει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το περιστατικό, πριν επικοινωνήσει για τα περαιτέρω με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «άμεση συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και τον δυνατό ταχύτερο επαναπατρισμό των εμπλεκομένων». Στην Αγκυρα διεμήνυσε ότι θα ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις. σε αντίθεση με ό,τι είχε πράξει η τουρκική πλευρά με τους Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Εξαρχής πάντως πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού χαρακτήρισαν το περιστατικό «χαμηλής έντασης» προϊδεάζοντας για τον τρόπο που θα το χειριστεί η Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το περιστατικό στα σύνορα

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00,  στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε  πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρώτα εντοπίστηκε απο ελληνική περίπολο ένας τούρκος στρατιώτης που έφερε το όπλο του, αλλά όχι πυρομαχικά, και ακολούθως ο δεύτερος.

Ο πρώτος παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους, ενώ δεύτερος δήλωσε ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου. Αμφότεροι, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες, παραδοθήκαν στις τουρκικές Αρχές μέσω του τελωνείου των Κήπων Έβρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...