487
Αστυνομικοί και πυροσβέστες έσπευσαν στη συναγωγή, στη Ρουέν, το πρωί της Παρασκευής | Twitter

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που ήθελε να κάψει συναγωγή

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 10:29
Αστυνομικοί και πυροσβέστες έσπευσαν στη συναγωγή, στη Ρουέν, το πρωί της Παρασκευής
|Twitter

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που ήθελε να κάψει συναγωγή

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 10:29

Γάλλοι αστυνομικοί στην Ρουέν «εξουδετέρωσαν» έναν ένοπλο, ο οποίος είχε σκοπό να πυρπολήσει τη συναγωγή της πόλης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όπως έγραψε ο υπουργός στο Χ.

«Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και μια σιδερόβεργα, πλησίασε τους αστυνομικούς οι οποίοι άνοιξαν πυρ, το άτομο σκοτώθηκε», διευκρίνισε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, η αστυνομία και η πυροσβεστική εκλήθησαν στη συναγωγή επειδή έβγαινε καπνός από το εσωτερικό της. Οταν έφτασαν, είδαν έναν άνδρα στην οροφή, ο οποίος πήδηξε προς το μέρος των αστυνομικών και προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν από αυτούς, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός France 3 μετέδωσε ότι πυροσβέστες βρίσκονταν στο σημείο και έσβησαν άμεσα την φωτιά.


Ο δήμαρχος της Ρουέν, σχολίασε σε ανάρτησή του ότι η πόλη της Νορμανδίας «έχει συγκλονιστεί».

«Δεν είναι μόνο η εβραϊκή κοινότητα που πλήττεται. Είναι ολόκληρη η πόλη της Ρουέν που πληγώνεται και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ», είπε ο Νικολά Μαγιέ-Ροσινιόλ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα πλην του δράστη.

Το 2016 η πόλη συγκλονίστηκε από επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος, στην οποία ένας ιερέας σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια λειτουργίας στην πόλη Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στα περίχωρα της Ρουέν.

Σχετικά με τη σημερινή υπόθεση ξεκίνησαν δύο ξεχωριστές έρευνες, μια για την φωτιά στη συναγωγή και μια άλλη για τις συνθήκες θανάτου του προσώπου που σκοτώθηκε από τα αστυνομικά πυρά, είπαν οι εισαγγελικές αρχές της Ρουέν.

Η δεύτερη έρευνα γίνεται αυτόματα από το γραφείο του επιθεωρητή της γαλλικής αστυνομίας όταν ένα πρόσωπο σκοτώνεται από την αστυνομία.

Ερωτηθείσα από το AFP, η Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία απάντησε ότι επί του παρόντος εξετάζει αν θα αναλάβει την υπόθεση.

Η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα από όλες τις χώρες εκτός Ισραήλ και ΗΠΑ, καθώς και την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Η Γαλλία επλήγη το 2015 από ένα κύμα ισλαμιστικών επιθέσεων που είχαν επίσης και ισραηλινούς στόχους.

«Η απόπειρα πυρπόλησης μιας συναγωγής είναι απόπειρα εκφοβισμού όλων των Εβραίων. Για μια ακόμη φορά επιχειρείται να επιβληθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στους Εβραίους της χώρας μας. Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού σημαίνει υπεράσπιση της Δημοκρατίας», σχολίασε στο Χ ο Γιόναθαν Αρφι, πρόεδρος του CRIF (Συμβούλιο Εκπροσώπων Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία).

Πρόκειται για μια «αντισημιτική ενέργεια, μια επίθεση σε έναν τόπο ιερό για τη Δημοκρατία», που «μας επηρεάζει όλους έντονα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουέν, εκφράζοντας τη λύπη του για την «απαράδεκτη, απεχθή» βία κατά των Εβραίων της Γαλλίας.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε πως ο άνδρας, φερόμενος δράστης της επίθεσης, ήταν αλγερινής καταγωγής. «Το άτομο που πυρπόλησε τη συναγωγή στη Ρουέν δεν ήταν Γάλλος, ήταν αλγερινής καταγωγής», ανέφερε ο Νταρμανέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...