500
Κάνει πολιτική ή απλώς του κεφαλιού του; | REUTERS/Al Drago

Είναι τρελός ο πρόεδρος;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 7 Οκτωβρίου 2019, 23:19
Κάνει πολιτική ή απλώς του κεφαλιού του;
|REUTERS/Al Drago

Είναι τρελός ο πρόεδρος;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 7 Οκτωβρίου 2019, 23:19

Το σύνθημα «Είναι τρελός ο πρόεδρος» ακούγεται στα ελληνικά γήπεδα όταν οι φίλαθλοι επιδοκιμάζουν τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας τους. Σε διαφορετικό τόνο δύναται πλέον να ακουστεί και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Κάποια πράγματα δεν εξηγούνται με πολιτικό κριτήριο, δεν ερμηνεύονται ούτε με το ερώτημα του ενδεχόμενου δόλου για προσωπικό όφελος. Είναι τρελός ο πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλια του με το καλύτερο νέο που θα μπορούσε να περιμένει: την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία και το πέταμα των κλειδιών κάτω από το χαλάκι του Ερντογάν.

Οι Κούρδοι, σύμμαχοι των ΗΠΑ, εγκαταλείπονται μπροστά στην πολεμική μηχανή της Τουρκίας.

Η δε Ρωσία θα κάνει ελεύθερη το παιχνίδι της.

Στις ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά για προδοτική, προς τους συμμάχους, στάση του προέδρου Τραμπ. Ακόμα και σκληρά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων ξεσπαθώνουν εναντίον του. Νομίζεις ότι πια θα τον πάρει με τις πέτρες και το Fox. Και τι κάνει ο Τραμπ; Προσπαθεί να πείσει ότι έχει βάλει όρους και όρια στον Ερντογάν. Και κάνει αυτά τα δύο απίθανα tweets.

Μετάφραση: «Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, επισημαίνω και τώρα ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε κίνηση που εγώ θεωρώ, με τη μεγάλη και απαράμιλλη σοφία μου, ότι ξεφεύγει από τα όρια, τότε θα καταστρέψω ολοσχερώς την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει!). Η Τουρκία, μαζί με τους Ευρωπαίους και άλλους, θα πρέπει πλέον να επιτηρούν τα συλληφθέντα μέλη του ISIS και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έκαναν πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της αιχμαλωσίας του 100% του Ισλαμικού Κράτους. Είναι ώρα τώρα και για άλλους στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατεύσουν τα ίδια τους τα εδάφη. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ».

Τι είναι αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ; Είναι τρελός ο πρόεδρος ή πουλάει τρέλα; Κάνει πολιτική όπως αντιλαμβάνεται το εθνικό συμφέρον ή παίζει με προσωπική ατζέντα, ενδεχομένως και κάποια υπόγεια deals με τον Πούτιν; Μήπως, ας πούμε, εκβιάζεται; Συγγνώμη, αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στη «μεγάλη και απαράμιλλη σοφία του», μπορούμε να διαλέξουμε οτιδήποτε από τα παραπάνω. Ίσως και όλα.

Μέρα με τη μέρα, tweet με το tweet, ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει ότι δεν στέκεται καλά στη ψυχική του υγεία. Δεν μπορεί όλο αυτό να είναι πολιτική επικοινωνία! Ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη δεν πάει καλά. Και αν πηγαίνει, δεν το δείχνει. Είναι μία μυθιστορηματική, κινηματογραφική συνθήκη, μία κατάσταση που παραπέμπει σε κόμικ.

Τώρα σκέφτεστε αν υπάρχει περίπτωση να χάσει τη θέση του, δηλαδή να απομακρυνθεί. Για λόγους ψυχικής υγείας είναι δύσκολο ως αδύνατο. Θα πρέπει να συναινέσει ο αντιπρόεδρος/αχυράνθρωπός του, η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου και το Κογκρέσο. Δύσκολο, εκτός και αν πια κάνει κάτι που δεν φανταζόμαστε τώρα. Δύσκολη, μάλλον αδύνατη, είναι η απομάκρυνση του δια του impeachment, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία. Πάντως η απόφαση για απόσυρση από τη Συρία, ίσως ενισχύσει το οπλοστάσιο των Δημοκρατικών σε αυτή τη διαδικασία.

Το καλύτερο για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη θα ήταν να κάτσει ήσυχος και να φύγει τον Ιανουάριο του 2021. Μόνο που δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτε ήσυχος θα κάτσει, ούτε ησύχως θα φύγει. Αν χάσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News