607
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, μιλά στους δημοσιογράφους | REUTERS

Βελιγράδι: Ο σέρβος πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 13:04
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, μιλά στους δημοσιογράφους
|REUTERS

Βελιγράδι: Ο σέρβος πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 13:04

Μία περίεργη υπόθεση κατασκοπείας από τους Ρώσους, στην οποία εμπλέκονται μέλη του σερβικού στρατού, αποκάλυψαν οι αρχές στη Σερβία.

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αυτόν τον λόγο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε μετά την ανάρτηση στο YouTube από ανώνυμη πηγή, ενός βίντεο που έχει τραβηχθεί από κρυφές κάμερες και δείχνει τον χρηματισμό αξιωματικού της σερβικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών από τον ρώσο αντισυνταγματάρχη Γκεόργκι Κλέμπαν, ο οποίος, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, υπηρετούσε στην ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Ο σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι το βίντεο που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο δεν τραβήχτηκε από τις σερβικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας αλλά από κάποια ξένη υπηρεσία. Η συνάντηση έγινε στις 24 Δεκεμβρίου του 2018.

Οι σερβικές υπηρεσίες όμως, είχαν καταγράψει με φωτογραφίες, 10 μυστικές συναντήσεις που είχε ο Κλέμπαν με άλλους τρεις αξιωματούχους στη Σερβία, ανέφερε ο Βούτσιτς.

Δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του σέρβου αξιωματικού, που φαίνεται στο βίντεο, παρά μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του, Ζ.Κ., και ανέφερε ότι πρόκειται για αντισυνταγματάρχη ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί.

Κατά τη βιντεοσκοπημένη συνάντησή τους, ο ρώσος πράκτορας φαίνεται να δίνει μία πλαστική σακούλα στον σέρβο αξιωματικό και να παίρνει από αυτόν μία άλλη σακούλα. Στη συνέχεια, η κάμερα δείχνει τον σέρβο στρατιωτικό να βγάζει έναν φάκελο από τη σακούλα και να μετράει τα χρήματα.

«Τα στελέχη των υπηρεσιών μας εργάζονται σκληρά για να αποκαλύψουν όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Πρόκειται για μία πραγματικότητα και θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο συχνά συμβαίνει στους δρόμους του Βελιγραδίου και σε άλλες πόλεις στον κόσμο», είπε ο Ρέλια Ζελίσκι, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης των σερβικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοβ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση και ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει «την αδελφική σχέση Ρωσίας – Σερβίας». Είπε επίσης ότι η ανάρτηση του βίντεο είναι προβοκάτσια από ξένες μυστικές υπηρεσίες με στόχο να χαλάσουν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Βούτσιτς στη Μόσχα τον επόμενο μήνα.

Τα σερβικά ΜΜΕ παραθέτουν διάφορα σενάρια γύρω από το βίντεο. Μία θεωρία είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, μακριά από ένα πρόσφατο σκάνδαλο για εμπόριο όπλων, ενώ μία άλλη κάνει λόγο για δυτικές υπηρεσίες που «τραβάνε το αυτί» των Σέρβων για τις φιλικές τους σχέσεις με τους Ρώσους.

Αλλωστε, λένε αναλυτές, αν η Σερβία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στις μυστικές της υπηρεσίες.

Πάντως, ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Σερβία Αλεξάνταρ Μπότσαν-Χερτσένκο εξέφρασε την απορία του για την κατασκοπευτική δράση της Ρωσίας με δεδομένο ότι το Βελιγράδι είναι φιλικά διακείμενο προς την Μόσχα. «Δεν βρίσκω καμία λογική εξήγηση για αυτήν την συμπεριφορά. Η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν υπονομεύει τα συμφέροντά της και δεν έθεσε ποτέ σε δοκιμασία την φιλία των δύο χωρών» υπογράμμισε ο Βούτσιτς. Δήλωσε βέβαια σίγουρος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γνώριζε» την κατασκοπευτική δράση του Γκεόργκι Κλέμπαν και επισήμανε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Σερβίας, «η οποία θα συνεχίσει να θεωρεί την Ρωσία φίλη χώρα».

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημοσιεύτηκε το βίντεο από κάποια υπηρεσία τρίτης χώρας που επιθυμεί να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Βελιγραδίου -Μόσχας. Συμπλήρωσε δε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να τηρεί στάση στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι έχουν αυξήσει την επιρροή τους στις μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Το 2016 μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η Guardian, η υπηρεσία αντικατασκοπείας του ρωσικού στρατού χρησιμοποίησε πηγές στη Σερβία για να επιχειρήσει πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, ένα σχέδιο που δεν πέτυχε και που, όταν αποκαλύφθηκε, η Μόσχα ζήτησε επισήμως συγγνώμη από το Βελιγράδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...