682
O χάρτης που κατέγραψε τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη την 25η Ιουνίου. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία... όαση φυσιολογικών θερμοκρασιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη | .

Γιατί ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ευρώπη;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 18:42
O χάρτης που κατέγραψε τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη την 25η Ιουνίου. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία... όαση φυσιολογικών θερμοκρασιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
|.

Γιατί ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ευρώπη;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 18:42

Εκτεταμένες πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, ακινητοποιημένα αεροσκάφη και λυγισμένες γραμμές τρένων, κλειστά σχολεία, λιωμένοι αυτοκινητόδρομοι, πανικόβλητοι μετεωρολόγοι, απεγνωσμένοι πολίτες αλλά και ανθρώπινες απώλειες. Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης αναμένεται πως θα ενταθεί κατά τις επόμενες δύο ημέρες με τον υδράργυρο να εκτιμάται, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ότι θα ξεπεράσει ακόμα και τους 45 βαθμούς. Από την Ισπανία και τη Γαλλία έως τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, όμως, εξαιρετικά, ασυνήθιστα, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Γροιλανδία έλιωσαν οι πάγοι ενώ στην Ινδία η θερμοκρασία ξεπέρασε σε πολλά κρατίδια τους 50 βαθμούς. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένης της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών ανά την υφήλιο λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάθε χρόνο θα είναι και χειρότερα, με τους καύσωνες να εκτιμάται πως θα διαρκούν περισσότερο, όντας, συγχρόνως, εντονότεροι, συχνότεροι αλλά και θανατηφόροι.

Μιλώντας στην Corriere della Sera η Μαρίνα Μπάλντι, διευθύντρια του Κέντρου Κατάρτισης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας με ειδίκευση στις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στην Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου, σημείωσε πως αίσθηση προκαλεί όχι μόνον η ένταση του φαινομένου αλλά και η περίοδος κατά την οποία εκδηλώνεται, δεδομένου ότι οι καύσωνες αποτελούν τυπικό καιρικό φαινόμενο κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά όχι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Συντηρητές ρίχνουν πάγο σε θαλάσσια λιοντάρια στο Ζωολογικό Πάρκο του Παρισιού, καθώς το κύμα καύσωνα χτυπά μεγάλο μέρος της χώρας. | REUTERS / Charles Platiau.

Σύμφωνα με την ιταλίδα επιστήμονα καλούμαστε πλέον, όχι μόνον οι Ευρωπαίοι αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα, να προσαρμοστούμε σε  μια νέα κανονικότητα: «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση που θα μας φέρει αντιμέτωπους με ατμοσφαιρικές και μετεωρολογικές συνθήκες εντελώς διαφορετικές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ολες οι μελέτες για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής κατά τις επόμενες δεκαετίες συνηγορούν στο ότι θα κάνει περισσότερο ζέστη, οι πάγοι θα λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει, κάποιες περιοχές θα μετατραπούν σε ερήμους, με όλες τις συνέπειες που μπορούμε να φανταστούμε και (ενδεχομένως) να αποτρέψουμε εάν αντιδράσουμε άμεσα λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα», εξήγησε η κ. Μπάλντι.

Το κύμα καύσωνα, ωστόσο, που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου δεν σχετίζεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη γιατί «παρότι συνήθως δεν σημειώνονται κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, καύσωνες μεγάλης διάρκειας και με υψηλότατες θερμοκρασίες βιώσαμε και το 2015 και το 2017 και πέρυσι. Αποτελεί, όμως, γεγονός πως αυτά τα επεισόδια ερμηνεύονται στο πλαίσιο μιας ανοδικής τάσης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Κύματα καύσωνα σημειώνονταν επίσης τον περασμένο αιώνα, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά δεν ήταν τόσο έντονα ούτε τόσο συχνά».

Ένα κορίτσι παίζει σε ένα σιντριβάνι σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα στην Κολωνία της Γερμανίας. | REUTERS/Thilo Schmuelgen

Οσον αφορά τις μετεωρολογικές συνθήκες που επέφεραν αυτήν την εξαιρετική αύξηση των θερμοκρασιών, η ιταλίδα μετεωρολόγος ανέφερε πως «εδώ και μερικές ημέρες η κεντρική και η δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση την Πορτογαλία και τη νότια Ιταλία, σαρώνεται από ένα ρεύμα θερμών αέριων μαζών από τη Σαχάρα που διεισδύουν ανάμεσα σε δύο περιοχές με βαρομετρικό υψηλό που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, δυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, και πάνω από τις χώρες της Βαλτικής. Με λόγια απλά, ο αφρικανικός αντικυκλώνας μπόρεσε να εισβάλει στη Δυτική Μεσόγειο, αποδυναμώνοντας τον αντικυκλώνα των Αζορών. Η κουφόβραση και η δυσφορία των τελευταίων ημερών οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα υψηλά ποσοστά υγρασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ανάλογη θα είναι η κατάσταση και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την θερμοκρασία, ωστόσο, να μην φτάνει στα επίπεδα – ρεκόρ των τελευταίων ημερών».

Οσον αφορά την Ελλάδα, προς το παρόν φαίνεται να γλιτώνει από αυτό το κύμα θερμών αέριων μαζών που έχουν γονατίσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, πως η υψηλότερη θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή επικράτεια καταγράφηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1977 με τον υδράργυρο να φτάνει στους 48 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...