513
Μπερνάρ Αρνό και Βενσάν Μπολορέ κατέχουν Μέσα που θα παίξουν ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2022, όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι Μακρόν και Λεπέν | CreativeProtagon

Γαλλία: Πάρτι Κροίσων στα media ενόψει και προεδρικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 10:05
Μπερνάρ Αρνό και Βενσάν Μπολορέ κατέχουν Μέσα που θα παίξουν ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2022, όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι Μακρόν και Λεπέν
|CreativeProtagon

Γαλλία: Πάρτι Κροίσων στα media ενόψει και προεδρικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 10:05

Ο Τόμας Ράμπε, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού γίγαντα των media RTL/Bertelsmann, αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει σε μία από τις πιο μεγάλες θυγατρικές του γκρουπ, στον όμιλο γαλλόφωνων τηλεοπτικών Μέσων M6, και να επικεντρωθεί στη γερμανική αγορά.

Πρόκειται για κίνηση που, αν και γίνεται με στόχο νέες επενδύσεις στην αγορά της Γερμανίας, ταράζει τα νερά των ΜΜΕ στη Γαλλία, όπου διάφοροι μεγιστάνες του Τύπου θέλουν να κάνουν παιχνίδι. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική για τις όποιες ανακατατάξεις και από πολιτική άποψη, αφού το επόμενο έτος είναι εκλογικό και βγάζει νέο πρόεδρο. Μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν ήδη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σχετική επιχειρηματική κινητικότητα.

Οι πληροφορίες για την απόφαση περί πώλησης έχουν επιβεβαιωθεί κιόλας από το RTL που ανακοίνωσε ότι η διάθεση του μεριδίου του, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, σχετίζεται με τη γενναία καθίζηση (26%) που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας τα κέρδη του M6. Γενικώς, τα έσοδα του ομίλου της RTL μειώθηκαν κατά 9,5% το 2020, σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη έπεσαν στα 853 εκατ. ευρώ.

Καθώς ο γερμανικός όμιλος θα αναδιαρθρωθεί και αυτός, ο Ράμπε προσέγγισε υποψηφίους αγοραστές ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο ώστε να διερευνήσει το ενδιαφέρον τους και να ακούσει τις προσφορές τους. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι εκπρόσωποι δύο γαλλικών ομίλων, media και τηλεφωνίας, του Vivendi και του Bouygues Telecom, υπέβαλαν προσφορές για το 48% του RTL/Bertelsmann στον όμιλο M6. Στον χορό των αγοραστών έχουν εισέλθει και ο γάλλος Κροίσος των τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιέ και ο τσέχος δισεκατομμυριούχος Ντανιέλ Κρετινσκί, όπως και η ιταλική εταιρεία Mediaset.

Υπερσυγκέντρωση ο στόχος

Ηδη τα γαλλικά ΜΜΕ ελέγχονται από μεγιστάνες: ο όμιλος Viventi, με επικεφαλής τον Βενσάν Μπολορέ, ελέγχει το τηλεοπτικό δίκτυο CanalPlus και το CNews, ο Νιέ είναι συνιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Monde, ο Τσέχος έχει αγοράσει τα εβδομαδιαία περιοδικά Marianne και Elle και ο Μπερνάρ Αρνό, ο δεύτερος στη λίστα των πλουσιοτέρων επί Γης, ιδιοκτήτης του γνωστού ομίλου ετικετών πολυτελείας LVMH, είναι και ιδιοκτήτης των περιοδικών Le Parisien και Les Echos. Μπολορέ και Αρνό διαθέτουν μερίδια και στον όμιλο Μέσων Lagardere ο οποίος έχει την ιδιοκτησία τού εβδομαδιαίου περιοδικού Paris Match και της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche. Οι Ιταλοί του Mediaset κλείνουν τον κύκλο των ενδιαφερομένων.

H διαδικασία συγκέντρωσης των γαλλικών Μέσων δείχνει αναπόφευκτη στη χώρα που έχει ταυτιστεί με την έννοια της ελευθεροτυπίας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι όμιλοι σαν το Μ6 δεν θα αντέξουν για πολύν καιρό ακόμη την πίεση από τους υπερεθνικούς γίγαντες τύπου Netflix ή Amazon. Και υποστηρίζουν ότι ο άξονας πέριξ του οποίου θα πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των Μέσων θα είναι βώς αυτός ο όμιλος, ο M6.

Από πλευράς του ο πρόεδρος Μακρόν παρακολουθεί ανήσυχος την επενδυτική διάθεση του Μπολορέ, επειδή ο επιχειρηματίας έχει μετατρέψει κιόλας το δίκτυο ειδήσεων CNews σε φωνή των ακραίων εθνικιστών που βάλλουν τόσο κατά των κυβερνητικών πολιτικών όσο και κατά της πολιτικής ορθότητας γενικώς. Εκεί έχουν εισχωρήσει υποστηρικτές της βασικής αντιπάλου του Μακρόν, της Μαρίν Λεπέν, με πρώτη την ανιψιά της και εγγονή του αλήστου μνήμης Ζαν-Μαρί Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Αυτή η νεαρή θα καταστήσει το CNews ένα είδος γαλλικού Fox News λένε οι άνθρωποι του Μακρόν, και οι εκλογές πλησιάζουν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...