475
22 Νοεμβρίου, Λειψία: σχεδόν τρυφερό το στιγμιότυπο από το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, με την αρχηγό του, την ΑΚΚ, και την καγκελάριο Μέρκελ | REUTERS/Matthias Rietschel

Γερμανία: Η Χριστιανοδημοκρατία σε σταυροδρόμι, κρίσιμο το συνέδριο στη Λειψία

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 18:39
22 Νοεμβρίου, Λειψία: σχεδόν τρυφερό το στιγμιότυπο από το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, με την αρχηγό του, την ΑΚΚ, και την καγκελάριο Μέρκελ
|REUTERS/Matthias Rietschel

Γερμανία: Η Χριστιανοδημοκρατία σε σταυροδρόμι, κρίσιμο το συνέδριο στη Λειψία

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 18:39

Με τις ομοσπονδιακές εκλογές όχι και πολύ μακριά του –είναι προγραμματισμένες για το 2021-, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU), νιώθοντας πίεση από τα αριστερά του (Πράσινοι) αλλά και από τα δεξιά του (ακροδεξιοί, στην Ανατολή κυρίως), διεξάγει συνέδριο στη Λειψία υπό την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (ή ΑΚΚ) – πρόκειται για την ελάχιστα δημοφιλή πολιτικό, όπως δείχνουν και οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις, στην οποία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «παρέδωσε» το κόμμα, κρατώντας για τον εαυτό της την εξουσία μέχρι τις προαναφερθείσες εκλογές.

Το θέμα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία θα κυριαρχήσει, γράφει ο γερμανικός Τύπος, στις συνεδριακές διαδικασίες – και, υπερβάλλοντας ίσως, ορισμένα έντυπα προώθησαν την πληροφορία ότι ίσως τεθεί και σε ψηφοφορία ακόμη! Ωστόσο η πρόθεση της ΑΚΚ είναι να δοθεί βάρος στη φυσιογνωμία του κόμματος, κάτι που ασφαλώς χρειάζεται η Χριστιανοδημοκρατία εν όψει μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών τελείως διαφορετικών των συνηθισμένων με τους Σοσιαλδημοκράτες.

O Φρίντριχ Μερτς σε αυτό το συνέδριο του CDU ίσως επιχειρήσει αναρρίχηση στην κομματική κορυφή | REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Die Welt θυμήθηκε ένα άλλο χριστιανοδημοκρατικό συνέδριο, εκείνο του 2003, με την Ανγκελα Μέρκελ επικεφαλής του κόμματος, και έκανε μελαγχολικές συγκρίσεις. Εγραψε ότι τότε το κόμμα ήταν μεν στην αντιπολίτευση, ωστόσο είχε προγραμματικές θέσεις. «Εδώ στη Λειψία αποφάσισε το 2003 το γενναιότερο πρόγραμμά του, ό,τι πιο θαρραλέο είχε τολμήσει ποτέ. Αν και ορισμένα πράγματα παρέμειναν θέσεις και δεν υλοποιήθηκαν, ήταν ένα κόμμα που τότε είχε κάτι να πει». Τώρα τα πράγματα είναι λιγότερο εντυπωσιακά: «Οι τωρινές θέσεις δεν έχουν και μεγάλη σαφήνεια, ούτε θάρρος έχουν». Αν και θα έπρεπε «να σκιαγραφηθεί μία εικόνα της Γερμανίας για το έτος 2030, οι γραμμές δεν είναι αδρές, χάνονται και σβήνουν».

Η Καγκελάριος μιλάει στους συνέδρους (Reuters)

Εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα λοιπόν, ωστόσο με άλλα πράγματα ήδη απασχολούνται οι σύνεδροι: «Πρέπει ο κινεζικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας Huawei να συμμετάσχει στην επέκταση του δικτύου 5G στη Γερμανία ή όχι; Πρέπει το κόμμα να παραχωρήσει μια σταθερή ποσόστωση γυναικών και, μήπως, πρέπει αυτό το θέμα να τεθεί και σε ψηφοφορία στο συνέδριο; Αλήθεια, πότε θα μιλήσει ο Φρίντριχ Μερτς;»

Και η συντηρητική βαυαρέζικη εφημερίδα Munchner Merkur, σχολιάζοντας το κλίμα, έγραψε σχετικά με το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατίας: «Οπου και αν κοιτάξεις, δεν βλέπεις να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη κάποιας νέας αρχής. Η πολιτική παράλυση που επέφερε το τέλος της εποχής Μέρκελ καταστρέφει ολοένα και περισσότερο τη βασική εμπιστοσύνη των Γερμανών στη δύναμη και στην υπεροχή του πολιτικού συστήματός τους».

Γενικώς, και μάλιστα από φιλικά στο CDU Μέσα, εκτιμάται ότι οι κινήσεις της Ανγκελα Μέρκελ όσον αφορά τη δική της σταδιακή αποχώρηση από το πολιτικό προσκήνιο κρίνονται πλήρως αποτυχημένες, με σημαντικές και ίσως μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες στο κόμμα της.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ετοιμάζεται να ανέλθει στο βήμα (Reuters)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...