313
Η αξιωματούχος Φιόνα Χιλ, η κατάθεση της οποίας ήταν αποκαλυπτική για τις ενέργειες του Τραμπ | REUTERS/Loren Elliott

Καταπέλτης για τον Τραμπ οι καταθέσεις αξιωματούχων για το Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 11:22
Η αξιωματούχος Φιόνα Χιλ, η κατάθεση της οποίας ήταν αποκαλυπτική για τις ενέργειες του Τραμπ
|REUTERS/Loren Elliott

Καταπέλτης για τον Τραμπ οι καταθέσεις αξιωματούχων για το Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 11:22

Μια αποκαλυπτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος του Τραμπ δεν έχει πρόβλημα να αναμείξει εσωτερική και εξωτερική πολιτική έδωσαν οι μάρτυρες που κλήθηκαν από το Κογκρέσο το οποίο εξετάζει την πρόταση καθαίρεσης του προέδρου.

Χθες Πέμπτη ήταν σειρά της Φιόνα Χιλ, πρώην υπεύθυνης για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Ρωσίας. Η Χιλ είπε ότι ο πρόεδρος αγνόησε τη θέση κορυφαίων συμβούλων του και πίστεψε – και φυσικά προώθησε – μια ψευδή θεωρία ότι η Ουκρανία (ή παράγοντες που σχετίζονται με τη χώρα) είχε εμπλακεί στις εκλογές του 2016.

Η ίδια κατονόμασε μάλιστα τον Ρούντι Τζιουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο και κατά τα φαινόμενα μυστικοσύμβουλο του Τραμπ. Εκανε λόγο και για παιχνίδια εξουσίας, αλλά και για το πώς ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ, «έπαιζε παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής υπέρ του Τραμπ».

Χαρακτηριστική της απόγνωσης για όλες αυτές τις ραδιουργίες ήταν μια αποστροφή της Χιλ: «Το έθνος μας είναι διχασμένο. Η αλήθεια είναι εν αμφιβόλω».

Η αναζήτηση βοήθειας από τρίτες χώρες για να κερδίσει ένας υποψήφιος οφέλη στις εκλογές είναι παράνομη στις ΗΠΑ, υπενθυμίζει το BBC. Ο Τραμπ αρνείται κάθε παρέμβαση.

Αποκαλυπτικά ήταν και όσα κατέθεσε ο Ντέιβιντ Χολμς, διπλωμάτης στην Ουκρανία, ο οποίος είπε ότι η εργασία του στην πρεσβεία «επισκιάστηκε από τις ενέργειες του Ρούντι Τζουλιάνι», ο οποίος δεν είναι βεβαίως διπλωμάτης.

Ο Χολμς ήταν και ακροατής του περιβόητου πλέον τηλεφωνήματος της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του ομολόγου του της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελέζνι, το οποίο ήταν «δυνητικά επιβαρυντικό» για τον Τραμπ. Αντικείμενο της συνδιάλεξης ήταν οι δικαστικές έρευνες που παρήγγειλε ο Τραμπ στους Ουκρανούς με στόχο τους Μπάιντεν, πατέρα και υιό.

Οι δημόσιες ακροάσεις από την επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ανταμ Σιφ, συνοψίζοντας τις πέντε ημέρες συνεδριάσεων που προηγήθηκαν, είπε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ είναι πιο σοβαρή και από αυτή του Ρίτσαρντ Νίξον που είχε εμπλακεί στο Γουότεργκειτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...