446
Στη «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς στα Λάβαρα Σουφλίου ρίχτηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα | YouTube / evros-news.gr

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λέσβο – Πάνω από 30 νέες φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 18:06
Στη «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς στα Λάβαρα Σουφλίου ρίχτηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα
|YouTube / evros-news.gr

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λέσβο – Πάνω από 30 νέες φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 18:06

Σε ύφεση βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης η μεγάλη δασική πυρκαγιά στη νότια Λέσβο που νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας μαίνονταν μεταξύ των χωριών Βρίσα και Πολυχνίτος.

Τον χώρο περιφρούρησαν δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επέκταση της φωτιάς. Από αέρος δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν όλη την ημέρα κατασβέσεις σε μικροεστίες σε όλη την καμένη έκταση ώστε να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πέραν των ενεργών μετώπων από τα προηγούμενα 24ωρα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να σπεύσει σε πολλαπλές νέες εστίες.

Ειδικότερα, την Πέμπτη φωτιές ξέσπασαν στην περιοχή Λάβαρα Σουφλίου στον Εβρο, στο Παγγαίο, στην Αρτοπουλα Γρεβενών, στο Χρυσόκαστρο Καβάλας, στο Κορωπί, στη Λιγαρια, βόρεια της Λαμίας, στον Αυλώνα καθώς και στο χωριό Στιμάγκα Κορινθίας

Οι πυρκαγιές στην Καβάλα και στα Λάβαρα οριοθετήθηκαν σύντομα ενώ άμεσα ελέγχθηκαν και οι εστίες στο Κορωπί, στη Λιγαριά Λαμίας και στον Αυλώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε αλλοδαποί προσήχθησαν για εμπρησμό στην περιοχή των Λάβαρων, ο ένας εξ αυτών από πρόθεση. Προσαγωγή υπήρξε και για την πυρκαγιά στον Αυλώνα. Ο προσαχθείς από το χωριό της ανατολικής Αττικής, ημεδαπός, φέρεται να εκτέλεσε θερμές εργασίες οι οποίες προξένησαν τη φωτιά.

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες της σχετικής νομοθεσίας.

Η φωτιά που ξέσπασε στον Αυλώνα στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης ευτυχώς ελέγχθηκε γρήγορα από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Οι Αρχές εκτίμησαν πως αιτία της πυρκαγιάς ήταν θερμικές εργασίες ενός ημεδαπού –στη φωτογραφία τα σύνεργα του άνδρα, ο οποίος και προσήχθη

Επισημαίνεται πως από τις 22 Ιουλίου και μέχρι την Τετάρτη (27/7) από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους είχαν συλληφθεί 9 άτομα συνολικά, 8 άνδρες και 1 γυναίκα, για εμπρησμούς από πρόθεση και για εμπρησμούς από αμέλεια, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση των Αρχών (περισσότερα εδώ).

Η Πυροσβεστική, από την πλευρά της, έκανε γνωστό πως από τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης έως τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή για 8 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Παρασκευή 29 Ιουλίου σε οκτώ περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  •  Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  •  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  •  Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  •  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  •  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)
  •  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  •  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  •  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Φωτογραφία – βίντεο: evros-news.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...