470
Καρέ από φιλοπαλαιστινιακό συλλαλητήριο στο Αμάν στις 3 Μαΐου | REUTERS/Jehad Shelbak

Ομιχλώδης εμπλοκή της Ιορδανίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 09:45
Καρέ από φιλοπαλαιστινιακό συλλαλητήριο στο Αμάν στις 3 Μαΐου
|REUTERS/Jehad Shelbak

Ομιχλώδης εμπλοκή της Ιορδανίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 09:45

Την ομιχλώδη εμπλοκή του ιορδανικού βασιλείου στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς επισήμαναν δύο διεθνή μέσα, το πρακτορείο Reuters και η Corriere della Sera. Οχι, δηλαδή, ότι το Αμάν επιχείρησε κάτι το ίδιο. Το αντίθετο. Εγινε στόχος συνωμοσίας ιρανικής έμπνευσης.

Το στόρι αφορά λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διενέργεια σαμποτάζ επί ιορδανικού εδάφους, όμως οι ιορδανικές αρχές κατάφεραν να εξουδετερώσουν το δίκτυο των συνωμοτών. Τα σαμποτάζ θα έκαναν αντίπαλοι της ντόπιας μοναρχίας. Η Ιορδανία, υπενθυμίζουμε, είναι κράτος φιλικά προσκείμενο στις ΗΠΑ.

Το Reuters ανέφερε ως πηγή των πληροφοριών που διακίνησε «δύο ιορδανικές πηγές με γνώση του θέματος», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτούς τους δύο, λοιπόν, τα όπλα έστειλαν στην Ιορδανία πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν και δρουν στη Συρία.

Οι παραλήπτες τους ήταν μέλη ενός πυρήνα του ιορδανικού σκέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων, της γνωστής από τις πρόσφατες περιπέτειες της Αιγύπτου (έξαλλη διακυβέρνηση Μοχάμεντ Μόρσι) σουνιτικής τζιχαντιστικής ομάδας.

Αυτοί οι «Αδελφοί» της Ιορδανίας διατηρούν σχέσεις με Παλαιστινίους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, είπαν οι δύο πηγές στο Reuters. Η γιάφκα τους εντοπίστηκε στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, τα όπλα κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθησαν και ιορδανοί πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής.

Ως γνωστόν, στην Ιορδανία ζουν οι περισσότεροι παλαιστίνιοι πρόσφυγες, περίπου 2 εκατομμύρια άτομα (από τα συνολικά 14 εκατομμύρια της παλαιστινιακής προσφυγιάς). Η Χαμάς, πάντως, όπως ανέφερε το πρακτορείο, ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με ενέργειες που στοχεύουν την Ιορδανία και ότι επιδίωκε μόνο να πλήξει το Ισραήλ.

Οι Ιταλοί, αναλύοντας τις πληροφορίες του πρακτορείου, έγραψαν ότι υπάρχει όντως ένας «αυξανόμενος φόβος» σχετικά με κάποια «αποσταθεροποιητική ενέργεια στην Ιορδανία ενορχηστρωμένη από την Τεχεράνη και με συνεργασία σιιτικών πολιτοφυλακών από την περιοχή».

Επίσης, η Corriere διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν πολλά σημάδια περί διακίνησης πολεμικού υλικού το οποίο προορίζεται τόσο για ντόπιους μαχητές όσο και για τη Δυτική Οχθη, σε μια ενεργό αλυσίδα λαθρεμπορίου». Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ιορδανία βαδίζει επί ξυρού ακμής».

Ενα επιπλέον στοιχείο έδωσε η Corriere για την ένταση μεταξύ των σιιτικών πολιτοφυλακών της Συρίας και του ιορδανικού κράτους: οι πρώτες «είναι ύποπτες για την παραγωγή του συνθετικού ναρκωτικού Captagon».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν διακινούν ότι στις τσέπες πολλών χαμασιτών που εξοντώθηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ισραηλινό στρατό βρέθηκαν χάπια Captagon. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό λέγεται και «ναρκωτικό των φτωχών» ή «ναρκωτικό του ISIS».

Το Reuters σημείωσε ότι «οι δυο ιορδανικές πηγές που ζήτησαν ανωνυμία αρνήθηκαν να πουν ποιες πράξεις δολιοφθοράς σχεδίαζαν οι συνωμότες, αφού επικαλέστηκαν εν εξελίξει έρευνες και μυστικές επιχειρήσεις» από πλευράς ιορδανικού κράτους. Είπαν, ωστόσο, ότι «στόχος της συνωμοσίας ήταν η αποσταθεροποίηση της Ιορδανίας». Σημειωτέον, επίσης, ότι στην Ιορδανία εδρεύει αμερικανική στρατιωτική βάση.

Οι δύο πηγές δεν ανέφεραν καν το είδος του πολεμικού υλικού που κατασχέθηκε στη γιάφκα. Είπαν όμως ότι «τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν πολλές προσπάθειες από το Ιράν και τις συμμαχικές ομάδες του για λαθρεμπόριο όπλων» και ενδεικτικά μίλησαν για «νάρκες, εκρηκτικά, Καλάσνικοφ και βλήματα Κατιούσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...