324
Ορθιοι οι βουλευτές χειροκροτούν τον Ολαφ Σολτς μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας | REUTERS/Fabrizio Bensch

Ιστορική στιγμή στη Γερμανία: Ξεκίνησε και επίσημα η θητεία του Ολαφ Σολτς

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 12:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/12/2021 14:54
Ορθιοι οι βουλευτές χειροκροτούν τον Ολαφ Σολτς μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας
| REUTERS/Fabrizio Bensch

Ιστορική στιγμή στη Γερμανία: Ξεκίνησε και επίσημα η θητεία του Ολαφ Σολτς

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 12:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/12/2021 14:54

Η Γερμανία έκανε την Τετάρτη το τελευταίο βήμα για την αλλαγή ηγεσίας στην καγκελαρία με την εκλογή του Ολαφ Σολτς από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, τερματίζοντας και επίσημα την επί 16 χρόνια ηγεσία της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έγινε ο νέος καγκελάριος της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η Μπούντεσταγκ τον ψήφισε με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP).

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο νεοεκλεγείς καγκελάριος μετέβη στο προεδρικό ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Ολαφ Σολτς κατά την ανάθεση των νεών του καθηκόντων από τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ – REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Σολτς επέστρεψε στο Κοινοβούλιο όπου και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, καθώς είναι ο πρώτος καγκελάριος που δεν είναι μέλος Εκκλησίας.

Σαν να λέει τη δική του προσευχή ο Ολαφ Σολτς, στα έδρανα της βουλής, αμέσως μετά την ορκωμοσία του – REUTERS/Fabrizio Bensch

Στη συνέχεια, μετέβη ξανά στο προεδρικό ανάκτορο συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να λάβουν και αυτά την εντολή ανάθεσης των κυβερνητικών καθηκόντων τους. Κατόπιν οι νέοι υπουργοί θα επιστρέψουν στη Βουλή για να ορκιστούν.

Σε απαρτία η νέα γερμανική κυβέρνηση στο προεδρικό παλάτι, με τον πρόεδρο της χώρας στη μέση – REUTERS/Hannibal Hanschke

Στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο Σολτς θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την προκάτοχό του Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει έπειτα από θητεία 16 ετών.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...