621
| Creative Protagon

Γερμανικά ΜΜΕ εναντίον Spiegel για την «5χρονη Μαρία»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 17:01
|Creative Protagon

Γερμανικά ΜΜΕ εναντίον Spiegel για την «5χρονη Μαρία»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 17:01

«Το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε», αναφέρουν μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία με αφορμή την απόφαση του Spiegel να κατεβάσει όλα τα δημοσιεύματα για την «5χρονη Μαρία» και τους πρόσφυγες στη νησίδα του Εβρου.

Η τουλάχιστον αμφισβητούμενη, και για κάποιους εντελώς ψεύτική ιστορία, είχε οδηγήσει σε μπαράζ ηθικολογίας και κατηγοριών από τον Αλέξη Τσίπρα, τον κ. Κατρούγκαλο και σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο που μας πέρασε.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η κυβέρνηση έδειχνε αναλγησία και έλλειψη ανθρωπιάς γιατί δεν έκανε επέμβαση στην νησίδα όπου βρίσκονταν 38 πρόσφυγες. Στη συνέχεια αποδείχθηκε από τους χάρτες και έγινε δεκτό και από την ΜΚΟ που ανακίνησε την υπόθεση ότι βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επέμβαση εκτός των συνόρων.

Στις 16 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας έσπευσε να μιλήσει για «νεκρό 5χρονο παιδί» κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη ανθρωπιάς

Παράλληλα, ακόμη και αφότου διασώθηκαν οι πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές όταν πέρασαν πια σε ελληνικό έδαφος, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στην ιστορία του Spiegel ότι η «5χρονη Μαρία» πέθανε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού και θάφτηκε από τους γονείς της σε ελληνική νησίδα —με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αδιαφορούν.

Οταν ανατράπηκαν τα δεδομένα που έλεγαν ότι οι πρόσφυγες ήταν δήθεν σε ελληνικό έδαφος και παράλληλα οι ισχυρισμοί για τον σκορπιό και την ύπαρξη της «μικρής Μαρίας» δεν επιβεβαιώθηκαν (με το Spiegel να κατεβάζει τα δημοσιεύματα), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανήλθε στο ζήτημα.

Αυτή τη βδομάδα, μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας όπως οι εφημερίδες Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bild και Tagesspiegel καθώς και το περιοδικό Focus, επιτέθηκαν στο Spiegel για την ιστορία με την «5χρονη Μαρία» θυμίζοντας και τον σάλο που έχει ξεσπάσει το 2018 μετά την αποκάλυψη πως ο βραβευμένος δημοσιογράφος του περιοδικού Κλάας Ρελότιους διαστρέβλωνε επί χρόνια ρεπορτάζ του μεταδίδοντας υποτιθέμενες δηλώσεις που είχε επινοήσει ο ίδιος.

Την αποκάλυψη έκανε το 2018 το ίδιο το περιοδικό, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «χειρότερη στιγμή στα 70 χρόνια ιστορίας του». Ο Ρελότιους είχε τιμηθεί μάλιστα και με το βραβείο του «Ρεπόρτερ της Χρονιάς».

Το θέμα των άρθρων του Αυγούστου εξετάζεται κι αυτό πολύ σοβαρά από το ίδιο το Spiegel. Οι έντονες αμφιβολίες για τα ρεπορτάζ περί της «μικρής Μαρίας» έχουν οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου που θεσμοθέτησε το περιοδικό μετά το σκάνδαλο Ρελότιους.

Η εφημερίδα Tagesspiegel ανέφερε ότι η όλη διαχείριση θυμίζει την υπόθεση Ρελότιους

«Το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε» ανέφερε σε δημοσίευμά της η FAZ τονίζοντας ότι οι ανταποκρίσεις του «Spiegel» απέδιδαν τον «χαμό» της 5χρονης στην απραξία των ελληνικών αρχών. «Τώρα τα δημοσιεύματα έχουν εξαφανιστεί. Τι συμβαίνει;», σχολίασε η γερμανική εφημερίδα. «Αμφιβολίες για την εγκυρότητα: Το Spiegel κατεβάζει άρθρα από την ιστοσελίδα του», σημείωσε στον δικό της τίτλο η εφημερίδα Tagesspiegel, προσθέτοντας ότι «η όλη διαχείριση θυμίζει την υπόθεση Ρελότιους». Στο ανάλογο μήκος κύματος κινείται η σκανδαλοθηρική Bild η οποία επισημαίνει στον τίτλο της: «Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Ρελότιους: Και πάλι αμφιβολίες για ρεπορτάζ του Spiegel».

Η FAZ είναι μια από τις γερμανικές εφημερίδες που έγραψε ότι το μικρό κορίτσι -που έκανε σημαία τον Αύγουστο ο ΣΥΡΙΖΑ- ίσως δεν υπήρξε ποτέ

Το περιοδικό Focus ανέφερε: «τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius: Αμφιβολίες για το θάνατο κοριτσιού-πρόσφυγα – Το Spiegel κατεβάζει από την ιστοσελίδα του άρθρα». Τέλος, από την πλευρά της η ιστοσελίδα Medien Ιnsider, η οποία εστιάζει σε ζητήματα Τύπου σημείωσε πώς έστειλε ερωτήματα στον ανταποκριτή του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος υπέγραφε τα περισσότερα ρεπορτάζ, χωρίς ωστόσο να λάβει απαντήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...