240
Πολίτες μπροστά στα κατεβασμένα ρολά του Μετρό στο Παρίσι, το πρωί της Πέμπτης | REUTERS

Γαλλία: Παραλύει η χώρα από τη μαζικότερη απεργία επί Μακρόν – στους δρόμους για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 10:45
Πολίτες μπροστά στα κατεβασμένα ρολά του Μετρό στο Παρίσι, το πρωί της Πέμπτης
|REUTERS

Γαλλία: Παραλύει η χώρα από τη μαζικότερη απεργία επί Μακρόν – στους δρόμους για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 10:45

Αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες απεργίες της θητείας του στην προεδρία βρίσκεται την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και καθηγητές απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις συντάξεις.

Τα τρένα και το μετρό έχουν παραλύσει, καθώς το 82% των εργαζομένων συμμετέχουν στην απεργία. Το 90% των σιδηροδρομικών δρομολογίων ακυρώθηκε, όπως και μισά από τα δρομολόγια Eurostar για Λονδίνο, ενώ στο Παρίσι, 11 από τις 16 γραμμές του μετρό δεν λειτουργούν.

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ συμβολικά θα κλείσουν και αστυνομικά τμήματα. Οι αρχές συμβούλευσαν τους καταστηματάρχες που διατηρούν επιχείρηση στους δρόμους από όπου θα περάσει η πορεία στο Παρίσι, να τις κρατήσουν κλειστές την Πέμπτη.

Υπάρχει επίσης, το ενδεχόμενο, η απεργία να παραταθεί.

Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή για τον Μακρόν, που το τελευταίο διάστημα έχει ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις μετά την πολύμηνη σύγκρουσή του με τα Κίτρινα Γιλέκα.

Οταν εξελέγη πρόεδρος, ο Μακρόν είχε υποσχεθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των συντάξεων, που στη Γαλλία είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα, καθώς υπάρχουν 42 διαφορετικές ρυθμίσεις, ξεχωριστές για κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να αντεπεξέλθει το κράτος στους ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους, καθώς ο πληθυσμός γερνά.

Τα συνδικάτα όμως, αντιδρούν και λένε ότι ή θα μειωθούν πολύ οι συντάξεις ή θα υποχρεωθούν να δουλεύουν μετά τα 62 τους, που είναι η ηλικία σύνταξης στη Γαλλία.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η απεργία γίνεται ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό και η Βουλή έχει πει ότι θα το εξετάσει μέσα στο νέο έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...