1050
Από την επιχείρηση κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βρίσα στη Λέσβο όπου, νωρίτερα την Τετάρτη, οι αναζωπυρώσεις του μετώπου ανησύχησαν τις Αρχές | InTimes News

Βελτιωμένη η εικόνα στη Δαδιά, οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 20:23
Από την επιχείρηση κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βρίσα στη Λέσβο όπου, νωρίτερα την Τετάρτη, οι αναζωπυρώσεις του μετώπου ανησύχησαν τις Αρχές
|InTimes News

Βελτιωμένη η εικόνα στη Δαδιά, οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 20:23

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Εβρου, στο δάσος Δαδιάς, όπως τόνισε στην ενημέρωση του το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, Ανέφερε ότι η εικόνα από το νοτιο-νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή και ότι τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες στην περιοχή –ονομάζονται “καντηλάκια” στην πυροσβεστική ορολογία– στις οποίες επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Στη Λέσβο οι ισχυρές ριπές βορειοανατολικού ανέμου δημιούργησαν ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα, πρόσθεσε. Την ώρα της ενημέρωσης του κ. Αρτοποιού το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης είχε οριοθετηθεί ενώ παρέμενε ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή.

Πάνω από 1.000 πυρκαγιές σε 7 ημέρες

Τo Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 1.185 συμβάντα πυρκαγιών την τελευταία εβδομάδα, εκ των οποίων 345 αφορούνσαν σε δασικές και 840 σε αστικές πυρκαγιές, ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Τριαντατρείς δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο, συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στις σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος σημείωσε αναλυτικά τα εξής:

«Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 19 Ιουλίου 2022 και Ω/17:19 στη θέση Βαγιάτι, στο Πεντελικό όρος σε μια ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 και γι΄ αυτόν τον λόγο είχαμε ανεπτυγμένες σε πολύ ενισχυμένη προληπτική ετοιμότητα όλες τις Πυροσβεστικές δυνάμεις. Δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή με ισχυρούς ανέμους, επί πολλές ώρες, οι οποίοι άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση, δόθηκε προτεραιότητα, στην διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά στην κατάσβεση. Συνεργάστηκαν με μεθοδικότητα όλοι οι φορείς, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΓΕΕΘΑ, το ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθελοντές του Π.Σ. και Εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της επιχείρησης ήταν ότι κατά τη διάρκεια της καταστολής της δασικής πυρκαγιάς ταυτόχρονα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή σημεία. Γι’ αυτόν τον λόγο απεστάλησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων 5 μηνύματα από το 112 προς επίρρωση του δόγματος ότι η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα. H πολύ δύσκολη αυτή πυρκαγιά έγινε διαχειρίσιμη εντός της επόμενης ημέρας.

Την Τετάρτη 20-7-2022, στις 13:41 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, στη θέση Βένιζα Μεγάρων. Με την άμεση αντίδραση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης αποκόπηκε η εξάπλωσή της προς το Αλεποχώρι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξέσπασαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους 3 διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα, στον Λόφο Πατρίς, στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στην τοποθεσία Σαμάρι. Στις προαναφερθείσες περιοχές εστάλησαν μηνύματα από το 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών και ετέθησαν υπό πλήρη έλεγχο.

Στις 24-7-2022 στις 15:36 είχαμε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Λόγω της κατεύθυνσης της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές και ευάλωτες υποδομές, άμεσα ενεργοποιήθηκε το 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις των κατοίκων από 4 οικισμούς και ταυτόχρονα έγιναν συντονισμένες πυροσβεστικές επιχειρήσεις σε μεικτές ζώνες δασικού και οικιστικού ιστού. Η πυρκαγιά αυτή οριοθετήθηκε και πλέον είναι σε έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρπουσα πυρκαγιά, στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Εβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, τα επικαιροποιημένα δεδομένα είναι τα εξής: η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Εκεί επιχειρούν από αέρος και πραγματοποιούν διαβροχή τα εναέρια μέσα. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό.

Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα “Δευκαλίωνα” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

Ολες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι εξαιτίας των ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο το οποίο κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα. Άμεσα στις 15:55 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα ενώ 2 ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βρίσας οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί ενώ παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ολες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές».

Εννέα συλλήψεις

Ο ίδιος σημείωσε πως για όλα τα συμβάντα τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

«Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από Πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, 9 άτομα, 8 άνδρες και 1 γυναίκα για εμπρησμούς από πρόθεση και για εμπρησμούς από αμέλεια», επεσήμανε.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη για την Αττική και άλλες τέσσερεις περιφέρειες

Ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε, επίσης, πως σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Προστασίας, «για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

«Κυρίες και κύριοι, καθημερινά συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε τον κάθε πολίτη σύμμαχό μας. Επαναλαμβάνουμε δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, η παραμικρή φλόγα μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια καταστροφή. Πολλή προσοχή λοιπόν από όλους μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...