352
Το εικονιζόμενο μπουκάλι Château Pétrus 2000 βρισκόταν για ένα χρόνο μέσα στο μεταλλικό δοχείο και ταξίδευε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι γευσιγνώστες που το δοκίμασαν αναφέρουν ότι το κρασί ωρίμασε γρήγορα και σωστά και διαθέτει πλέον καλύτερη γεύση από τα αντίστοιχα κρασιά που ωριμάζουν στον πλανήτη μας | Space Cargo Unlimited

Tο διαστημικό κρασί ωριμάζει γρηγορότερα από το γήινο!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 12:15
Το εικονιζόμενο μπουκάλι Château Pétrus 2000 βρισκόταν για ένα χρόνο μέσα στο μεταλλικό δοχείο και ταξίδευε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι γευσιγνώστες που το δοκίμασαν αναφέρουν ότι το κρασί ωρίμασε γρήγορα και σωστά και διαθέτει πλέον καλύτερη γεύση από τα αντίστοιχα κρασιά που ωριμάζουν στον πλανήτη μας
|Space Cargo Unlimited

Tο διαστημικό κρασί ωριμάζει γρηγορότερα από το γήινο!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 12:15

Μια εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, η Space Cargo Unlimited, αποφάσισε να στείλει στο Διάστημα φιάλες κρασί, αλλά και 320 κομμάτια από αμπέλια των διάσημων ποικιλιών Merlot και Cabernet Sauvignon. Τα μπουκάλια και τα αμπέλια επέστρεψαν και τα αποτελέσματα της έκθεσής τους στις διαστημικές συνθήκες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Δώδεκα μπουκάλια κρασί Μπορντό τοποθετήθηκαν μέσα σε χαλύβδινους κυλίνδρους και σε παρόμοιες προστατευτικές θήκες τοποθετήθηκαν τα αμπέλια. Μπουκάλια και αμπέλια εστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και εκτέθηκαν στις συνθήκες μικροβαρύτητας, με στόχο να διαπιστωθεί η εξέλιξή τους, η ωρίμανσή τους, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Οταν συμπληρώθηκαν οι δώδεκα μήνες, μπουκάλια και αμπέλια εστάλησαν πίσω στη Γη. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η εταιρεία κάλεσε στο Μπορντό κορυφαίους γευσιγνώστες και άνοιξε ένα από τα 12 μπουκάλια, ένα Château Pétrus 2000, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Μαζί άνοιξαν και ένα Château Pétrus 2000, το οποίο βρισκόταν μέχρι σήμερα σε ένα υπόγειο κελάρι.

Οι γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τα δύο κρασιά και να πουν τη γνώμη τους, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ποιο είναι το «διαστημικό» και ποιο το γήινο.

Οπως διαπιστώθηκε, το κρασί που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα είχε ωριμάσει ταχύτερα από το άλλο. Οι 11 από τους δώδεκα γευσιγνώστες αναγνώρισαν το κρασί που είχε εγκαταλείψει τη Γη.

«Το κρασί από το κελάρι είχε ωριμάσει λιγότερο και διατηρούσε ακόμη την οξύτητά του, ενώ αυτό που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα είχε ωριμάσει, οι τανίνες είχαν υποχωρήσει και τα λουλουδένια αρώματά του είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται» δήλωσε η Τζέιν Ανσον, μια βρετανίδα ειδικός στα κρασιά που μένει μόνιμα στο Μπορντό.

Ολοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι το χρώμα, η γεύση και η μυρωδιά του «διαστημικού» κρασιού ήταν διακριτά καλύτερα από εκείνα του κρασιού από το κελάρι.

Διαστημικοί αμπελώνες;

Ανάλογα καλή ήταν και η εικόνα των αμπελιών τα οποία είχαν αναπτυχθεί ταχύτερα από εκείνα στη Γη, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ περιορισμένη η έκθεσή τους στο φως και το νερό.

Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι μπορεί η καλλιέργεια αμπελιών σε διαστημικές συνθήκες να προσφέρει νέες, πιο ανθεκτικές ποικιλίες που θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε καλλιέργειες στη Γη ώστε να αντέχουν στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News