319
|

Γαβράς ή «Τζόκερ»; Ποιος νίκησε στα ταμεία

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 10:39

Γαβράς ή «Τζόκερ»; Ποιος νίκησε στα ταμεία

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 10:39

Σύμπτωση ή στόχευση; Οι δύο πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν –το «Adults in the Room» του Κώστα Γαβρά και το «Joker» του Τοντ Φίλιπς έλαμψαν και οι δύο με τον τρόπο τους στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας– έκαναν την πρεμιέρα τους την ίδια ημέρα στην Ελλάδα, την περασμένη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Το ποια ταινία θα προσέλκυε περισσότερους θεατές στη χώρα μας –όπου εξάλλου η θέαση του βασισμένου στο ομώνυμο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, φιλμ του κ. Γαβρά θα ήταν αναπόφευκτα πολιτικά φορτισμένη πράξη– ήταν ένα ερώτημα. Ενα ερώτημα του οποίου η απάντηση επιτρέπει σε ορισμένους να βγάλουν κάποια (καλλιτεχνικά αν όχι και πολιτικά) συμπεράσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα δεδομένα, το τετραήμερο 3 – 6 Οκτωβρίου (λογίζεται ως πενθήμερο καθώς υπήρξαν και avant premieres την Τετάρτη) ο «Joker» έκοψε 158.243 εισιτήρια! Σε πολλές περιπτώσεις οι ουρές έξω από τους κινηματογράφους όπου παιζόταν η ταινία με τον Χοακίν Φίνιξ θύμιζαν άλλες εποχές, που οι νέοι έσπευδαν μαζικά στα σινεμά αντί να προτιμούν την ευκολία (και μοναξιά) του streaming. Σε κάθε περίπτωση είναι το καλύτερο «άνοιγμα» ταινίας στην Ελλάδα από τα 166.068 εισιτήρια της τελευταίας περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, «Spectre» το 2015.

Στον αντίποδα, την ταινία του κ. Γαβρά είδαν μόλις 23.429 θεατές, ένα μέτριο άνοιγμα που δεν προδιαθέτει για μια καλή εμπορική πορεία των «Ενηλίκων» του κ. Βαρουφάκη, τον οποίο κατά τα άλλα ενσαρκώνει εξαιρετικά ο Χρήστος Λούλης. Το φιλμ προβλήθηκε σε ένα ευρύ δίκτυο, (35 αίθουσες στην Αθήνα, 78 πανελλαδικά) αλλά ο μέσος όρος των 300 εισιτηρίων δεν είναι καλός οιωνός (σε ορισμένες αίθουσες ο κόσμος μετριόταν σε μερικές δεκάδες).

Το προβληματικό για τους «Ενήλικες στο Δωμάτιο» είναι το λεγόμενο «word of mouth». Καθώς η αρχική περιέργεια δίνει τη θέση της στο τι μεταφέρουν όσοι είδαν το φιλμ, τα πρώτα δείγματα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Η ταινία έχει χοντροκομμένους και αδούλευτους χαρακτήρες και αναπαράγει γραφικότητες για τη χώρα μας που ενδεχομένως να συγκινούν όσους συμπατριώτες μας ζουν στο εξωτερικό, αλλά είναι ανύπαρκτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...